VELIKA OBLJETNICA

Prva zagrebačka klapa, Nostalgija slavi impresivnih 40 godina postojanja u Lisinskom, dvorani u kojoj je sve počelo

Nostalgija je bila prva klapa u povijesti koja je na poznatom klapskom festivalu u Omišu predstavljala Zagreb, a proslavili su se i kao najnagrađivaniji izvođači tog događanja

Klapa Nostalgija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Klapa Nostalgija prva je klapa nastala van Dalmacije, a kroz impresivnih 40 godina postojanja nizali su uspjeh za uspjehom, pa tako i bili prva klapa u povijesti koja je na poznatom klapskom festivalu u Omišu predstavljala Zagreb. Svoju veliku obljetnicu s vjernom će publikom i poznatim gostima proslaviti 11. lipnja u Lisinskom, dvorani u kojoj je 1983. sve počelo.

- Po peti put nastupamo u Lisinskom, tamo su održani svi naši jubilarni koncerti. Ujedno to je i 40 godina od našeg prvog nastupa 1983., upravo u Lisinskom. Pjevali smo na Danu planinara. U Lisinskom smo krenuli, a nadam se da nećemo tamo i završiti, da će biti još koji koncert - kaže nam jedan od osnivača klape Ivo Raič.

Sa svojim sjedištem u Zagrebu, Nostalgija je prva klapa van Dalmacije.

- Mi smo svi bili pjevači akademskog zbora Ivana Gorana Kovačića, a kad smo se poženili i počeli raditi, nismo više bili studenti, nismo mogli više ići na turneje i biti svaki dan na probama. A da bi pjevali dalje, napravili smo klapu. Pokojni maestro Dinko Fijo bio je dirigent Ivana Gorana Kovačića, koji je baš dosta radio za klape i s nama je počeo vježbati. On je naš osnivač i mentor i tako smo počeli, pjevamo i dalje i to je preraslo u karijeru od 40 godina, aktivnog rada, čime se malo koja klapa može podičiti - s ponosom govori Raič.

Nostalgija bila je i prva zagrebačka klapa na festivalu u Omišu, gdje su više od dva desetljeća miljenici publike, ali i žirija. A nagrade ih nisu zaobišle ni kad su Porini u pitanju.

- U Omišu imamo najviše nagrada od svih klapa ikada, čak 32 priznanja kroz 20 godina aktivnog sudjelovanja. Ove godine festival nam organizira obljetnički koncert 1. srpnja. Uz to, imamo i četiri Porina, a svih naših deset CD-a bili su nominirani za tu prestižnu nagradu. Imali smo i nekoliko televizijskih emisija, a radijskih jako puno. Snimili smo za Hrvatski Radio više od 150 pjesama, a u ovih 40 godina teško je i popamtiti koliko smo puta gostovali. Možda toliko ne zadnjih godina jer pojavio se novi tip klapskog pjevanja koji nije klapski već se radi o pop sastavima sa zabavnom glazbom i instrumentima, a mi se i dalje držimo izvornog klapskog pjevanja, iako pjevamo i ovo drugo. Surađvali smo sa svim pjevačima koji su bili na hrvatskoj estradi u ovih 40 godina. Malo koga ima da nije pjevao s nama. Dosta smo i svijeta obišli. Osim u skoro svim zemljama Europe, bili smo u Australiji, u Japanu smo predstavljali našu zemlju s Ladom i tamarom Obrovac na EXPO-u - prisjeća se Raič.

Isto tako, surađivali su i s brojnim vrhunskim skladateljima.

- Što se tiče klapskih skladatelja, interesantan je taj naš Božićni CD koji smo iznjeli. Tada je sedam najboljih autora hrvatske klapske glazbe radilo vlastiti aranžman i svaki od njih je došao u zagreb raditi to s nama. To su bili pokojni Ljubo Stipišić, Gibonnijev tata, Dinko Fijo, Dušan Šarac, pokojni Nikola Buble, Mojimir Čačija, Krešimir Magdić iz Dubrovnika, Tomislav Urlih iz Zagreba. Baš smo skupili elitu, a i inače smo surađivali sa svima. Interesantno, na našem prvom, desetgodišnjem koncertu su nam bili gosti Oliver i Arsen - otkriva.

A zvjezdani gosti bit će i na skorašnjem koncertu.

- S nama će nastupiti Davor Radolfi, Jasna Zlokić i Neno Belan, s kojima smo surađivali na zajedničkim projektima. U prvo dijelu koncerta otpjevati ćemo klasične a cappella klapske pjesme koje su nas obilježile na Omišu, ili neke koje su nam izuzetno drage. Htjeli smo napraviti presjek našeg rada, pa će prvi dio biti klapski, a onda ćemo otpjevati i pjesme koje manje-više svi znaju, kao što je "Vilo moja", pa s Radolfijem "neka živim kako živim", koja je njegova uspješnica, kao i "Da li si uistinu volio ženu". S njim smo dosta nastupali. S Jasnom ćemo otpjevati "Vela Luku" i "Kad zavonja proćuliće", isto jedna pjesma s kojom smo s Jasnom nastupali i snimali - najavljuje Raič.

Ipak, Nostalgija ne misli stati na ovih 40 godina, već otkrivaju što ima novoga u, kako kaže Raič, jednoj staroj klapi.

- U našoj je klapi prosjek 70-ak godina, ali još uvijke nas glasovi služe, još uvijek radimo aktivno. Evo, na koncertu u Omišu nam izlazi monografija za koju je svaki od nas dao svoj prilog i moram priznati da sam je čitao kao bestseller jer sam 90 posto toga zaboravio. Početkom rujna biti će promocija i u Zagrebu. izlazi nam jedna zlatna kolekcija našeg izdavača Croatia Recordsa, a dalje koliko izdržimo - zaključio je Raič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:59