DAN VELIKOG FINALA

Nizozemac izbačen, Baby Lasagna rasturio na probi! Tisuće prosvjeduju protiv Izraela, irska ‘vještica‘ se nije pojavila

Švedska policija istražuje incident koji se zbio nakon polufinala, a priopćenjem se oglasio EBU
 Livio Andrijic/Cropix

KLJUČNI DOGAĐAJI

- Veliko finale Eurosonga počinje večeras u 21 sat

- Nizozemski pjevač izbačen s Eurosonga

- Joost Klein obrecnuo se na švedsku fotografkinju i podigao ruku na nju

- Naš Baby Lasagna nastupa 23. po redu

- Hrvatska uvjerljivo vodi na kladionicama

- U Malmöu su najavljeni novi prosvjedi zbog sudjelovanja Izraela na natjecanju


NOVO 20.10 Iako se nagađalo da Irska predstavnica neće nastupati u finalu, Bambie Thug pozvala je na svom Instagramu pratitelje da večeras glasaju za nju.


19.40 Četiri su zemlje najoštrije zaprijetile povlačenjem s natjecanja, a isprovocirane su, kako se navodi, ponašanjem drugih delegacija. Više pročitajte OVDJE.


19.30 Diljem svijeta na YouTubeu iskaču sponzorirani oglasi koji pozivaju ljude da glasaju za Izrael na Eurosongu i njihovu predstavnu Eden Golan koja nastupa s pjesmom „Hurricane”. Na X-u brojni pišu da Eden u reklami priča različitim jezicima. Više pročitajte OVDJE.


19.18 Prosvjednici su ogorčeni sudjelovanjem Izraela na Eurosongu. Tvrde da ovim potezom Eurosong slavi genocid. Ogrnuti su zastavama, pale baklje, pjevaju pjesmu ‘Moja krv je Palestina‘, a u koloni su vidjeni i prosvjednici koji nose lutke na kojima piše ‘I palestinska djeca imaju pravo na život ‘


19.00 Uoči početka finala Eurosonga ulicama Malma prema središtu grada kreću se ljudi ogrnuti palestinskim zastavama koji će se okupiti na prosvjedu na kojem će izraziti svoje negodovanje zbog sudjelovanja Izraela na Eurosongu. Grad je pod policijskom opsadom.

Na zadnjoj generalnoj probi francuski predstavnik Slimane prekinuo je svoju pjesmu pozvavši na prekid rata između Hamasa i Gaze.

Norveška pjevačica Alexandra Mele, koja je večeras trebala na televiziji pročitati glasove norveskog žirija, rekla je da to ne želi učiniti zbog izraelskih operacija u Pojasu Gaze.


18:23 Norveška glazbenica, koja je trebala večeras objaviti rezultate norveškog žirija, odlučila se povući s Eurosonga u znak prosvjeda zbog Izraela. Alessandra Mele, predstavljala je Norvešku prošle godine u Liverpoolu na natjecanju za pjesmu Eurovizije.

- Odlučila sam se povući. Moto Eurosonga je da glazba ujedinjuje, i to je razlog zašto se bavim glazbom. GLazba bi trebala povezivati ljude, ali sada taj moto zvuči isprazno. Događa se genocid i sve vas molim da otvorite oči, da otvorite svoje srce. Neka vas ljubav dovede do istine. Oslobodite Palestinu, poručila je.

Po informacijama NRK-a i švedske televizije SVT krizni sastanak nakon Meleine odluke održan je u švedskome gradu Malmöu, gdje se događaj i održava.

Predstavnici Irske, Švicarske i Grčke ranije danas nisu sudjelovali u tradicionalnoj probi parade zastava zemalja finalistica. Irkinja koja nastupa kao Bambie Thug više je puta dosad kritizirala sudjelovanje izraelske pjevačice Eden Golan.


18:00 Nizozemska televizija se oglasila nakon izbacivanja njihovog predstavnika. Ogorčeni su odlukom EBU-a, a detaljnije možete pročitati OVDJE.


