PRISILNI GODIŠNJI

Nina Badrić, Dečak, Kedžo i Danijela Dvornik od koronajeseni pobjegli na jadranske otoke

‘Vremena su gruba, koncerti otkazani, hoteli prazni. Ovdje je raj, na kopno se vraćamo tek da obiđemo obitelj i prijatelje‘
Ivan Dečak (gore lijevo); Nina Badrić (gore desno); Damir Kedžo (dolje lijevo); Danijela Dvornik (dolje desno)
 Privatni Album

Kad se tijekom hladne i maglovite zime u Zagrebu sjetim Brača, pomislim na more i sunce, tišinu i beskonačno duge dane koji ti pružaju mnogo kvalitetnog vremena za hobije.

Pritom moram naglasiti da sam već prava stanovnica otoka i većinu godine provodim upravo na njemu - kaže Danijela Dvornik, koja je cijelo ljeto provela na Braču, a tamo će ostati i dobar dio jeseni. Kako izgleda sredina rujna na otoku, period u kojem su se svi “furešti” pokupili doma, Danijela je nedavno opisala i na društvenim mrežama.

“Koliko volim život na otoku, dokazuje činjenica da nisam sjela u auto mjesec dana i da se jedva sjećam gdje sam ga parkirala. Sve obavljam pješke ili biciklom. Otkad sam došla na Brač u svibnju, nisam otišla ni do Splita. Eto, toliko mi fali kopno. Odavde, kad gledam u kopno i grad, dijeli nas more i čini mi se da se sve što se događa ‘tamo negdje’ nas ne dotiče ovdje. Kao da je tamo preko neki drugi svijet. I lako je upasti u taj spori i nezainteresirani otočki ‘mood’. Sada je najljepše vrijeme godine na otoku. I svaki dan je gušt”, napisala je Danijela. “Mislim da je vrijeme da se preseliš zauvijek na otok”, na to joj je odgovorila kći Ella, koja svoju mamu najbolje poznaje i zna da takav “scenarij” nije nemoguć.

image
Danijela Dvornik dane provodi u dugim šetnjama ili čitanju knjiga, a pandemija na kontinentu joj se čini gotovo nestvarnom i dalekom
Privatni Album

Sunce i južina

- Doista, ja sam dijete mora i sunca, bure i dosadne južine. Otok Brač sam zavoljela jer sam godinama ljetovala u Sutivanu i uvijek sam zamišljala da ću u nekim poznijim godinama, kad mi dosadi ludi tempo života, sreću i mir naći na otoku. Brač je idealan otok za život jer je jako blizu kopna i vrlo dobro povezan s njime, tako da u bilo kojem trenutku mogu biti u Splitu i vratiti se na njega. Jako je razvijen i praktički gotovo sve što ti treba za život možeš naći na otoku - govori Danijela, koju pitamo što najviše voli na otoku.

- Volim mirnoću življenja, to što nema prometa kao u gradu, što za sve svoje hobije imam vremena. Imam prijatelje s kojima se družim, često idemo na dugačke šetnje i penjanja po otoku, istražujemo... Vrijeme je takvo da se mnogo provodi ‘vanka’. Evo, sad ide berba maslina i tome se jako veselim. Od proljeća do kasne jeseni uvijek se na otoku budim rano, sjednem na terasu i popijem svoju prvu jutarnju kavu u zelenilu i na zraku. Onda stazom uz more odradim trčanje do susjednog mjesta Mirca ili biciklom odem do Supetra. Nakon treninga su doručak i kupanje pa kavica s društvom, a onda ispunjavam obaveze. Ostane vremena i za večernju šetnju, gledanje filmova ili čitanje knjige. Zimi također dođem, ali onda je organizacija malo drugačija, ovisno o vremenskim prilikama, no svaki sunčani dan se iskoristi. Obožavam otok i uvijek mu se veselim iako još imam potrebu neko vrijeme provesti u Zagrebu i Splitu jer se zaželim malo i gradskog života, obitelji, moje kćeri i unuka te svih onih ljudi i stvari koje na otoku nemam - priznaje Danijela Dvornik.

Kako izgleda život na otoku u vrijeme kada su tu samo domaći ljudi, odmalena zna Damir Kedžo, koji je za svoj Krk i Omišalj toliko vezan da je sve svoje materijale korištene u kampanji za Eurovision dao fotografirati upravo na Krku, otoku na kojem su snimljene i sve fotografije za njegov album “Poljubi me sad”.

- Smatram da je pravi privilegij provesti djetinjstvo i odrastanje u malome mjestu jer to podrazumijeva trčanje po stijenama, uživanje na plaži, odlazak s djedom kod ovaca ili u ribe. Tu je i puno smijeha, branja smokava, grožđa i bezbrižnosti. Zahvalan sam zbog tog jednostavnog i istinskog života i vrijednosti koje mi je usadio i koje živim i danas - kaže Damir, koji vjeruje da svi volimo mjesto gdje smo rođeni i kojem pripadamo.

image
Na Krku je odrastao, kaže Damir Kedžo dodajući da mu je djetinjstvo kod djeda ostalo u sjećanju kao najljepše u životu
Privatni Album

- Čudno je to, ali taj osjećaj pripadnosti dobijete rođenjem i osjetim ga svaki put kada kročim na Krk. Volim ga jer je toliko raznolik. Od gole zapadne strane i kamenjara, preko šuma hrastovine i gotovo pa kontinentalne klime na sjeveru, do Mediterana kod Baške. Krk je velik otok i uvijek nađem nešto novo. Sve što treba za život je tu. Dovoljno je velik da se ne osjećam skučeno. Ima most i to daje osjećaj slobode. Povezanost s kopnom je izvrsna. A, opet, imaš doživljavaj tog otočnog života koji svi vole. Pogotovo zimi, kada nestane sav šušur koje ljeto i gosti donose, kada je mirno i kada je Krk onakav kakav u biti jest. Jer, na otoku je sve mirnije i sporije. Jednostavno na otoku stigneš živjeti. Stigneš upiti sve što ti se događa. Privlači me ta jednostavnost života i životnih vrijednosti na kojima sam odgojen. Apsolutno! Najveća inspiracija za rad upravo mi dolazi u noćnim šetnjama uz more i u planinarenju pustošima kamenjara iznad Baške. Da, mogao bih reći da je otok moja inspiracija i da sam tamo najkreativniji - ističe Damir Kedžo.

