NEDJELJOM U 2

OTOKAR LEVAJ KOD STANKOVIĆA Progovorio o karijeri, ali i politici i životu u Americi: 'Mi smo državu počeli graditi od krova, sadržaj smo ispustili'

 Biljana Blivajs / CROPIX

Glumac Otokar Levaj rekao je tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 da smatra da su Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija bolji glumci od njega, a govorio je i o svojoj bogatoj karijeri te životu u američkoj saveznoj državi Floridi, gdje je odselio sa suprugom Dunjom.

- To je kao u nogometu, ne mogu svi biti Modrić, netko mora malo trčati, malo dodati - ja tako doživljavam taj posao.

Nikada nije mislio da kao glumac mora mijenjati svijet, a glumu doživljava kao posao. Dodao je i da ga je jedan dječak svojevremeno zamijenio s Reljom Bašićem.

Govorio je kako od 2007. godine svakog 23. kolovoza u svom dvorištu kod Omiša, gdje ima svoje privatno ljetno kazalište, dva dana zaredom igra predstave u spomen na svog pokojnog tasta.

- Biti glumac znači biti kukavica, u principu, rekao je.

Pojasnio je da glumac nije hrabar, može biti hrabar lik kojega glumi. Kazao je da i sada ima tremu jer mora govoriti iz glave.

Osvrnuo se na vrijeme kada je krenuo u glumačke vode, kazao je da je posezao i za čašicom zbog čega je imao samokritičke eskapade i govorio je da "nije, neće i ne može biti glumac". Za režisere iz 1960-ih godina kaže da su bili autoritarni, vrijeđali su pogotovo žene, no prešao je preko svega.

Govorio je o politici, kada je rekao da će biti rata, Ivica Zadro mu je kazao da je vječiti pesimist. Smatra da smo državu, nakon rata, počeli raditi od krova, a da smo ispustili sadržaj. Kazao je da je domoljublje kada se u državi radi više i bolje - daj sebe koliko možeš, za dobrobit države koja je skupo koštala.

Na pitanje kako to da je u jednoj od predstava dobio ulogu Vladimira Šeksa, kaže da je to bilo vjerojatno zbog svoje sklonosti čašici, a i bila su vremena kada je svaka kuna dobro došla.

Levaj je komentirao svoj život u Americi, rekao je da ima ekipu ljudi s kojima se druže on i supruga Dunja, većinom su svi Hrvati. Nema problema s velikim vrućinama u Hrvatskoj, na to ga je naučio život na Floridi. Kazao je da je aplicirao za posao vratara koji je volonterski, ali može gledati sve predstave. Obožava američko kazalište i prati sve predstave.

Za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kaže da nema glumačke kvalitete - ona čita na nivou kako se u osnovnoj školi čitaju sastavi.

- Na prvu nema talenta, čini mi se da je to flah, rekao je.

Govorio je o tome zašto je potpisao predbračni ugovor, kaže da ga nije niti pročitao, napravljen je po špranci.

Kada se preselio u Ameriku, išao je u školu stranih jezika - imao je 73 godine kada je počeo učiti engleski i bio je najstariji od najstarijeg nastavnika. Rekao je da ga kod engleskog jezika najviše frustrira to što ga dulje uči, manje ga zna, a u društvu u kojem se govori engleski se ne može opustiti.

Levaj i supruga svaki dan idu u teretanu, druže se s ljudima. Kada je prvi put bio u Americi s kazalištem, šokiralo ga je da je New York prepun beskućnika, a posebno su ga zatekle "duge cijevi" na aerodromima.

Za Floridu kaže da je nešto sasvim drugo, a za ostatak Amerike kaže da je zapušten - svugdje se puca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 14:23