17:23 I danas su na ulicama Malmoa organizirani prosvjedi u znak podrške Palestini. Prosvjednici kao i prethodnih dana pozivaju da se Izrael isključi s natjecanja, nose transparente poput ‘Eurovizija podržava genocid‘.

image

Prosvjedi u Malmou

Tobias Schwarz/Afp
image

Prosvjedi u Malmou

Tobias Schwarz/Afp
image

Prosvjedi u Malmou

Tobias Schwarz/Afp
image

Prosvjedi u Malmou

Tobias Schwarz/Afp
image

Prosvjedi u Malmou

Tobias Schwarz/Afp

16:50 I dok cijela Hrvatska željno iščekuje večerašnji nastup Baby Lasagne, a podrška mu stiže iz cijelog svijeta, nogometaši NK Istre 1961 također su uputili podršku svom Istrijanu.

Kako je to izgledalo, pogledajte OVDJE.


16:45 U subotu će se održati finalna večer izbora za pjesmu Eurovizije, a osim domaćeg predstavnika Baby Lasagne i ostalih 25 natjecatelja, program ovog prestižnog natjecanja upotpunit će i brojni glazbeni gosti.

U show programu u finalu Eurosonga nastupat će Conchita Wurst, Carola i Charlotte Perrelli, imena poznata pratiteljima Eurosonga. Nastupit će i prošlogodišnja pobjednica Loreen koja je zaslužna za Eurosong u Malmou, a šuška se da će nastupiti i legendarni Šveđani.

Više čitajte OVDJE.


16:14 Baby Lasagna rasturio je na posljednjoj probi prije finala. Cijela dvorana pjevala je i plesala s njim.

Na istoj probi Slimane iz Francuske neplanirano je prekinuo svoju pjesmu. Umjesto da pjeva imao je potrebu s publikom podijeliti poruku ljubavi i mira.


15:39 Damir Martinović Mrle od početka je velika podrška našem Baby Lasagni na Eurosongu. Uoči finala poslao mu je video poruku.

Opširnije pročitajte OVDJE.


15:17 Bambie Thug, vještica iz Irske, nije se pojavila na generalnoj probi, a zašto je tako pojasnila je na svom Instagramu.

- Dogodila se nekakva situacija prije generalne probe koja je po mom mišljenju zahtijevala hitnu intervenciju EBU-a. Oni su problem shvatili ozbiljno i razmatrali smo koje daljnje korake treba poduzeti. To znači da sam propustila i probu za haljinu. Ispričavam se svim obožavateljima koji su me došli vidjeti. Nadam se da se vidimo večeras na nastupu - napisala je Bambie Thug na Instagramu.

image

Objašnjenje Bambie Thug

Screenshot Instagram/bambie Thug/

15:13 I Hrvatske autoceste uključile su se u euforiju Eurosonga te su na displayima na svojim autocestama danas objavile tekst podrške Baby Lasagni.

image

Podrška Baby Lasagni i na autocestama

Hm/

14:35 U dvorani je u tijeku posljednja generalna proba uoči finala Eurosonga. Izvedba Izraelke Eden Golan gotovo se i nije čula jer su njezino pjevanje zagušili zvižduci i negodovanje publike, iz Malmöa javlja reporterka Jutarnjeg lista, Klara Rožman.

Inače, prema kladionicama Izrael će na Eurosongu biti drugi s kvotom od 21 posto za pobjedu. Ispred njih čvrsto stoji samo Baby Lasagna s kvotom za pobjedu od 41 posto.


14:19 Kako neslužbeno doznajemo, zbog agresivnog Nizozemca u subotu u podne sazvan je hitni sastanak Referentne grupe EBU-a.

Premda se incident tijekom kojeg je Joost Klein nasrnuo na fotografkinju zbio u četvrtak navečer, organizatori Eurosonga konačnu odluku nisu željeli donositi dok nisu dobili izvještaj policije.

Više pročitajte OVDJE

image

Joost Klein

Jessica Gow/afp/profimedia/Jessica Gow/afp/profimedia

13:53 Za navijanje je spreman i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Ništa bez tabletića, čak i na jutarnjem sastanku. Prijenos Eurosonga na Europskom trgu počinje u 21 sat, vidimo se! Sretno Baby Lasagna! - objavio je na Facebooku.


