TV SPEKTAKL

Sve tajne Zlatnog Studija: Najmlađa nominirana ima 11 godina, a najkraći govor zahvale - jednu riječ

Dok čekamo završnu večer i sedmu dodjelu nagrada Zlatni Studio donosimo novi mali leksikon svega o najvećoj medijskoj nagradi

Vatreni Studio - Igraj moja Hrvatska

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Dodjela najveće medijske nagrade Zlatni Studio, sedma po redu, sve je bliže. I dok se zbrajaju glasovi koje je gotovo milijun čitatelja dalo na kuponima iz Studija te na portalu jutarnji.hr, odlučili smo složiti novu, dopunjenu abecedu Zlatnog Studija, prisjetiti se zanimljivih činjenica, trenutaka i rekorda.

A

Anton Marti

Ime slavnog redatelja nosi najveći studio Hrvatske radiotelevizije iz kojeg se svake godine uživo prenosi spektakularna dodjela najveće medijske nagrade u zemlji, Zlatni Studio. Pripreme za tu gala večer traju tri mjeseca. Najuglednija imena iz svijeta kazališta, filma i televizije te najpopularniji glazbenici sudjeluju ovoj večeri, kao laureati, izvođači, voditelji, prezenteri...

B

Broz, Dragutin

Poznati, nagrađivani scenograf koji od prvog dana radi cjelokupnu scenografiju za dodjelu nagrada Zlatni Studio.

image

Nina Badrić

Damir Krajac/Cropix/Cropix

Badrić, Nina

Najuspješnija među pjevačicama nominiranim za medijsku nagradu. Ima dva Zlatna Studija kao najbolja pjevačica 2019. i 2022., a sada bi svojoj kolekciji mogla dodati i nove statue jer je u finalu ponovno za istu titulu, ali i za pjesmu godine.

C

Crno-bijeli svijet

Najbolja televizijska serija 2018. godine. U posljednjoj epizodi serije koja se bavila životom u bivšoj državi 80-im godinama, u zadnjim scenama, može se vidjeti i svojevrsni hommage Studiju. S junacima serije u zadnjim kadrovima publika se prvo oprašta koncem 1986. godine, kada Una (Kaja Šišmanović), Žile (Slaven Došlo) i Jagoda (Anica Dobra) gledaju novi broj Studija na čijoj je naslovnici fotografija Une na Opatovini ispred kule u kostimu Histrionske predstave "Zalamejski sudac".

Č

Čitatelji biraju

U kontekstu suvremenog trenutka u industrijama izdavaštva, medija, zabave i umjetnosti, 2017. godine pokrenuta nagrada Zlatni Studio bila je velika novost u svojoj sveobuhvatnosti te u razrađenosti obuhvaćenih kategorija i nominacija za koje su čitatelji mogli glasati. Nagrada Zlatni Studio je protagoniste spomenutih područja uvela u prostor konačne valorizacije njihove najvjernije publike načinom glasanja u kojem, nakon pet nominacija žirija, isključivo čitatelji i publika u dva kruga glasanjem na jutarnji.hr i putem kupona u Studiju biraju pobjednika. Više od tri milijuna njih tijekom godina dalo je svoj glas svojim favoritima. Čitatelji premium sadržaja jutarnjeg.hr dobili su i mogućnost višekratnog glasanja.

Ć

Ćurlić, Duško

Popularni voditelj koji s kolegom Ivanom Vukušićem vodi emisiju "A strana", koja je ponijela titulu najbolje TV zabave 2018. godine. Duško je svoju nagradu, onu za voditelja godine dobio 2023.

D

image

Danka Derifaj

Tomislav Kristo/Cropix

Danka Derifaj

RTL-ova novinarka dobila je 2020. godine nagradu za TV novinarku godine, a u finale je ušla i sljedeće godine. Preuzimajući nagradu, Danka je nosila majicu koja je izazvala veliku pozornost, s natpisom "Samo odgovorite na pitanje".

- Ovo mi je potvrda do dobro radim - rekla je i naglasila da ona nije ni najbolja ni jedina novinarka u Hrvatskoj jer postoji puno kolegica i kolega koji, usprkos neprijateljskom okruženju, rade odličan posao.

