MIRKO FODOR

‘Htio bih da mi se kćeri udaju i rode male Fodoriće. Igraš se s njima i kad ti dojade, vratiš ih proizvođaču‘

Kako se pripremaju, što ih sve očekuje i što najviše vole u svom poslu Mirko Fodor i Jelena Glišić otkrili su u razgovoru za Studio

Jelena Glišić i Mirko Fodor

 Darko Tomas

S obzirom na to da je moto Zlatnog Studija “najbolji biraju najbolje”, tako su se i u voditeljskoj ulozi za svečanu dodjelu našla dva vodeća imena u svojoj branši, pa će subotnju, šestu u nizu dodjelu najprestižnije i najveće medijske nagrade voditi Mirko Fodor i Jelena Glišić. Kako se pripremaju, što ih sve očekuje i što najviše vole u svom poslu Mirko i Jelena otkrili su u razgovoru za Studio uoči same dodjele.

- To je teška i zahtjevna voditeljska uloga i sad mi idealno odgovara ovo vrijeme. Ovog puta odlučio sam se pripremati kao Rocky u prvom dijelu filma ‘Rocky’, po najvećem snijegu i najvećoj zimi trčati do vrha Sljemena i nazad s gumenom lopticom. Stavim i vunenu kapicu i to je to. Ne idem prečesto, jedanput, dvaput gore-dolje, tako da budem spreman i kondicijski i psihički, da mi se mozak izbistri i da budem trokut, kako sam inače i građen - u svom je prepoznatljivom stilu na samom početku kazao Fodor.

Legendarni voditelj prošle je godine bio prezenter, ali i nominiran u čak tri kategorije za Zlatni Studio.

- Prošli sam put bio prezenter, s curama sam pjevao i bila je dobra akcija, a ovaj put sam voditelj, što mi je jako drago. Nije mi drago što nisam nominiran jer sam prošle godine bio u tri kategorije, ali sad ću ja drugima dijeliti kipiće. Ima gušta u tome. Lijepo mi je vidjeti moje kolege, one bliže, ali i udaljenije, makar su sve kategorije bliske onom čime se ja bavim, vesele kada dođu na pozornicu po svoju nagradu. Kao da je i ja dobijem. Lijepo je to učiniti jer su zaslužili nagradu, posebno jer su to odlučili čitatelji i publika - naglašava voditelj.

image

Jelena Glišić i Mirko Fodor

Darko Tomas

Spreman i ležeran

Iza njega je više od tri desetljeća televizijskog iskustva, a lani je slavio 30 godina omiljene HTV-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. Svoj posao i dalje jednako voli i uživa u njemu, a ono po čemu je oduvijek prepoznatljiv su ležernost i duhovitost.

- Uvijek je bitna priprema, treba se čovjek koncentrirati. Što se bolje pripremiš, to ležernije ispadne. Kad znaš što se događa, možeš i improvizirati, a da se ne pogubiš putem. U mom radu je, kroz sve te godine, put išao malo gore, malo dolje. Počelo je, kad je krenulo za stalno, dosta nonšalantno, na Z3, pa Trećem programu. Bilo je tu svakakvih šaljivih zgoda i nezgoda, upadanja u stanove, glumljenja svega i svačega. Onda se situacija u mom životu uozbiljila pa su bile ‘Sedme noći’, ‘Bravo’, gdje je bilo veselo, ali ipak ozbiljnija priča. Onda sam završio na raznoraznim showovima sportsko-zabavnog karaktera kao što su ‘Živi zid’ ili ‘Na domaćem terenu’ s pjevanjem, plesanjem i sportom, da bih prešao na ‘Volim Hrvatsku’, koja je isto vesela, vedra i dosta neobuzdana forma. Što se mene tiče, išlo je od totalnog raspašoja, do malo smirenja, pa opet dosta razuzdane priče. I ne samo na televiziji, već i na radiju, s emisijom ‘Lobotomija’, koja će ovih dana imati i svoju 1000. emisiju. Radim je od 1998., znači već 25 godina. Doduše, volio bih da nemam tolika desetljeća iza sebe, da govore: ‘Mirko je odličan, radi već tri godine na televiziji, sad će navršiti 30 godina i već je iskusan’. Nažalost, neću imati 30 godina, nego 30 godina radim samo emisiju ‘Dobro jutro, Hrvatska’ - smije se Fodor.

Profesor geografije

Televizija se, kaže, kroz više od tri desetljeća njegove karijere dosta mijenjala.

- Recimo, emisija ‘Volim Hrvatsku’ je slobodna forma, i ‘slobodnogovoreća’, i ‘ležernoponašajuća’. Dosta je tih mojih poslova na televiziji i na radiju liberalno i neuštogljeno. I ja sam takav privatno, no mogu ja raditi i nešto ozbiljnije. Zezao sam se da samo još ‘Dnevnik’ nisam vodio. Ali, volim kvizove. Da se krivo ne shvati, naši dečki koji rade kvizove stvarno to rade dobro, a i ‘Volim Hrvatsku’ je igra, kvizić. No, to mi se čini kao dobra forma u kojoj bi se okušao - otkriva Fodor.