13:38 Reporterka Jutarnjeg lista, Klara Rožman, iz Malmöa javlja da se dijelu publike ne dopada što je Nizozemac izbačen s Eurosonga.

Uoči zadnje probe, neki u Areni zborno pjevaju skladbu "Europapa" Joosta Kleina.


13:37 Glasove hrvatskog žirija na HTV-u u subotnjem finalu Eurosonga čitat će Ivan Dorian Molnar.


13:34 Podršku Baby Lasagni dao je i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Na Facebooku je objavio fotografiju mačke i napisao: "Večeras svi navijamo za Baby Lasagnu! Meow cat, please meow back".


13:29 Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, koji je u finalu trebao nastupiti s pjesmom "Europapa", vodi istraga nakon incidenta koji je uključivao djelatnicu televizijske producentske ekipe.

"Muškarac je osumnjičen za prijetnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan", objavila je glasnogovornica švedske policije.

“Očevid je završen pošto je policija poduzela sve istražne radnje i ispitala osumnjičenog, tužiteljicu i svjedoke. Slijedi uobičajeni pravni proces", dodala je.

Nizozemska televizija odluku o diskvalifikaciji ocijenila je "nesrazmjernom".

Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa.

Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.


12:54 - Dragi ljudi, svi vi koji ćete večeras gledati Eurosong u Hrvatskoj i navijati za nas, hvala vam do neba. Zbog vas ću večerašnji nastup podignuti za još jednu stepenicu više, a samo vama namignut ću na kraju nastupa - poručuje sjajno raspoloženi Baby Lasagna uoči posljednjeg odlaska u Malmö Arenu.

Više pročitajte OVDJE

image

Baby Lasagna

Livio Andrijic/CROPIX

12:30 Nizozemski pjevač Joost Klein (26) i njegova pjesma "Europapa" diskvalificirani su s Eurosonga 2024., priopćila je Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje.

EBU u najnovijem priopćenju piše kako švedska policija i dalje istražuje nemili incident koji se zbio između nizozemskog pjevača i žene iz produkcije koji se, kažu, zbio u četvrtak navečer nakon drugog eurovizijskog polufinala.

- Dok ne doznamo sve činjenice, neprihvatljivo nam je da nizozemski glazbenik nastavi natjecanje na Eurosongu - stoji u priopćenju EBU-a.

Neslužbeno doznajemo da se Joost Klein u četvrtak nakon nastupa prvo grubo obrecnuo na švedsku fotografkinju, a nakon što ga je ona nastavila fotografirati, podigao je ruku na nju.

U nastavku prenosimo priopćenje EBU-a u cijelosti:

- Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga. Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem.

Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član izaslanstva. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za svo osoblje na natjecanju.

U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja. Veliko finale 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije nastavit će se s 25 pjesama.

Podsjetimo, nizozemski natjecatelj Eurovizije u petak nije sudjelovao na probi za finale natjecanja zbog "incidenta".

Rekviziti Joosta Kleina bili su postavljeni na pozornicu u areni u Malmöu sve dok produkcijski voditelj nije dao znak da se uklone.


12:14 Malmö arenu, gdje će biti finale, produkcija Eurosonga priprema oko četiri tjedna, a pozornica se nalazi među 2168 rasvjetnih tijela. U Malmö Areni radi tim od šest osoba koji će u svakom trenutku finala upravljati pozornicom, a produkcijski će ih podržati i tim od 36 ljudi na sceni. Samo je 55 sekundi na raspolaganju za promjenu svake scene, što zahtijeva savršenu organizaciju i koordinaciju.

Iako su svi ovi potezi vrlo pažljivo koreografirani i uvježbani, baš kao i sve ostalo u emisijama uživo 68. Eurosonga, čini se kako ni produkcija tog TV spektakla nije mogla ostati imuna na zarazni ritam hrvatske pjesme. Naime, tijekom generalne probe Eurosonga u petak navečer cijela dvorana opet je pjevala i plesala s Baby Lasagnom, uključujući i cijeli produkcijski tim Eurosonga. Nevjerojatna snimka proširila se društvenim mrežama, pogledajte kako je sve izgledalo.

