ZRINKA GRANCARIĆ

Pokisla ispisala povijest: ‘Spasili smo opremu, a kolega Šapit je bio pravi kavalir. Znam što mi je činiti u danima pred nama‘

‘Bilo je televizijskih ekipa koje su zbog takvih uvjeta morale odustati od prijenosa jer im se sva oprema smočila‘

Zrinka Grancarić uz opremu pokrivenu najlonom

 Privatna arhiva

Zrinka Grancarić, naša prva novinarka koja je dobila čast da komentira spektakularno otvorenje Olimpijskih igara, taj će događaj pamtiti po umjetnosti, sjajnoj televizijskoj priredbi, ali i po kiši zahvaljujući kojoj je ceremoniju na komentatorskom mjestu, uz kolegu Marka Šapita, morala pratiti promrzla i mokra ‘kao miš‘.

- Što se same ceremonije otvaranja Igara tiče, svidjela mi se simbioza televizijske priče s gradom, kao i umjetničke točke što su se odvijale po različitim prepoznatljivim gradskim lokacijama koje su se vješto ispreplitale s modom, umjetnošću i povijesti. S druge strane pojedini dijelovi, posebno u drugom dijelu prijenosa, bili su mi možda previše dugi. No, generalno kao koncept, bilo je sjajno, premda mi je možda u cijeloj priči nedostajalo malo više sporta - kaže Zrinka koja se za spektakl pomno pripremila. Novinarski je istražila podatke o sportskim delegacijama kako bi televizijskim gledateljima ponudila što više zanimljivosti, proučila je scenarij kako bi si naznačila trenutke u kojima će govoriti, ali jednu stvar ipak nije mogla predvidjeti.

image

Zrinka Grancarić na poziciji s koje je pratila otvaranje Olimpijskih igara

Privatna arhiva

- Naravno, mislim na kišu, koja je mnoge neugodno iznenadila, pa i nas koji smo posao morali obavljati u nenatkrivenim komentatorskim ‘kabinama‘. Kada smo vidjeli da kiša ne staje, uzeli smo komad najlona kojim smo prvenstveno prekrili opremu, a onda koliko toliko i nas. Nije puno pomoglo, izvještavanje je bilo, rekli bismo, izazovno, bili smo skroz mokri i bočno i po leđima - opisuje novinarka i nastavlja:

- Bilo je televizijskih ekipa koje su zbog takvih uvjeta morale odustati od prijenosa jer im se sva oprema smočila. Što se nas tiče, cijelo vrijeme smo rukama micali vodu koja se počela skupljati sa strane i ispod glavne komentatorske kutije bez koje ne bismo imali vezu, bez koje ne bismo mogli raditi - ističe Zrinka koja je završetak ceremonije otvaranja dočekala sa suhom televizijskom opremom, ali i sasvim mokrom košuljom i jaknom.

- Vidjevši me takvu Marko Šapit mi je poput pravog kavalira dao svoju hudicu koja mi je bila prevelika. Sezala mi je do koljena, rukavi su mi bili dvadesetak centimetara predugački... - smije se Zrinka kojoj će radni dani na Olimpijskim igrama trajati ‘od jutra do sutra‘.

- U petak sam u hotelsku sobu stigla u jedan u noći, a danas sam startala prije devet ujutro. Dani su prepuni događanja, non stop juriš s jednog događanja na drugo. Mi novinari znamo da se u takvim situacijama za doručak treba dobro najesti jer je pitanje kada će ti biti drugi obrok tog dana, a, sudeći po iskustvu, doma ćemo se iz Pariza vratiti s vitkijim linijama - šali se Zrinka koja vjeruje da ćemo se doma vratiti i s olimpijskim medaljama.

- Imamo sjajne sportaše, s puno potencijala. Tu su vaterpolist, tenisači, moji jedriličari... Vjerujem da ćemo imati razloga za veselje - nada se Zrinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:27