Posebno je zanimljivo da je voditelj po struci profesor geografije.

- Kako su se ovi usrećili što su me se riješili (smijeh). No, ne bi mi smetalo da se i time bavim. Možda se i pod starije dane vratim u profesorske vode. Mnogi predaju po raznim sveučilištima, pa bi mogao i ja reći koju riječ. Ne bih se bunio - iskren je voditelj.

U svom dugogodišnjem televizijskom radu najponosniji je na svoje kolege i prijatelje koji su u njemu prepoznali voditeljski potencijal.

- To je bilo slučajno, zbog odrastanja, prijateljstva i školovanja. Najponosniji sam što sam sa svima s kojima sam radio ostao u odličnim odnosima i što su mi svi oni omogućili da budem to što jesam jer mi se sviđa to zanimanje. Toliko sam se srodio s time. Ponekad kažem ženi: ‘Dosta mi je svega, idem u penziju’. No, ona odmah kaže da nema šanse jer ja ne mogu bez ovoga. Kad malo bolje razmislim, i ne mogu. Ponosan sam na sve one koji su me podupirali do sada. Iako, ovo sve sad govorim kao da sam ja laureat, a zapravo sam samo voditelj, a drugi su laureati. Ja čekam životnu nagradu - dodaje u šali.

Televizija, odnosno HTV je kumovao i njegovoj ljubavi sa suprugom Vesnom.

- HTV i jedna birtija, no pustimo sad to. Moja supruga je vrlo vrijedna, aktivna i odlična redateljica u brojnim emisijama. Ne često, ali katkad i u ‘Dobro jutro, Hrvatska’, pa i mene zapadne. No, ona je najviše u klasičnoj glazbi, koncertima, otvaranjima i zatvaranjima različitih igara, događaja i slično. Itekako je vrijedna članica naše televizijske ekipe - ponosno govori Fodor.

Kao voditelj je opušten, veseo, duhovit, a takav je i privatno.

- Volim se zafrkavati s prijateljima i svojima, sve je to igra. No, znam biti i vrlo ozbiljan, kad recimo naša rukometna reprezentacija igra neodgovorno. Život je drugačiji, trudiš se biti veseo i vedar, ali dogode se životne stvari, meni, kao i svakom drugom. No, nastojim biti dobre volje - priča.

Glazba je vrlo značajna u Fodorovu životu, ali i u obitelji.

- Oduvijek je tako, od malih nogu, od roditelja. Kod mene je glazba stalno prisutna, kao i veselje i druženje. Tko zna, s kćerima i suprugom možda osnujem obiteljski bend (smijeh). Moram reći da su cure odlične. Moja supruga Vesna ima odličan sluh, svira sve instrumente koje dobije u ruke. Sad je kupila u Americi instrument za koji ne znam ni kako se zove, a tu su i mandoline, gitare, klavir, violine, sve živo. Cure isto lijepo pjevaju, Dora se i bavi glazbom na određeni način, Nera super pjeva, u raznim zborovima, ali i s tatom na festivalima. Možda za iduću Doru nešto složimo. Neka se samo curke lijepo udaju, rode male Fodoriće i sve će biti OK. Volio bih još malo igre s djecom. Fino se igraš s unučićima i unukama i kad ti dojade, vratiš ih proizvođaču - priželjkuje Fodor.

image

Jelena Glišić i Mirko Fodor

Darko Tomas

Zajedno na Dori

Uz Mirka Fodora, legendu televizije, Jelena Glišić slovi kao jedno od jačih voditeljskih imena novije generacije.

- Velika mi je čast što ću biti voditeljica Zlatnog Studija. Imala sam do sada priliku biti prezenter, i to mi je bila čast, pa možete zamisliti što mi je tek ovo. Posebno volim raditi s kolegama s HRT-a. S Fodorom sam također već imala priliku voditi Doru, pa nam neće biti prvi put da surađujemo. Već znam kako će ta suradnja izgledati. Puno smijeha, kolegijalnost, vježbanje, tako da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Kod mene je uzbuđenje veliko, ozbiljno se pripremam. Dobila sam scenarij, tako da svaki dan malo pročitam, ulazim u temu, gledam koje su kategorije. Haljina s potpisom Ivice Skoke je spremna, šminka i frizura su dogovorene i veselim se suboti - najavljuje Jelena.

Kroz više od desetljeća, koliko broji u televizijskom poslu, postala je prepoznatljivo i jedno od omiljenih lica s malih ekrana. Uz emisije “Auto Market”, “Klub 7” i “Loto”, posljednjih se godina uspješno okušala i u vođenju velikih manifestacija.

