ZLATNI STUDIO 2024.

Zoran Šprajc o klaunovima u politici: ‘Ne zanima me tko su nego što rade, nije mi problem sprdati ih‘

Čitatelji Jutarnjeg za pobjednike Zlatnog Studija mogu glasati svaki dan do sljedećeg utorka, a premium pretplatnici dvaput dnevno

Zoran Šprajc

 Darko Tomaš/cropix/

Nerado ulazim u utrke za nagrade i medalje pa me zato, recimo, nikad niste vidjeli da trčim zagrebački maraton ili dvjesto metara s preponama. Ali kad me već publika ubacila u utrku, što ću, moram trčati - kaže Zoran Šprajc i nastavlja:

- Šalim se, naravno da sam ponosan, pogotovo jer se ove godine u mojoj kategoriji okupila ekipa stvarno vrsnih kolega i TV voditelja, neki od njih su bili i moji dugogodišnji suradnici poput Mojmire Pastorčić koja se, eto, pokazala kao moj najbolji mogući nasljednik u RTL Direktu. A uz nas je u finale ušao i svestrani Joško Lokas koji briljira u svakom TV formatu. U svakom slučaju naši gledatelji i čitatelji neće pogriješiti koga god odaberu za najboljeg - govori Šprajc koji je i ove godine glatko prošao u finale Zlatnog Studija u kategoriji za najboljeg TV voditelja. Spada li on među one kojima je gledanost i popularnost emisije najveća nagrada ili među one koji uz sve nabrojano vole doma ponijeti nagradu?

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Pa te dvije stvari su prilično vezane, teško da će netko dobiti nagradu publike ako mu emisija nije gledana. Osim ako nije angažirao sto botova plus rodbinu iz dijaspore da svaki dan po dva puta za njega glasaju. Ali baš zato što se u konkurenciji nalaze najbolji i najgledaniji Zlatni Studio ima svoju posebnu draž jer od svih nas probire onog najboljeg. I zato mi ga nikad nije bilo teško odnijeti kući. Dosad sam to učinio već šest puta pa ako budem morao i sedmi ću. Kuća je na sreću dosta velika pa će se i za njega naći mjesta - kaže Šprajc.

image

Zoran Šprajc i Andrija Jarak

Vanesa Pandzic/Cropix

Kako se osjeća s toliko nagrada, je li mu uopće zamislivo da jednom ne osvoji Zlatni Studio?

- Haha, na prošloj dodijeli nagrada jedan mi je kolega rekao da sam car Zlatnog Studija pa sam mu odvratio da svaki car jednom mora pasti, ali se nadam da me pri tom neće i dekapirati - govori TV voditelj kojeg publika doista voli. Što on misli, zašto je tako?

- Nemam pojma, to trebate pitati njih, pretpostavljam da je to zbog načina i jezika kojim im se obraćam. Nastojim ne biti banalan i površan ali ni prepametan i docirajući. Nastojim ne biti agresivan ali ne želim biti ni umiljat. Nisam pristran ali nisam ni neutralan. Nije mi problem danas nekoga pohvaliti, a sutra ga sprdati. Ove naše klaunove na političkoj sceni ne gledam po tome tko su nego po tome što su. Što su rekli ili što su učinili. Jer tako gledam i sve druge ljude. Možda zapravo gledatelji prepoznaju da im ne prodajem nikakve fore, nego da im prodajem sebe - takvog kakav jesam sa svim svojim manama i glupostima - iskreno govori šef "Stanja nacije".

image
Instagram/zoran Šprajc/

Kako izgleda njegov radni dan, je li točno da se usred noći zna probuditi s nekom idejom za emisiju?

- Usred noći ustajem iz kreveta barem dva puta, ali uglavnom kako bih ispraznio mjehur, ipak su to sad već neke godine… Ali, istina, dogodi se da mi usput ponekad na pamet padnu i neke ideje za emisiju, uostalom i samo ime emisije došlo mi je baš tako - usred noći. Probudio sam se iz nekog polusna i trznuo ženu koja je danima prije proživljavala moje muke s imenom emisije i uzviknuo - zvat će se ‘Stanje nacije‘! - otkriva Šprajc.