E

Elegović, Mila

Nagrađena je 2020. je kao najbolja kazališna glumica. Svoju nominaciju za nagradu Zlatni studio zaslužila je ulogom gradonačelnice u kabareu "Preko veze" kazališta Kerempuh i Moruzgva.

F

Ferlin, Robert

Četiri puta zaredom bio je nominiran za radijski glas godine i dva je puta uzeo Zlatni Studio. Ušao je u finale i 2023. godine. Inače, u radijskom eteru je izjednačen rezultat po pitanju nagrada, i to između dva jako dobra prijatelja, suvoditelja te pjevačkog talenta i antitalenta - Ferlina i Marija Lipovšeka Battifiace. Ferlin je ovjenčan titulom radijskog glasa godine 2019. i 2020., a Battifiaca 2022. i 2023. godine.

G

Gelo, Ante

Glazbenik, skladatelj, producent i aranžer Zlatnog Studija od prve godine postojanja te nagrade.

image

Ante Gelo

Damir Krajac/Cropix/Cropix

H

Hrabri ljudi

Nova obrada čuvene pjesme "Hrabri ljudi", Đorđa Novkovića i Arsena Dedića, izvedena na samom završetku svečane dodjele Zlatnog Studija 2021. godine. Snimljen je i spot u kojem uz Gabi Novak sudjeluju Tereza Kesovija, Doris Dragović, Zorica Kondža, Josipa Lisac, Jasna Zlokić, Gibonni, Tomislav Mužek, Tedi Spalato, Petar Grašo i Marko Tolja. Iza svojevrsnog reizdanja pjesme stoji Ante Gelo. Ovim se spotom željelo posebno zahvaliti svima onima koji su u vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa bili na prvoj liniji obrane i podnijeli najveći teret. To su medicinske sestre, liječnici, zdravstveno osoblje, vozači hitne službe... Jedinstvena izvedba pjesme, s najboljim i prepoznatljivim vokalima kojima se diči domaća glazbena scena, nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim.

I

Igraj moja Hrvatska

Na dodjeli Zlatnih studija 2019. sa Zaprešić Boysima ovaj su navijački hit izvele hrvatske sportske legende. "Band Vatreni Studio" činila su najveća hrvatska sportska imena, čiju su karijeru obilježile olimpijske medalje, kao i one na svjetskim i europskim prvenstvima. Poznati moto Zlatnog Studija je da "najbolji biraju najbolje", pa su tako i najbolji zdušno pjevali svima omiljene stihove. Uz Ćiru Blaževića i Zlatka Dalića, mikrofona su se prihvatili i Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Tomislav Paškvalin, Joško Jeličić, Sandra Paović, Lucija i Ana Zaninović, braća Sinković... Taj videospot oborio je rekorde gledanosti, a dokaz toga je više od milijun pregleda na YouTubeu. Spot je i danas jednako popularan.

https://youtu.be/dNsx1S8ltVM?si=85pz9aigP8oq8aRR

J

Jarak, Andrija

Četiri je puta proglašen najboljim TV novinarom. Iznimno dirljivo bile je njegovo prvo preuzimanje nagrade, 2018. godine, kada je Jarak posebnu zahvalu uputio Oliveru Dragojeviću, koji se u to vrijeme borio s teškom bolešću i iz svojeg doma u Splitu zahvalio na Zlatnom Studiju za pjesmu godine. Jarkove riječi mnogima su natjerale suze na oči. "Emotivno sam vezan za njega. Nije prilika ni mjesto da objašnjavam, radi se o Dubrovniku ‘91 godine. Dragi Olivere, želim ti sve najbolje, takvi ljudi trebaju Hrvatskoj, ti si ponos Hrvatske i dokaz da nitko nema srce poput Hrvatske", rekao je Jarak. Višestruki dobitnik prvi put nije u finalu kao televizijski novinar, nego na medijsko priznanje pretendira s "Dosjeom Jarak" u kategoriji najbolje TV emisije.

image

Zlatni Studio 2022 - 50. godisnjici mjuzikla Jalta, Jalta.

