CRNO-BIJELI SVIJET

Ja sam dvojnik Rajka Dujmića... ‘Nisu me morali ni šminkati, rekli su mi: stani pred kameru‘

‘Bilo je potrebno vrlo malo intervencije. Potamnili su mi kosu, izravnali je i rekli su: ‘Možeš ići‘
 Privatna arhiva

Godina je 1985. Novi Fosili su na vrhuncu popularnosti, a za košarkom “luduju” apsolutno svi u bivšoj državi. To je vrijeme kada je Košarkaški klub Cibona prvi put zasjeo na europski tron pobijedivši u velikom finalu u Ateni 3. travnja Real Madrid rezultatom 87:78.

Taj najznačajniji sportski događaj sredine ‘80-ih, atmosferu koja je vladala tih dana, ekipa producentske kuće Interfilm odlučila je zabilježiti u četvrtoj sezoni serije “Crno-bijeli svijet” koju rade za HRT. Snimanje se polako privodi kraju, za ono posljednje ostavili su “masovke”, pa tako i doček Cibonaša nakon osvajanja prvog Kupa prvaka Europe.

Uigrana ekipa

Upravo zato u četvrtak navečer zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski bila je pod pravom okupacijom. No, budući da je ekipa uigrana, scene dočeka snimili su do tri, četiri umjesto planiranih šest sati ujutro. Za to je, naravno, bila potrebna dobra priprema, što je uključilo i nalaženja dvojnika stvarnih junaka tog vremena - trenera Cibone Mirka Novosela, jednog od najboljih naših košarkaša svih vremena Dražena Petrovića, pjevačicu Novih Fosila Sanju Doležal (koja je postala Draženova djevojka) te nedavno preminulog skladatelja Rajka Dujmića.

S obzirom na to da je trebalo u vrlo kratkom roku naći ljude koji nalikuju spomenutoj četvorci, u potragu se uključio i Jutarnji list, zahvaljujući čemu je nađen “Mirko Novosel”. Točnije, riječ je o 53-godišnjem Miroslavu Medakoviću iz Zagreba, inače diplomiranom inženjeru zračnog prometa koji ne radi u struci, već u osiguranju i marketingu, a po svojoj je fizionomiji i godinama najviše od svih prijavljenih odgovarao liku legendarnog trenera koji je u to vrijeme imao 47 godina.

- Mlađa kći, 15-godišnja Mateja veliki je fan ‘Crno-bijelog svijeta’ i kad je ugledala vijest da se traže dvojnici za seriju, rekla mi je da se javim. Budući da klinci bolje vladaju društvenim mrežama, rekao sam joj da mi onda nađe i neku sliku za prijavu, ali ona je to zaboravila. No, onda mi je i prijatelj poslao link iste vijesti s Jutarnjeg i rekao da se prijavim jer je znao da tu i tamo odigram neke manje uloge statista sa zadatkom - govori Medaković. Iz produkcije su mu se odmah javili i samo nekoliko dana poslije Medaković je bio na setu nakon odrađenih proba kostima i frizura.

Nagovorila ga kći

- Nikad me nisu uspoređivali, govorili da ličim na Novosela. Tek kada mi je kći rekla da se javim, pomislio sam, OK mogao bih proći. Frizure su nam tu negdje, a i godine kada se to događa slične, no stvarno nisam mislilo da će to ispasti toliko dobro na kameri - priča Medaković, koji je na kraju unatoč sličnoj “frizuri” s trenerom proveo u šminki dobrih 45 minuta.

Za njega je posebno skrojena perika, tupe, a trebalo je i obojiti njegovu kosu da ne strši van i poklopi se s ovom tamnijom pa je, kaže, bilo dosta lijepljenja po njegovoj glavi. Kad su mu šminkerice još zalijepile madeže od silikonske mase, bio je spreman za scenu uz sitne modifikacije netom prije.

image
Privatna arhiva

- Zanimljivo, ali uopće nisam imao tremu. Ponijela me atmosfera jer volim ‘Crno-bijeli svijet’, baš kao i cijela moja obitelj, taj štimung i teme koje serija obrađuje. Posebno me oduševilo jer je moj angažman bio vezan baš uz košarku, koju pratim i dan-danas, a pogotovo tih ‘80-ih, kada su Cibona i košarkaška reprezentacija bile na vrhuncu.

Svi smo tada kao klinci voljeli haklati na kvartovskim igralištima, super su to uspomene na vrijeme Dražena i Novosela. Zbog toga sam tako uzbuđen pa ni nisam osjetio neki strah od kamere - otkriva Medaković, koji se inače pojavljivao u serijama “Stipe u gostima”, “Odmori se, zaslužio si” te brojnim reklamama i filmovima.

