ZVIJEZDE PJEVAJU

Velika borba za finale: Hoće li presuditi simpatičnost, dobar glas ili odabir pjesme?

Novost ove sezone je da u finale umjesto dva ulaze tri para, koji će otpjevati po dvije skladbe

Finalisti showa 'Zvijezde pjevaju'

 Dario Njavro/HRT

Sutra je, s početkom u 20.10 sati na HTV 1, na rasporedu veliki finale desete sezone HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju”. Tko su pobjednici odlučit će svojim glasovima zajedno televizijski gledatelji i članovi žirija - Zorica Kondža, Jurica Pađen, Danijela Martinović i Marko Tolja.

Novost ove sezone je da u finale umjesto dva ulaze tri para, koji će otpjevati po dvije skladbe: pjesmu žanra koji im je preostao i pjesmu mentora. Nakon toga će se zaustaviti glasanje, i samo dva para nastavit će borbu za titulu najboljeg pjevačkog para desete sezone showa “Zvijezde pjevaju”.

Uoči samog finala dali smo priliku Robertu Ferlinu i Mariju Lipovšeku Battifiaci, Marini Orsag i Ivani Kindl, te Marku Braiću i Gini Damjanović da možda i na ovaj način “kupe” pokoji odlučujući glas. Finalisti HTV-ova showa otkrili su nam što su naučili jedni od drugih, povjerili tko ima najveću tremu, kome su kritike Barbare Kolar najteže padale, a doznali smo i tko će se, čim završi emisija, prvo otići dobro najesti.

Marko i Gina

Još kao klinac želio sam sudjelovati u tom showu. Jako mi je “cool” koncept te emisije, a mislim da sam tek nakon prvog ispadanja osvijestio da je to i natjecateljski show. Otad nadalje nije mi bilo svejedno, jer sam znao da na kraju svake emisije netko mora ispasti, premda je meni i dalje u ovoj priči dovoljno samo pjevati i zabavljati se. A što nas je više, zabava je slađa - kaže glumac Marko Braić, koji je do velike završnice došao vođen savjetima svoje mentorice Gine Damjanović, koja i inače radi kao vokalni pedagog.

Ginu je televizijska publika u ulozi mentorice upoznala u prošloj sezoni tog showa, a njezino glazbeno iskustvo bogato je i raznoliko.

- Kao sedmogodišnjakinja pjevala sam prvog tenora u muškoj klapi, kasnije sam bila u ženskoj klapi i vodila dvije muške, tako da su klape moja baza. U mojem domu oduvijek se slušala dobra glazba, od malih nogu sam uživala uz klasiku, jazz, soul, funk, pop, rock, blues... - prisjeća se Gina, koja je od Marka naučila da uvijek iznova treba cijeniti predanost i rad, te brusiti svoj talent.

- U svakom glazbenom žanru pronašli smo nešto svoje i nešto novo. Posebno su nam dragi country i rock, a najviše smo “gruvali” u funku - kaže Gina, dok Marko otkriva koja mu je pjesma bila najzahtjevnija u ovom showu: - Oliverova i Runjićeva balada “Stine”. Težina koju ta pjesma nosi ne leži samo u vokalnoj tehnici, već u emociji i naslijeđu koje ima. S tom sam pjesmom zaista shvatio zašto glazbeni svijet toliko cijeni Olivera - kaže Marko, kojeg, kao i Ginu, pitamo što će prvo napraviti ove subote kad show završi.

- Ja ću otići u žensku garderobu, presvući se i proćakulati s curama, a onda u našem Zvijezde pjevaju kafiću proslaviti pjesmom i plesom s cijelom ekipom! - najavljuje Gina.

- U finalu će u publici biti i moja mama. Pozdravit ću je, a onda ću s ekipom zapjevati uz poneko piće. Ali ono za čime uvijek najviše žudim nakon emisije je - hrana. Budem baš jako gladan i nikog i ništa ne čujem dok nešto ne pojedem - otkriva Marko, koji ne zna kada će sljedeći put negdje imati priliku zapjevati.

Gina to zna: - Nakon tuluma s ekipom u kojem će naše glasnice vjerojatno dosegnuti svoj maksimum (a možda ga i prijeći), slijedi odmor, a onda napokon počinju koncerti! Posebno se veselim nastupu na Babarol street food festivalu u Trogiru 27. svibnja. Nadam se da se vidimo tamo!

image

Marko Braić i Gina Damjanović

Dario Njavro/HRT

Ferlin i Mario

Čije su mi kritike u emisiji “Zvijezde pjevaju” najteže padale? One Barbare Kolar! - kaže Mario Lipovšek Battifiaca, koji je u paru s Robertom Ferlinom definitivno zaslužio titulu najzabavnijeg para desete sezone popularnog HRT-ova showa, u kojem Ferlin ne samo da nije samog sebe čuo kako falša, nego, izgleda, nije čuo ni jednu kritiku na svoj račun.

- Kritike? Zar su nas kritizirali? Tko? - zbunjeno pita radijski voditelj koji se, priznaje, svjestan svog vokalnog umijeća, zaista nije nadao da će sa svojim mentorom tako daleko dogurati u natjecanju.

- Bilo mi je važno da ne ispadnemo baš prvi, a sve iznad toga bio je samo bonus - priznaje Ferlin.