Zlatni otok

Krk je prije nekoliko godina otkrio i Ivan Dečak. Frontmen Vatre, koja je nedavno izbacila novi singl “Carstvo sunca”, početkom ljeta preselio se sa svojom obitelji na “zlatni otok”, a iako će u petak, 25. rujna, nakon mjeseci pauziranja te odgođenih i otkazanih nastupa, njegov bend napokon održati koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo, kako sada stvari stoje, Dečaci će na Krku možda provesti i listopad. Zašto i ne bi kad je Zoran Vakula najavio dugo bablje ljeto, Dita i Leo još nisu školarci, a mogućnost da pokupe koronu na otoku je, barem zasad, znatno manja nego na kontinentu. Što za Ivana Dečaka predstavlja život na Krku?

image
Frontmen Vatre s otoka će nakratko do Zagreba na prvu svirku nakon više mjeseci, ali s obitelji planira na Krku ostati do studenoga
Privatni Album

- To je moja ljetna oaza, ljetna baza, ljetni dom, ljetno okupljanje obitelji, bosonogi doručci, ručkovi i večere na našoj obiteljskoj terasi - govori glazbenik. Pitamo ga zbog čega toliko voli svoj otok, a on nas odmah ispravlja:

- Krk nikako nije samo moj, njegova ljepota je u tome što pripada svima, a pravi Krk, odnosno njegove stanovnike, najbolje ćete upoznati ako na otok navratite zimi. Možda će vam djelovati nestvarno, ali Krk je predivan u svako godišnje doba, pa i u ono najhladnije. Zapravo, boravak na Krku u proljetno-ljetnom periodu za mene više i nije samo puko ljetovanje i lješkarenje. Ja tamo ne odlazim ljetovati, nego živjeti, samo što se ovdje, za razliku od života na zagrebačkoj Trešnjevci, moj pogled ne odbija o zgrade, nego uranja u more. Koje su sve prednosti života na otoku? Ovdje obuću i odjeću zamijenim bosim stopalima, eventualno perajama, i najjeftinijim potkošuljama. Automobil i potragu za parkingom zamijenim biciklom ili hodanjem kroz šumu u potrazi za osamljenim, divljim plažama - govori Dečak, koji ipak ne može odgovoriti na pitanje kako izgleda njegov tipičan dan na otoku.

- Fora na otoku i jest u tome što ne postoje tipični dani - naglašava Dečak, a to je ono što dobro zna i Nina Badrić.

Domaća jaja

- Blagoslov je u ovim grubim vremenima imati komad nečeg svojeg na otoku ili na selu. Otok je zdravlje za psihu. Ne treba mi ništa ovdje, samo bicikl i svijet je moj - kaže Nina, koja će također još neko vrijeme nastaviti uživati u svojoj otočnoj oazi iz koje, poput Dečaka, povremeno ode u Zagreb, kada je obaveze pozovu. No, rođena Zagrepčanka toliko se dobro uklopila u otočni život da je prijatelji već zafrkavaju da je krenula stopama Olivera Dragojevića, velikog zaljubljenika u Korčulu, življenje na otoku i njegove stanovnike. Nina, kao i Oliver, u otoku doista uživa punim plućima.

image
Nina se cijelo ljeto nije maknula s Hvara. Liniju održava bicikliranjem i ribom za ručak
Privatni Album

- Hranu kupujem od Jelšana. Domaća jaja su izvrsna, voće i povrće miriše, a o ribi da i ne govorim. Ima je u izobilju otkako su restorani zatvoreni - govori pjevačica, koja unatoč tim delicijama nije ugrozila liniju, i to zahvaljujući čestom plivanju, šetnjama i vožnji biciklom. Ali, da je i drugačije, malotko bi i primijetio eventualno narušenu liniju pokraj Ninina osmijeha kojim osvaja na baš svakoj od fotografija što ih je na društvenim mrežama objavila posljednjih mjeseci, otkako se preselila na Hvar.

- Otok je sloboda uma i duše i ovdje sam najopuštenija verzija sebe. Čak i loše vijesti ovdje ne zvuče tako loše - priznaje Nina, koju pitamo je li joj ponekad dosadno na otoku.

- Ma kakvi! Družim se s lokalnim ljudima koji mi pune dušu jednostavnim načinom postojanja. Svako malo netko od mojih prijatelja dođe u Jelsu, tako da je mjesto postalo centar svijeta - smije se Nina. - Ovdje se upravo snima dječji film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ i ja, kao i svi mještani, uživam u promatranju velike ekipe a da ovaj put nisam ja ta u koju su sve oči uprte. Ovdje ne moram ništa, a mogu sve i uživam beskrajno u tom osjećaju slobode. I da ne zaboravim: jedini ‘must have’ na otoku su dobar kupaći, japanke i vedar duh - poručuje Nina Badrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:45