Više pročitajte OVDJE


11:46 Jedan od najljepših videa podrške Baby Lasagni snimljen je ni manje ni više nego u - Africi!

- I u Zambiji se navija za Baby Lasagnu u našem vrtiću Srce za Afriku. Za ples se pobrinula naša volonterka Marija-Zorka Vasilj, a fra Ivica Perić je, kao i uvijek, glavni i odgovoran, samo ga nismo (još) uspjeli pridobiti da zapleše - objavili su na društvenim mrežama.


11:36 "Rim Tim Tagi Dim" groznici nema kraja! U subotu joj se pridružila i ekipa zagrebačkog hotela Esplanade.

- Mi smo u Eurosong raspoloženju i spremni smo za večeras! Glasajte za Hrvatsku! ‘Ajmo, Baby Lasagna, najbolji si! Večeras je tvoja večer, pobijedi! - napisali su na društvenim mrežama.


11:21 U petak navečer muškarac je na svom laptopu u tramvaju pustio Baby Lasagninu pjesmu "Rim Tim Tagi Dim".

Vozač je odmah stao, a putnici su oduševljeno prihvatili njegov poziv na ples. Svi su izašli na stanicu na Britanskom trgu i odradili cijelu koreografiju.

Više pročitajte OVDJE


10:54 Baby Lasagna u subotu prijepodne oglasio se na društvenim mrežama.

- Spremni smo, idemo! Ako želite navijati za Hrvatsku, glasajte za 23! Što god se dogodilo, želim vam zahvaliti što ste me podržali i učinili ovo putovanje životnim iskustvom. Volim vas sve - objavio je na Instagramu.


10:36 I EXIT festival uputio je snažnu poruku podrške Baby Lasagni, kao i srpskoj predstavnici Teyi Dori te Slovenki Raiven uoči velikog finala Eurosonga. S obzirom na to da glasači iz pojedine zemlje ne mogu glasati za svoje predstavnike, EXIT je pozvao sve svoje pratitelje da svoj glas podrške daju nekome od susjeda.

"Sretno i zablistajte najjačim sjajem", poručio je najveći festival našeg podneblja u postu koji je u svega sat vremena prikupio mnoštvo komentara i više od 4000 lajkova.

Među komentarima ima publike koja se veseli vidjeti ove mlade zvijezde na Exitovim festivalima, a upravo će Baby Lasagna u rodnom Umagu održati svoj prvi koncert nakon Eurovizije i povratka iz Švedske. Exitov hrvatski festival, umaški Sea Star, na svojem Tesla Main Stageu donijet će njegov nastup u subotu 25. svibnja, a pridružit će mu se i talijanska predstavnica Angelina Mango.

Glazbenici iz naše regije dosad su pokazali kako otvoreno navijaju jedni za druge pa je tako viralna postala i oduševljena reakcija Baby Lasagne na Teyin prolazak u finale natjecanja.


10:29 "Ponekad mi se čini kao da sve ovo samo sanjam, da ću se probuditi i shvatiti da je to sve bio samo san i da sam ja Marko kojem se ovo što se sad događa zbilo samo u snu. Ali lijepom snu. Sve ovo što mi se zbivalo od Dore do danas, na dan kad nastupam u finalu Eurosonga, za mene je novo, dragocjeno iskustvo koje ću pamtiti, siguran sam, cijeli život. Što se nastupa tiče, ne samo da sam spreman, nego jedva čekam ponovno izaći na pozornicu Malmö Arene i zapjevati ‘Rim Tim Tagi Dim‘, rekao je Baby Lasagna uoči velikog finala.

"Otkako smo ovdje, svi nas tretiraju kao favorite, no mi se u našoj delegaciji ne opterećujemo prognozama. Umjesto toga želimo da Marko večeras napravi još jedan nastup za pamćenje, kao što je to učinio u polufinalnoj večeri Eurosonga. Hoće li to Hrvatskoj donijeti prvu pobjedu na Eurosongu, doznat ćemo u subotu navečer, a dotad možemo reći da je Baby Lasagna apsolutni miljenik kako hrvatske tako i europske publike i samim time već je pobijedio na ovom natjecanju", izjavio je Tomislav Štengl, šef HRT-ove eurovizijske delegacije.


