ZAŠTO NISMO U FINALU

Ksenija Urličić nije spavala: ‘U šoku sam, ne mogu shvatiti... Ali da, jedna stvar je znakovita‘

Hrvatska estrada i etablirani glazbeni stručnjaci ne mogu proniknuti odgovor na pitanje – što je pošlo po krivu?
Ksenija Urličić i Doris Dragović te Albina (u krugu)
 Marko Todorov/Cropix, Tom Dubravec /cropix, Ebu/Thomas Hanses

Nevjerica, razočaranje i tuga epilog su naše ovogodišnje eurovizijske avanture koja je završila na samom početku – u prvoj polufinalnoj večeri. Naša predstavnica Albina Grčić, 22-godišnja Splićanka koja je postala miljenica nacije oduševila je sjajnim nastupom u nizozemskoj Ahoy areni. No to za publiku i žiri nije bilo dovoljno.

Fanovi su se obrušili na organizaciju Eurosonga.

“Pustili su kopije Lady Gage, Beyonce i Jennifer Lopez, a nisu jedini originalan nastup. Mislim da je stvarno vrijeme da se otkaže ova diskriminacija Hrvatske i nadam se da će se Hrvatska dobrovoljno isključiti iz natjecanja”, samo je jedan od tvitova pod gorućim hashtagom - #croatiarobbed, u prijevodu, #opljačkanahrvatska.

image
Albina Grčić
Ebu/Thomas Hanses

No, nisu samo fanovi u šoku, već i hrvatska estrada te etablirani glazbeni stručnjaci koji ne mogu proniknuti odgovor na pitanje – što je pošlo po krivu?

Nakon još jednog hrvatskog debakla u polufinalu Eurosonga sinoć nije mirno spavala ni nekadašnja čelična dama zabavnog TV programa, Ksenija Urličić, koja je 1992. godine osmislila Doru i godinama predvodila našu eurovizijsku delegaciju.

image
Ksenija Urličić
Marko Todorov/Cropix

- Očekivala sam puno, puno više. Šokirana sam - iskrena je Urličić.

Dodaje da je pokušavala pronaći razlog zašto se to dogodilo, ali joj je sinoćnji rasplet potpuno nerazumljiv.

- Albinin izgled, nastup, grupa plesača koja ju je pratila, to je bilo toliko suvereno odrađeno, izvježbano. Pjesma je kvalitetna, moderna, u skladu s vremenom koje živimo - navodi.

Kaže da je činjenica da nijedna zemlja iz naše regije nije ušla u finale.

image
Albina
Kenzo Tribouillard/AFP

- To je znakovito. Pokušavam pronaći je li razlog udruživanje baltičkih zemalja ili neke druge grupacije, no ne mogu o tome govoriti. Stalno se nešto minira. Nije mi jasno – ističe.

Jedini mogući razlog neuspjeha koji vidi jest činjenica da je bilo dosta sličnih pjesama i više ženskih izvođača, ali, opet, kaže Urličić, naša se apsolutno isticala po kvaliteti.

Naglašava da nikako ne trebamo odustajati od Eurosonga.

- Albina je dostojno predstavila Hrvatsku i napravila je odličan posao - zaključila je Urličić.

Legendarna splitska pjevačica Doris Dragović koja je obiteljska je prijateljica Albininih roditelja, oca Božinka zvanog Kićo i mame Marije, od samih početaka, još od HRT-ovog showa “The Voice”, navija za Albinu, ali ne zato što joj poznaje 'starce'. Kako nam je priznala ranije privučena je k njoj od prvog dana, prvog trena jer ipak govore istim jezikom glazbe. Zato danas ne očajava jer zna da unatoč plasmanu na Eurosongu, Albinu očekuje blistava karijera. Ta, već je sasvim jasno da je nova miljenica Hrvatske.

image
Doris Dragović
Tom Dubravec/Cropix

- Albina je u svom eurovizijskom nastupu bila briljantna na ponos svima koji su je gledali i bodrili je. Bila je ono sve što ona jest kao i ono što je tek čeka u karijeri. Jer, ona je vedrina, životna radost, i prije svega, sjajan vokal. Albina, idemo dalje - poručuje Doris Dragović.

Ona je i ranije za našu ovogodišnju eurovizijsku predstavnicu koja se jučer, na razočaranje mnogih, nije uspjela plasirati u finale u Rotterdamu, imala samo riječi hvale i žustro je za nju navijala uoči Eurosonga.

image
Ebu/Thomas Hanses

- Još od malih nogu, njen talent je zapljusnuo kao plimni val svakog tko je slušao. Njena disciplina rada i truda dovela ju je tamo gdje je sad. Zato ću uvijek stati iza nje sa svime što joj znam dati. Iako ćemo navijati za nju, njen plasman je potpuno nevažan jer je već 'plasirana' u srce svakoga tko ju je upoznao – rekla nam je Dragović ranije o Albini, Splićanki koja se rodila samo tri i pol mjeseca prije nego li je Doris u jeruzalemskom Ussishkin Auditoriumu osvojila sjajno četvrto mjesto 1999. godine sa skladbom “Marija Magdalena”.

image
Mia Negovetić
Matija Djanjesic/Cropix

Kontaktirali smo i Miju Negovetić, našu mladu glazbenicu koja je već dva puta bila na Dori i oduševila publiku, no još joj nije pošlo za rukom da nas predstavlja na Eurosongu iako su za nju, kao i za Albinu, govorili da je obećavajuća mlada pjevačica koja bi nam garantirano mogla donijeti dobar eurovizijski plasman. Pitali smo ju što ona misli o eurovizijskom fijasku svoje kolegice koja joj je stilski vrlo slična.

- Meni je Albina na svom sinoćnjem nastupu bila savršena, bez greške. Pokazala je samouvjerenost, baš je sve bilo kako treba – jasna je Mia. Ni njoj, objašnjava, nije jasno kako se nismo plasirali u finale.

- Rezultat je jako čudan jer pjesma odmah ulazi u uho, čim je čuješ prvi put ju zapamtiš. Ne znam u čemu je bio problem, a ne bih ulazila u pretpostavke – dodaje Negovetić.

image
Jacques Houdek
Matija Djanjesic/Cropix

Iako to nitko nije očekivao, nastavio se crni niz - Hrvatska već treću godinu zaredom, ako izuzmemo prošlu pandemijsku godinu kada je Eurosong otkazan, nema svog predstavnika u finalu. Posljednji je, naime, bio Jacques Houdek 2017. godine. Kontaktirali smo ga kao eurovizijskog znalca, da s nama podijeli svoje mišljenje o tome – što je ove godine pošlo po krivu?

- Njen rezultat sve govori – oštar je i nedvosmislen bio Houdek koji nije htio ulaziti u daljnje analize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:18