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Jalta, Jalta

Završni glazbeni broj dodjele 2022. godine bio je posvećen mjuziklu "Jalta, Jalta", koji je slavio pedesetu godišnjicu od premijere. Bila je to kombinacija videosnimke i live izvedbe koja je povezala kazalište i studio Anton Marti. Komedijin ansambl nakon dvije je godine stanke izveo glavni song "Neka cijeli ovaj svijet" najuspješnijeg hrvatskog mjuzikla, uz koji su u proteklih pet desetljeća stasale brojne generacije. Skladatelju Alfiju Kabilju uručen je Zlatni Studio za životno djelo i tako zaokružio ovu prekrasnu glazbenu priču.

https://youtu.be/ICf3hhvZ7c0?si=3JzZraOrMRbg2q2l

K

Krešimir Mikić

Dobitnik nagrade za najboljeg glumca u filmu, za glavnu ulogu u "Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj", pamti se zbog najkraćeg govora u povijesti nagrade. Mikić je preuzevši svoj Zlatni Studio, rekao samo - "Hvala". Poslije je otkrio da je ova dodjela nagrada prva na koju je ikad došao. Ove godine opet je u finalu u istoj kategoriji, za ulogu u filmu "Sedmo nebo".

image

Katja Matkovic

Goran Mehkek/Cropix

Katja Matković

najmlađa je nominirana osoba otkad postoji Zlatni Studio. Katja (11) je nominirana u kategoriji najbolje glumice za ulogu Pauline u "Dnevniku Pauline P." te u kategoriji najbolje mlade nade u kazalištu i filmu. Film u kojem ima glavnu ulogu u finalu je u kategoriji najboljeg filma.

image

Snimanje Moje domovine 2020.

Darko Tomas/Cropix/Cropix

L

Lakestock - Za ljubav treba imat dušu

Produkcijski tim Zlatnog Studija i Ante Gelo okupili su 2020. godine na zagrebačkom jezeru Bundek 50 najboljih gitarista, basista, bubnjara, vokala iz cijele Hrvatske. Pod imenom Lakestock, 250 glazbenika poslalo je poruku zajedništva i solidarnosti izvedbom kultne pjesme Atomskog skloništa - (Za ljubav) "Treba imat dušu". Među njima je, dakako, bio i Bruno Langer iz "Skloništa". Spot je premijerno prikazan u sklopu dodjele nagrada Zlatni Studio, 20. veljače - i u rekordnom roku na YouTubeu prikupio gotovo 300.000 pregleda.

https://youtu.be/oKHMaBmpRy0?si=pBoHeqcQE7afc4hM

LJ

Ljubav

Najčešća riječ u naslovima pjesama koje su dobile nagradu Zlatni Studio za najbolju pjesmu.

M

Moja domovina 2020.

Kultnu pjesmu, koju je napisao Zrinko Tutić, 29 godina nakon njezine premijere izveo je novi band aid od 58 glazbenika, oformljen posebno za tu priliku. Izvedbi su se, uz glazbenike, preko videozida iz raznih dijelova svijeta pridružili i nogometni trener Zlatko Dalić, proslavljena glumica Zrinka Cvitešić te maestro Ivan Repušić. Pjesmu je počeo Massimo, koji je na svojem Instagramu napisao da mu je bila velika čast što je upravo on imao priliku otvoriti prvim stihom. Bili su tu, između ostalih, i Damir Kedžo, zatim Mia Dimšić, Marko Tolja, finalisti The Voicea, Marko Kutlić, Jasna Zlokić, Goran Karan, Ibrica Jusić, Bruna Oberan, Zdenka Kovačiček, Jelena Rozga, Zorica Kondža...

image

Snimanje Moje domovine 2020.

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Mama

Čak tri od pet pjesama koje su bile nominirane za pjesmu godine 2023. u svojem naslovu imaju neku varijantu riječi - mama: "Mama ŠČ!" Leta 3, "Mamma Mia" u izvedbi Grše te "Mamacita" Vojka V.

N

Navojec, Bojan i Goran

Oba brata Navojec dobitnici su nagrada Zlatni Studio. Bojan je dobio nagradu 2018. godine za ulogu Ivanova u istoimenom dramskom klasiku Antuna Pavloviča Čehova, izvedenom u HNK Zagreb, i posvetio je djeci koja se bore s disleksijom, problemom koji je i sam imao. Goran Navojec, pak, osvojio je Zlatni Studio za najboljeg filmskog glumca u filmu "Mare" 2020. godine.