No, zašto je zbog toga budio suprugu?

- Pa netko je morao zapamtiti tu ideju, ja bih je do jutra sigurno već zaboravio - kroz smijeh kaže čovjek koji, dakle, sanja i stvara. Reklo bi se, stvarno lijep posao.

- Pa nije baš uvijek tako, kad je riječ o temama i idejama za emisiju, to su više noćne more nego lijepi snovi, ali istina je da mi je noć mnogo kreativnija nego dan. Pokrijem se jorganom po glavi i na miru probavljam sve vijesti i ideje koje smo nabacivali na kolegiju ili u našoj WhatsApp grupi pa iz njih onda izvlačim one koje mi se čine da imaju najviše potencijala za dobru priču, komentar, zezanciju ili neki skeč. Imam stvarno dobre suradnike sa sto ludih ideja pa se iz svega toga rodi i nešto dobro i pametno, a ponekad čak i duhovito - kaže Šprajc kojeg pitamo je li lako u Hrvatskoj raditi satirični late night show, jer čini se da inspiracije oko nas ima dovoljno.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE.

- Ma božesačuvaj, da sam znao koliko će to biti teško, vjerojatno se nikad toga ne bih prihvatio. Jer istina je da inspiracije u glupostima i ludostima oko nas i u nama ima koliko hoćeš, ali pretočiti ih u TV format je sasvim druga stvar. Televizija je jako osjetljiv medij, svaka kriva gesta, riječ ili naglasak može upropastiti i najbolju foru ili najbolju ideju. Uostalom znate i sami na kakvim je razinama humor u našim TV serijama, Dudek i Regica su još uvijek vrh TV humora u Hrvata. Zato sam i odustao od suradnje s profesionalnim TV humoristima i scenaristima pa sam složio tim suradnika koji s humorom nemaju veze, što je humoristično već samo po sebi pa nam je onda i emisija dosta humoristična. Zapravo trudimo se raditi ozbiljnu emisiju koja će o ozbiljnim temama govoriti na malo opušteniji i šaljiviji način. To nije uvijek lako, jer ponekad plešemo po rubu ukusa i neukusa ali nije nam ni namjera da svima budemo ukusni. Ali većini izgleda da ipak jesmo, mljac! - kaže Šprajc.

image

Zoran Šprajc

Rtl/

Postoji li neki prilog iz 2023. godine koji mu je ostao u sjećanju?

- U sjećanju mi ostane sve što na našim društvenim mrežama postigne više od sto tisuća pregleda a toga je sve više i više. I, zanimljivo, najviše su gledani duži i ozbiljni komentari, ali nekad nam se zalome i stvarno dobri skečevi. Evo u zadnjoj emisiji mi je cijela ekipa briljirala u skeču o Tri kralja a nakon toga sam se ja u studiju zapalio na adventsku svijeću i živ izgorio. Zar to nije za pamćenje? Eto, recimo, i to je jedna od ideja koje su mi došle usred noći. Probudio sam ženu i rekao: ‘Ej, zapalit ću se!‘ A ona se samo okrenula na drugu stranu i promrmljala: ‘Zapali se, samo me pusti da spavam…‘ - prepričava Šprajc koji nije jedan od onih što donose novogodišnje odluke.

- Nakon toliko novogodišnjih odluka nije mi više ostala ni jedna. Doduše ni jedna mi se dosad nije ni ostvarila tako da je to manje-više uzaludan posao. Bit će dobro ako sačuvam živu i zdravu glavu, eto - kaže voditelj "Stanja nacije". A kakvo je zapravo stanje nacije na početku 2024.?

- Bolje nego što zaslužujemo - smatra Šprajc.

image

Zlatni studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:33