Za ulogu mladog Rajka Dujmića angažiran je Kristijan Živčec, Dražen Petrović postao je Luka Krajinović, a kao jedina profesionalna glumica u ovoj ekipi je Katarina Baban, poznata po serijama “Zlatni dvori” i “Drugo ime ljubavi”, koja je utjelovila Sanju Doležal.

image
Privatna arhiva

Isti Dražen

A tko najviše podsjeća svojim izgledom na stvarnog lika u produkciji nemaju dvojbe, to mišljenje dijeli i Medaković.

- Luka Krajinović nevjerojatno podsjeća na Dražena Petrovića iz kojeg god kuta da ga pogledate. Malo sam se čak naježio kad sam ga ugledao jer je moja generacija baš jako vezana uz Petrovića, bio je baš to čudan osjećaj - zaključuje Medaković.

Pored toga, Krajinović je uistinu košarkaš. 19 mu je godina, nedavno je potpisao trogodišnji ugovor za KK Zabok, poput Dražena igra na poziciji bek šutera, a i po visini su slični. Krajinović je visok 198 centimetara, dok je Dražen imao 196.

- Našli su me zahvaljujući pomoćnom treneru iz Splita Hrvoju Radanoviću koji im je rekao da ja naviše izgledam kao Dražen. I prije sam čuo takve usporedbe, ali iskreno ja nisam vidio nikakve sličnosti sve dok mi sada na setu nisu stavili periku. Tek tada sam vidio da smo skoro pa isti - govori Krajinović. Oko angažmana se, kaže, nije uopće premišljao, jer zašto ne pomoći ako može.

- Fora je to prilika, a za mene kao košarkaša velika čast i privilegija da mogu glumiti takvu košarkašku ikonu poput Dražena, koji mi je uz Bojana Bogdanovića košarkaški uzor. I kolege iz kluba, kad su me vidjeli na fotografijama s perikom, komentirali su da strašno podsjećam na Dražena, a drago im je i što ću biti u seriji - priča mladi košarkaš koji je upravo upisao prvu godinu Kineziološkog fakulteta, smjer kondicijska priprema sportaša.

Baš kao što je to bio slučaj s “Draženom”, u šminki i kostimima nisu imali puno posla ni oko “Rajka Dujmića”, točnije Kristijana Živčeca koji ga je odglumio u “Crno-bijelom svijetu”. Ovaj 37-godišnji Zagrepčanin inače je programer koji radi za jednu američku tvrtku, a s obzirom na to da ima fleksibilno radno vrijeme, to mu ostavlja puno slobodnog vremena za hobije.

Pored pjevanja i sviranja gitare, gluma mu je najdraža. Tako je već četiri godine član glumačkog studija Kubus, a nedavno je pokrenuo i vlastiti kanal na YouTubeu nazva Kupusari na koji postavlja filmove koje je snimio sa svojom ekipom. Iza njega je nekoliko studentskih filmova u kojima je glumio, što znači da će mu ovaj angažman u “Crno-bijelom svijetu” biti televizijski debi.

image
Privatna arhiva

Plave oči

Do uloge u seriji došao je sasvim slučajno jer bi mu vijest o potrazi za dvojnicima promaknula da ju njegov kolega nije objavio na Kubus kanalu na Facebooku, a onda ga je još i kontaktirao.

- Rekao mi je: ‘Pa ti imaš plave oči, svjetlu kosu, zadovoljavaš sve kriterije, daj se javi’. I kad sam se javio, isti dan su mi rekli: ‘Može’ i poslali me na probu kostima i frizure. Bilo je potrebno vrlo malo intervencije. Potamnili su mi kosu, izravnali je i rekli su: ‘Možeš ići’. Strašno mi je drago što sam glumio baš Rajka, bio je talent koji se rijetko rađa. I inače pratim ‘Crno-bijeli svijet’, a budući da sam tri godine išao u školu pjevanja kod Emilije Kokić, često sam je slušao kako lijepo govori o Rajku.

Uvijek je to bilo u najljepšem kontekstu, sjećanjima i uvijek u superlativima. Baš mi je zato super što sam baš ja dobio priliku biti Rajko Dujmić - ističe Živčec i otkriva da izuzev fizičke sličnosti i on poput Medakovića i Krajinovića ima neku osobnu poveznicu s likom kojeg glumi.

image
Privatna arhiva

Ova spomenuta četvorka nisu, naravno, jedini dvojnici stvarnih junaka tog vremena koji će se pojaviti u četvrtoj sezoni serije. Tako su svoje scene već snimili mladi glumci Josip Brakus i Tin Rožman, koji su dobili uloge Zlatana Stipišića Gibonnija i Dine Dvornika, dok Ksenija Erker, kako doznajemo, igra uglednu radioekologinju Alicu Bauman koja je prva otkrila istinu o nuklearnoj katastrofi u Černobilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:27