Za razliku od njega, Battifiaca otkriva kako se on bojao da će baš njih dvojica prvi napustiti show, no unatoč tome, drago mu je što je prihvatio poziv u emisiju, jer bi u protivnom ostao osiromašen za javno sramoćenje, odnosno jedinstveno iskustvo pjevanja s vokalnim virtuozom poput Ferlina. Što su novo dugogodišnji prijatelji tijekom ovog showa naučili jedno od drugog?

- Od Ferlina sam naučio da za pjevanje nije nužno čuti ni slijediti note - kaže Battifiaca, dok Ferlin dodaje: - Ja sam od svog mentora naučio da za pjevanje nije nužno vidjeti note - kaže Ferlin koji otkriva kako je uoči svakog izlaska na scenu koristio baš sve moguće recepte za dobar glas.

- Nema što nisam probao. Pio sam sirova jaja, jeo med, nalijevao se “žesticom”... - otkriva Ferlin, dok Battifiaca tužno vrti glavom: - I, vidite, ništa od toga nije nam pomoglo. Mi, zahvaljujući mojoj zvijezdi, nažalost, nismo mogli doći do punog izražaja, za što on sada okrivljuje mene. Rekao mi je neki dan, nakon što je u sebe ubacio sirovo jaje i zalio to alkoholom, da je shvatio kako njemu ipak bolje leže teže glazbene kategorije, poput klasične glazbe, opere... - kaže Battifiaca, za kojeg su u showu najžešće navijali Rajka, Đurđa, Slavica i Vlado Turković.

Za njegova učenika Ferlina, pak, navijala su i glasala njegova djeca: - Ali, ne sva! - tužno govori Ferlin, koji nam ekskluzivno otkriva da su Battifiaca i on dobili poziv za nastup u milanskoj Scali.

- To su te njegove godine o kojima vam ja cijelo vrijeme govorim. Ne samo da je senilan, nego i krivo čuje: “Robi, nisu nas zvali u Scalu. Zvali su nas na skelu, gdje nam ne nude nastup nego posao na baušteli, jer su uvjereni da ćemo nakon ove blamaže na televiziji izgubiti sve dosadašnje poslove i angažman” - kaže Battifiaca.

image

Barbara Kolar, Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca

HRT

Marina i Ivana

- Neću lagati: od početka sam se nadala da ćemo nas dvije dogurati do kraja showa, jer Marina jako dobro pjeva, i to mi je u startu dalo nadu da bismo mogle dobro proći - iskreno kaže Ivana Kindl, glazbena mentorica Marine Orsag, kojoj je želja bila s Ivanom otpjevati što više pjesama.

- Jako sam sretna zbog toga što nam se ostvarilo da dođemo do šeste epizode i do balade i rocka, koje smo baš jako htjele izvesti - ističe Marina, koja je od svoje mentorice naučila kako za svaku pjesmu emotivno treba doslovno “gorjeti” na bini. Je li jedini ženski par showa koristio kakve trikove za dobar glas?

- Đumbir i med i inače su mi redovni prijatelji, sirova jaja još nisam probala i ne znam bih li uopće, a pelin si priuštimo poslije na afteru - otkriva Marina, dok Ivana dodaje: - Alkohol dolazi u obzir tek nakon izvedbe, a najvažnije je upjevavanje. Puno šuškamo po hodnicima HRT-a prije probe i nastupa, tako da je priprema glasnica najvažnija, kaže Ivana za koju u ovom showu navijaju članovi obitelji, prijatelji i mnogo njenih simpatizera različitih godišta.

image

Marina Orsag i Ivana Kindl

Tko navija za Marinu?

- Moja obitelj, najbliži prijatelji i prijateljice i, naravno, moja djevojka. Međutim, puno se prijatelja i prijateljica javlja da nas žele doći uživo podržati, tako da zapravo imamo svaki put različitu publiku u studiju, i to je super. Ali ono što je najdivnije, jest vidjeti da imamo puno navijača i navijačica u Hrvatskoj koji glasaju za nas, i hvala im što su odvojili vrijeme i novac da nas podrže i dovedu do ovdje gdje smo sada - kaže Marina, koja će i nakon finalne emisije, prema običaju, čim se pozdravi sa svima na setu, otići u WC i tamo “malo skakati i plesati od sreće”.

Ivana će si, pak, priuštiti pošteni odmor.

- Idem prvo u Slavoniju kod svojih, a poslije ću kod prijatelja na more - govori Ivana, koja će nakon toga prionuti dovršavanju svog novog albuma.

- Izlazi mi singl uskoro, a novi album vani je u lipnju. Imat ću nekoliko koncerata tijekom ljeta, a nadam se da ćemo Marina i ja imati prilike nakon showa opet nastupati zajedno - kaže Ivana. Marina, međutim, ne zna kada i gdje će ponovno zapjevati.

- Zaista ne znam. Postoji jedno kantautorsko iznenađenje na mojem YouTube kanalu pa “bacite uho”, a što se tiče samog pjevanja kao karijere, stand up komedija i dalje je moj primarni poziv. Ne namjeravam se baciti u glazbene vode u smjeru izbacivanja albuma i slično, ali ono što bih definitivno voljela, razne su suradnje s već postojećim bendovima ili solo pjevačima i pjevačicama. Već postoje neke ideje... - kaže komičarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:45