10:23 Srpska pjevačica Marija Šerifović u petak navečer održala je koncert u Slavonskom brodu. Nakon što je otpjevala svoju kultnu "Molitvu", s kojom je 2007. pobijedila na Eurosongu, poslala je snažnu poruku našem Baby Lasagni, sa željom da se natjecanje za najbolju pjesmu Europe dogodine održi u Zagrebu.

image

Marija Šerifović

Extra FM

- Nekome je Eurosong važan, nekome nije. Vi koji ne znate, sram vas bilo što ne znate, u subotu u 21 sat trebate navijati za svog Baby Lasagnu! Dečka ne poznajem, ali djeluje mi onako cool, faca je. Ja želim svojim susjedima da sljedeće godine budu domaćini. A vi ćete vidjeti što to znači i za državu Hrvatsku - rekla je Marija.


10:13 Ako Baby Lasagna ne pobijedi, bit će to ujdurma žirija, mada još ne isključujem da “nebinarna” publika masovno ne pogura Nema do trona. A da dobrosusjedski odnosi čine svoje ukazuje i neprolazak Češke iako je njihova predstavnica Aiko imala solidnu pop-punk pjesmu “Pedestal”.

I za kraj politika. Nije mi jasno kako je u finale, s obzirom na zvižduke i ledenu tišinu u Malmö areni, prošla izraelska predstavnica Eden Golan s pjesmom “Hurricane” kojoj se u dva-tri navrata mijenjalo i naziv i neke stihove zbog konotacija s pokoljem Hamasa...

Komentar Aleksandra Dragaša o Baby Lasagni pročitajte OVDJE


10:09 "Dobar dan, dobar dan, buenos dias. Za svu braću, za sve sestre širom svijeta", pjevao je 1969. u sad već pomalo zaboravljenom "Pozdravu svijetu" jugoslavenski eurovizijski predstavnik Ivan uz pratnju 3M. Radilo se o uljuđenom šlageru koji je bio tehnički dobro otpjevan uz relativno statičnu scenografiju i glazbenu pratnju orkestra uživo.

Ovaj je nastup u svakom svom aspektu poprilično nalikovao ostalim pojavljivanjima Jugoslavije na ovom glazbenom natjecanju 60-ih godina prošlog stoljeća, još od prvog nastupa 1961. godine, a bio je vrlo sličan i predstavljanjima ostalih zemalja koje su sudjelovale na Eurosongu u to vrijeme. Bilo je to razdoblje Eurosonga u njegovim povojima.

Esej Marije Dejanović o Baby Lasagni pročitajte OVDJE


10:00 Zdenka Kovačiček svake godine prati Eurosong, a za Baby Lasagnu je u razgovoru za TOP RADIO rekla kako se dogodilo nešto nepredvidivo, jer je prvotno bio rezerva, a uspio je ostvariti maksimalan uspjeh.

image

Baby Lasagna

Livio Andrijic/CROPIX

- Predviđam mu - zna se što! Ne treba njemu savjet! On je takav kakav je - savršen! Skroman, to se vidi na njemu, osjeti na njegovom nastupu, daje sve od sebe jer je doživio što si je i sam priželjkivao. Vide se na njemu ta sreća i zadovoljstvo i mislim da će napraviti veliku stvar, a za hrvatsku kreativnu industriju već je napravio jako puno. Zna se što je ABBA napravila za Švedsku. Poslije njih malo tko je napravio tako velik uspjeh, ali to se dogodi jednom u stoljeću. Želim Marku da za Hrvatsku napravi to što je ABBA napravila za Švedsku i mislim da će uspjeti - rekla je naša glazbena diva.


9:20 A što vi mislite, tko će pobijediti na Eurosongu - Hrvatska, Švicarska ili Izrael?

U anketi Jutarnjeg lista možete sudjelovati OVDJE


9:00 Nakon nastupa finalista Eurosonga pred žirijem u petak navečer, insajderi su poslali fantastične vijesti za našeg predstavnika. Baby Lasagna je, kažu, rasturio i dobio najveći aplauz u dvorani, a publika je bila u transu od prve do posljednje sekunde njegovog nastupa.

