DOKUMENTARAC

Svečana projekcija filma o Antunu Šoljanu, piscu čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest hrvatske književnosti

Branka Kamenski autorica je dokumentarnog filma, čija je svečana projekcija, povodom 30. godišnjice Šoljanove smrti, održana na HRT-u

Dokumentarni film o Antunu Šoljanu

 Renato Branđolica/HRT

Mislim da je bitno bilo napraviti film o Antunu Šoljanu najviše zbog mlađih generacija. Bojim se da mlađi ljudi baš i ne znaju niti tko je Antun Šoljan, niti tko su krugovaši. Rekla bih da je ovo biografski film, u njemu se ne govori toliko o djelima, koliko o Šoljanu kao osobi, ali nemoguće je o njemu govoriti kao o osobi a da se ne prožmu i njegova djela - kaže Branka Kamenski, autorica dokumentarnog filma o velikanu hrvatske književnosti, čija je svečana projekcija, povodom 30. godišnjice Šoljanove smrti, održana sinoć na HRT-u.

image

Dokumentarni film o Antunu Šoljanu

Renato Branđolica/HRT

Književnik i prevoditelj, jedan od najistaknutijih predstavnika krugovaša, Antun Šoljan među onim je piscima čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest hrvatske književnosti. Autonoman beskompromisan intelektualac ostavio je dubok trag svojim pjesničkim opusom, prozom, prevodilačkim dosezima, ali i kao kritičar i feljtonist, rečeno je na promociji koja je počela stihovima Šoljanove pjesme ‘Mnoge smo i mnogo voljeli‘ u interpretaciji glumca Joška Ševe.

image

Dokumentarni film o Antunu Šoljanu

Renato Branđolica/HRT

Svečanoj promociji filma posvećenoj ovom zaljubljeniku u more, ljubitelju lula i cigara, hedonistu intelektualne strogoće prisustvovali su Anja i Dragan Despot, Dražen Siriščević, Dražen Budiša, Milana Vuković Runjić, Nada Gaćešić Livaković, Željko Žutelija, Antun Vujić... Autorica filma je Branka Kamenski, producentica Sunčana Hrvatin Kunić, direktor fotografije Ivan Kovač, montažer Hrvoje Mršić, interpret Šoljanovih stihova Dragan Despot, a autorica animacije je Petra Belkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:29