DONOSIMO PREMIJERU

Luka Nižetić spot za pobjedničku pjesmu Splitskog festivala snimio u maniri kompjutorske igrice

Spot je koncipiran kao da je snimljen u jednom kadru, pa je bilo potrebno složiti i mini verziju Splita, kaže redatelj Dinko Šimac

kadar iz novog spota Luke Nižetića

 Dinko Šimac

Ovogodišnji pobjednik Splitskog festivala Luka Nižetić za pjesmu "Kad se rodiš usrid Splita", s kojom je osvojio prvu nagradu publike i "Zlatnog galeba", snimio je poseban, dosad na ovim prostorima nikad viđen prateći videobroj. Spot nosi potpis Dinka Šimca, koji je s Lukom već surađivao na njegova dva prijašnja spota za "Brutalero" i "Ae".

Luka priznaje da je za ovu pjesmu od samog početka bila ideja da se napravi animirani spot. Budući da je sve spomenute ljude u pjesmi, kojih je ukupno 57, bilo nemoguće "okupiti", odlučilo se da ih se rekreira i prikaže na virtualan način.

- Čim sam dobio pjesmu, znao sam tko će mi raditi spot. Kako pjesma priča povijest moga grada, spominjući poznata splitska imena iz svijeta kulture, glazbe, sporta i društvenog života, jedino rješenje je bilo da se napravi animirana vizualna priča, u maniri kompjutorske igrice. Spot se radio više od mjesec dana i oduševljen sam konačnim rezultatom. Dinko se pokazao pravim genijalcem, a koliko mi je poznato, ovo je prvi put da se nešto slično realiziralo kod nas - poručuje Luka.

Koliko je ovo bilo zahtjevno priznaje i sam redatelj Dinko Šimac.

- Započeo sam s eksperimentiranjem s raznim softverima, počevši od jednog koji pomoću AI-a iz fotografije lica generira 3D model osobe spreman za animaciju. Prvi korak bio je pronaći ili urediti fotografije svih aktera da budu kompatibilne s programom i onda testirati generiranje 3D modela. Romana Pavliša bila je zadužena za pronalazak fotografija iz raznih izvora. Kako je ovaj proces vremenski bio dosta zahtjevan, uloga rekreacije, oblačenja i friziranja 3D osoba pripala je mladom studentu Vilimu Umičeviću.

image

kadar iz novog spota Luke Nižetića

Dinko Šimac

Za to vrijeme, ja sam proveo dan u Splitu, počevši u zoru kad ljudi još ne preplave ulice - krenulo je 3D skeniranje poznatih splitskih lokacija metodom fotogrametrije - od one u kojoj je Luka odrastao, preko Rive, Peristila, Prokurativa. Pripremio sam 3D model Luke za tzv. Performance capture - metodu koja je donedavno bila nedostupna svima osim velikim studijima (tako je primjerice animiran Gollum u Gospodaru prstenova). Snimio sam nekoliko takeova njegova pjevanja, tu snimku primijenio sam na 3D model i zatim animirao pokrete, planirajući pritom i rutu kretanja. Spot je koncipiran kao da je snimljen u jednom kadru, pa je bilo potrebno složiti i mini verziju Splita. Sve lokacije, zgrade, objekti i likovi bili su sklopljeni u softveru koji služi za izradu videoigara i koji može u stvarnom vremenu vrtjeti tako veliku količinu modela - zvanom Unreal Engine. U istom softveru posložene su lokacije svih likova, rasvjeta, dinamična promjena dana i noći uz stalne dorade i neograničenu kreativnu moć bez koje ostvarivanje ovakvog ambicioznog projekta ne bi bilo moguće - objasnio je Dinko Šimac.

Pjesma "Kad se rodiš usrid Splita" realizirana je s Lukinim stalnim suradnicima Marijem Mihaljevićem, autorom teksta, i Branimirom Mihaljevićem, autorom glazbe, a dostupna je na svim streaming servisima te će se naći i na nadolazećem Lukinom šestom studijskom albumu "Ludilo brale" čiji se izlazak očekuje tijekom rujna, dok je njegova koncertna promocija najavljena za 28. listopada u zagrebačkoj Tvornici kulture. Ulaznice za koncert u prodaji su putem sustava Eventim.hr.

image

Luka Nižetić

Mare Milin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:11