Jednaka je bila i reakcija novinara u press salonu. Svi su, naime, s najvećim odobravanjem ispratili njegov nastup.

Više pročitajte OVDJE


"Taj dečko ima sve - pjesma mu je odlična, ‘zarazna‘ do bola, publika ga obožava, pa jeste li vidjeli onu ludnicu u areni na polufinalu?! Još je i skroman, pristojan... Pa kako netko može biti toliko dobar?! I voli mačke! Marko je apsolutno osvježenje na sceni! Zbilja, ako on ne pobijedi, više nikad neću gledati Eurosong", ovako na društvenim mrežama izgleda većina komentara na našeg Baby Lasagnu, koji će svoj "Rim Tim Tagi Dim" večeras u velikom finalu u Malmöu izvesti 23. po redu.

A na njegovoj strani definitivno su i kladionice. Naime, u subotu ujutro, oko 9 sati, šanse za pobjedu iznosile su mu velikih 42 posto.

Na drugom mjestu našla se Izraelka Eden Golan s 19 posto, a Švicarac Nemo je treći s 14. Slijede Francuz Slimane (5 %) i Irkinja Bambie Thug (4 %).

Ostvare li se predviđanja kladioničara, bit će to druga hrvatska pobjeda na Euroviziji, prva od samostalnosti. Jedina dosad ostvarena bila je ona iz 1989. godine s pjesmom "Rock Me Baby" Rajka Dujmića u izvedbi zadarske grupe Riva. Godinu dana kasnije, Eurosong je održan u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod voditeljskom palicom Helge Vlahović i Olivera Mlakara. Pobjedu je odnio pokojni Toto Cotugno s pjesmom o ujedinjenoj Europi "Insieme".

Baby Lasagna u Švedskoj je već osvojio nagradu za najbolju pjesmu koju dodjeljuje Opća organizacija obožavatelja Eurovizije (OGAE).

- Jako puno mi to znači, baš zato što je publike. To me čini ponosnim, na kraju dana, neće mi žiri dolaziti na koncerte, nego publika - izjavio je Marko.

image

Stanje na kladionicama u subotu ujutro prije velikog finala

Screenshot

Podsjetimo, još donedavno na kladionicama se vodila "mrtva trka" između Baby Lasagne i Švicarca Nema, koji je početkom travnja nakratko čak preuzeo vodstvo. No prednost se istopila, a u četvrtak, nakon druge polufinalne večeri, počela se penjati upravo Izraelka.

I dok brojimo sitno do velikog finala, u Malmöu se uzbuđenje miješa s napetostima zbog pojačanih sigurnosnih prijetnji i političkih prosvjeda zbog sudjelovanja Izraela na natjecanju koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko.

Organizatori Eurosonga oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog njegove vojne kampanje u Gazi, ali zahtijevali su da Izrael izmijeni tekst svoje prijave, izvorno nazvane "October Rain", kako bi uklonio ono što su rekli da se odnosi na Hamasov napad 7. listopada. Nakon što su stihovi izmijenjeni, Izraelu je omogućeno sudjelovanje.

Prije, tijekom i nakon izvedbe izraelske pjevačice u polufinalu u četvrtak iz publike se čulo zviždanje, ali i pljesak. A u središtu Malmöa više od 10.000 propalestinskih aktivista, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organiziralo je nenasilne prosvjede u satima uoči polufinala, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući "bojkot Izraela".

Novi prosvjedi planirani su i za subotu i ponovno se očekuje da će privući tisuće ljudi. U gradu će se održati i festival alternativne glazbe koji se predstavlja kao "natjecanje pjesama bez genocida".

Prosvjednici se žale na dvostruke standarde jer je Europska radiodifuzna unija (EBU) zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji 2022. nakon što je nekoliko televizijskih kuća pozvalo na izbacivanje te zemlje zbog invazije na Ukrajinu.

Sve o pravilima glasanja i koliko je bodova ‘na stolu‘ u finalu pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:52