O

Odjeća/outfiti

Dodjela nagrada Zlatni Studio od početka je večer glamura i savršenih outfita. Zvijezde uglavnom odijevaju najpoznatiji hrvatski modni kreatori, a prava kombinacija priprema se mjesecima unaprijed.

P

Prica, Alma

Nacionalna prvakinja drame HNK imala je do sada dvije kazališne i jednu filmsku nominaciju, a postala je dobitnica Zlatnog Studija 2020. godine, zahvaljujući filmu "Dnevnik Diane Budisavljević". Taj film redateljice Dane Budisavljević dobio je i Zlatni Studio za najbolji film.

R

Redatelj Ivan Miladinov

Režirao je sve dosadašnje dodjele Zlatnog Studija. U projekt je ušao s tri desetljeća prethodnog iskustva najznačajnijih hrvatskih zabavnih emisija i dodjela umjetničkih nagrada te najvećih političkih događaja, poput primanja Hrvatske u EU ili otvorenja najvećih zabavnih festivala, te istaknuo da mu je teško navesti sve razloge zbog kojih mu je projekt Zlatni Studio jedan od najvažnijih.

image

Ivan Miladinov.

Damir Krajac/Cropix/Cropix

S

Sunčana strana Prisavlja

Posebni Zlatni Studio dodijeljen je Hrvatskoj radioteleviziji i uredništvu redakcije kulture HRT-a za organizaciju niza ljetnih koncerata i kulturnih programa u emisiji "Sunčana strana Prisavlja". Brojnim koncertima na otvorenom, na velikoj open-air pozornici ispred zgrade HRT-a te programom "Sunčana strana Prisavlja", koji je omogućio nastupe brojnim umjetnicima, a kojima zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće javno nastupati tijekom 2020. godine, HRT je u pravom smislu ispunio ulogu javnog servisa.

Š

Šprajc, Zoran

Nekadašnji voditelj "RTL Direkta" i sama emisija imaju više nagrada Zlatni Studio, pri čemu je Šprajc uzeo tri, a sama emisija dva. Šprajc je, također, 2023. godine osvojio nagradu u kategoriji najbolje TV emisije sa svojim projektom "Stanje nacije". Ove godine ponovno je nominiran za najboljeg voditelja.

image

Zoran Šprajc

Damir Krajac/Cropix/Cropix

T

Tereza Kesovija

Naša glazbena diva svake godine uveliča večer dodjele Zlatnog studija. A 2020. godine preuzela je i novu ulogu - s Damirom Kedžom vodila je dodjelu nagrada u glazbenim kategorijama - te oduševila publiku u studiju i pred malim ekranima svojom spontanošću i humorom. I ove je godine nominirana u kategoriji najbolje pjevačice.

U

Uzbuna na Zelenom vrhu

Prva dodijeljena statua Zlatnog Studija otišla je u ruke Čejen Černić, redateljice dječjeg filma "Uzbuna na Zelenom vrhu" koji je proglašen najboljim igranim filmom 2018. godine.

image

Čejen Černić, redateljica

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

V

Voli me

Pjesma Petra Graše, pjesma godine 2020. Petar Grašo je sedam puta bio nominiran u različitim glazbenim kategorijama, a pet puta je dobio Zlatni Studio. Sada ima nominaciju i kao pjevač godine, te za pjesmu godine u duetu s Ninom Badrić.

Z

Zorica Kondža

Splitska glazbena ikona uveličala je većinu dosadašnjih gala večeri dodjele Zlatnoga Studija, a 2023. godine otišla je kući sa svojom statuom u kategoriji najbolje pjevačice.

Zlokić, Jasna

Još jedna glazbena diva koja je doprinijela fantastičnim izvedbama u programu dodjele Zlatnog Studija, ali i zabavi. Svoju statuu Jasna Zlokić dobila je 2021. godine, kada je izabrana za najbolju pjevačicu. Tada je zahvalila svima koji su glasala za nju i obećala im doći kući pjevati. Na dodjeli 2023. bila je prezenterica i briljirala svojim izjavama, pa su na društvenim mrežama zaredali prijedlozi našim televizijama da duhovitoj Dalmatinki daju vlastitu zabavnu emisiju.

Ž

Život na vagi

Rekorder u TV formatima. Najboljim reality showom proglašen je tri puta - 2019., 2020. i 2021. godine - a sada mu se smiješi i četvrto priznanje.

image

Zlatni studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:18