- Na televiziji sam prisutna punih 11 godina. Kod mene je sve išlo postepeno, ništa nije došlo preko noći. Trebale su godine i godine da počnem voditi ozbiljnije manifestacije poput Splitskog festivala ili Zagrebačkog festivala, dodjele nagrade Cesarica, dvaput sam vodila i Doru. Sve je to krenulo u posljednje četiri godine, a sada ću prvi put voditi i Zlatni Studio. Ne mogu reći da nešto novo planiram, jednostavno radim svoj posao, dajem sve od sebe i idem dan po dan. Kad su novi projekti u pitanju, to nije u mojoj domeni odlučivanja i počašćena sam svakim pozivom, a što će biti u budućnosti, ne znam. Vjerujem da će biti posla, a u kojem omjeru i obliku, vidjet ćemo - smatra Jelena.

Diplome na čekanju

Već s 18 godina pokazala je da je puno više od lijepog lica. Tada je iz rodnog Plaškog u Gorskom Kotaru stigla u Zagreb i pobijedila na natjecanju ljepote Miss Universe. Nakon osvajanja titule posvetila se fakultetu i završila čak dva studija. Iako su oba u domeni poduzetništva, put ju je odveo na televiziju.

- Završila sam menadžment financija i upravljanje ljudskim potencijalima. Moje diplome me čekaju, pa će jednog dana valjda i to doći na red. Poslije studija sam završila na televiziji i baš zato ne radim velike i dugoročne planove. Znam da će biti dobro što god da bude. Nije televizijski posao jedini i isključivi koji mogu i želim u životu raditi, ali sam zahvalna i zadovoljna tu gdje jesam. Imam obrazovanje iza sebe, tako da što god da bude i u kojem god smjeru da se ide, bit će posla. Volim raditi i ne brinem se. Nije isključeno da jednog dana i upotrijebim svoje diplome. Imam neke svoje zamisli, planove i želje za budućnost, ali to je još uvijek samo u mojoj glavi, a realizacija će doći kad zatreba. Nisu ovo ni vremena u kojima trebamo biti orijentirani samo na jedno - napominje voditeljica.

Za sebe kaže da je najponosnija na činjenicu da se uspjela održati posljednjih 18 godina otkako je došla u Zagreb.

- Nije to kratak period, ali nekako je čitavo to vrijeme bilo postojano, kontinuirano, s blagim usponom, ništa nije išlo strelovito. Ali, za to vrijeme sam se obrazovala, radila na sebi i uživala u tome što radim. Zadovoljna sam svojim kontinuitetom i time što radim na Hrvatskoj radioteleviziji. To mi je čast još otkako sam došla sa svojih 18 godina i još uvijek jest. Divim se svojim kolegama i imam veliko poštovanje prema njima - iskrena je Jelena.

Unatoč tituli Miss Universe i neupitnoj ljepoti, karijera modela nikad ju nije previše privlačila. Njen je interes, tvrdi, bio usmjeren prema onome što je završila i onome što već godinama radi. Privatno je vrlo aktivna, pa je neko vrijeme bila velika obožavateljica ronjenja.

image

Jelena Glišić i Mirko Fodor

Darko Tomas

Samozatajna

- Ronila sam, ali sam to sad malo stavila po strani. No, vjerujem da ću se vratiti tome. Skočila sam padobranom iz aviona. Privatno sam dosta samozatajna i tiha i zapravo nemam puno veze s ovom Jelenom koju gledate na televiziji. Volim biti u svom stanu, u tišini, u trenirci i bez šminke, raditi uobičajene stvari, kuhati, spremati, čitati, vježbati, ići po planinama - govori Jelena.

Najveći izazov, ali i najveći strah bila su joj prva vođenja uživo.

- Sjećam se da mi je Zagrebački festival bio prvi ‘live’. Malo sam se prepala jer je drugačije kad ste u studiju ili snimate vani u određenim uvjetima, s tekstom koji imate unaprijed i možete ga ponavljati koliko god hoćete. A kad se nađete pred svim tim ljudima koje cijenite i gledate na televiziji, koji su medijske ličnosti i vodite takav neki veliki festival, kakav je i Splitski, ili pak Dora, to je sasvim druga stvar. Ipak, nisam imala nekih posebnih gafova u karijeri, da sam nešto krivo rekla, ali nekad progutam koje slovo - priznaje voditeljica.

Želja i cilj za ovu godinu joj je da se više posveti sebi.

- Želim izdvojiti više vremena za sebe jer su mi posao i obaveze na prvom mjestu, a ja na zadnjem. To želim promijeniti, da zdravije jedem, da imam vremena za tjelovježbu i da budem malo više u miru - zaključila je.

image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:01