IRAC JE SVE ZASJENIO

Hrvatski stilisti o eurovizijskoj modi: ‘Talijan Marco je top, a onaj izvođač koji je imao svjetlucavi kombinezon...‘

Ivan Friščić, Nenad Korkut i Petar Trbović podijelili su dojmove o nastupu Leta 3, kostimima, pjesmama i konkurenciji

Pjevač irskih predstavnika, Wild Youth

 -/Instar Images/Profimedia/-/instar Images/profimedia

Ako postoji zabavni događaj koji se može nazvati flambojantnim, pretjeranim i kričavim, onda je to definitivno Eurosong. U tome je i čar eurovizijskog glazbenog natjecanja - pjesme su, sviđalo se to nekome ili ne, odavno postale samo jedan dio velikog paketa zamotanog u sjajni papir, s golemom mašnom i još posutog šljokicama.

Ove godine Let 3 savršeno se uklopio u blještavu priču te u Liverpoolu ostvario želju gledatelja da nakon sedam godina pauze hrvatske predstavnike gledamo i u završnici.

- Jedan sam od rijetkih koji je od početka govorio da će proći u finale - rekao nam je modni i filmski kritičar Nenad Korkut koji je sa svojim društvom pažljivo pogledao prijenos iz Liverpool Arene.

- Sinoć sam, gledajući to, rekao da je, ako ne prođemo s ovim konceptom, bolje da odustanemo. Probali smo razne varijante, probali smo s Albinom i njezinom modernom pop-pjesmom i nije prošlo... Smatrao sam da, ako nam ni ovakav teatarski pristup ne prođe, moramo stati i razmisliti o daljnjim nastupima na Eurosongu.

image

Nenad Korkut

Marko Todorov/CROPIX

Svidjela mu se scenografija, voditeljice, atmosfera, a uopće se ne dvoumi kad mora izabrati najbolji nastup večeri - Let 3.

- Nema tu nikakvog lokalpatriotizma i onoga da su naši uvijek najbolji. Njihov nastup je bio jednostavno senzacionalan, vrhunski i plasman u finale je rezultat toga - objasnio je i dodao kako je pročitao mnogo pohvala na račun Leta 3.

- Prijateljica koja živi u Italiji nazvala me da bi mi rekla kako su Let 3 nahvalili na RAI-ju, u prijenosu. Voditelj je bio oduševljen kompletnim nastupom, konceptom, kostimografijom - rekao je Korkut koji ne očekuje pobjedu hrvatskih predstavnika u finalu, ali je siguran da će ih fanovi Eurosonga dugo pamtiti.

image

Švedska predstavnica Loreen

Heiko Junge/Ntb Scanpix/Profimedia/Heiko Junge/ntb Scanpix/profimedia

- Eurosong je odavno prestao biti samo muzičko natjecanje. Nekad je bila najbitnija pjesma, ali nekad je sudjelovalo 15 ili 18 zemalja. Danas ih je 40 i izvođači moraju naći način da se istaknu, prezentiraju. A sve to moraš staviti u tri minute u kojima te prosječan gledatelj vidi.

Smatra da najviše šanse za pobjedu imaju Švedska i Finska, dakle Loreen i Käärijä, a oduševila ga je i Izraelka Noa Kirel, glazbeno i stilski.

A poznatom stilistu Petru Trboviću polufinale se činilo onakvim kakav je Eurosong uvijek: "hrpa kiča, ali pozitivnog kiča".

Trbović je dva puta bio na Eurosongu - u Ateni 2012. godine bio je stilist Hari Mata Harija, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "Lejla", a 2008. godine u Beogradu je bio uzvanik na poziv organizatora. Svake godine prati tu priredbu jer ga beskrajno zabavlja.

image

Petar Trbović

RTL

- Energija i atmosfera Eurosonga ni s čim se ne može usporediti, a fanovi Eurosonga najvjerniji su fanovi na svijetu - kaže Trbović i dodaje: "Ne treba zaboraviti da Eurosong kao event prati golema publika na velikom teritoriju. Ma što mislili, on je uvijek refleksija društvenih događaja, atmosfere u društvu, u međuljudskim i političkim odnosima. Sve se to odražava i na natjecatelje. Vidim da su reakcije na pjesmu Leta 3 i prolazak u finale jako podijeljene. S jedne strane imamo oduševljenje, s druge zgražanje. A meni je genijalno to što su oni ostali svoji, autentični".

Trbović kaže kako je on vjerovao da će riječki rokeri ući u finale.

- Okružen sam s dosta ljudi koji prate Eurosong, puno smo o tome pričali i poznata mi je konkurencija. Prvo polufinale je bilo jako, mnogo teže nego druga večer i Let 3 imao je težak zadatak - rekao je Trbović koji je dobro proučio i odjevne kombinacije izvođača.

- Ja jako volim modu i redovito mi se svide izvođači koji imaju kostim koji je u modnom narativu. Strašno kičasti nastupi nisu moj izbor. Kad sam na Dori vidio genijalan kostim Leta 3, nadao sam se da ih neće mijenjati i srećom, nisu. Znalo se dogoditi da se ‘izgori‘ u silnoj želji da bude nešto posebno i senzacionalno, pa ono što izvođači nose na Eurosongu bude lošije od onoga što smo vidjeli na Dori. Ovo je točno ono što treba uz tu pjesmu, priča pravu priču. Ne bih mijenjao niti jedan detalj - objasnio je i dodao kako su ga oduševile i krinoline koje su Mrle, Prlja i ekipa nosili na tirkiznom tepihu.

image

Käärijä, Finska

-/Instar Images/Profimedia/-/instar Images/profimedia

- Mislim da nećemo postići neki preludi rezultat, ali sam sretan i zadovoljan ulaskom u finale. Predstavili su nas na originalan način, privukli smo puno pažnje, napravili što je trebalo - rekao je Trbović koji također predviđa pobjedu Švedske ili Finske, a osobni su mu favoriti Talijan Marco Mengoni kojeg je vidio još na San Remu, te francuska predstavnica Le Zarra.

Talijanska zvijezda najviše se sviđa i stilistu te modnom dizajneru Ivanu Friščiću, a naš Let 3 bio mu je sjajan.

- Potvrdilo se ono što sam očekivao. Nakon toliko godina pjesmuljaka, vidjeli smo da nešto što je prosječno i samo lijepo i uhu zvučno nema previše šansi - izjavio je dizajner.

- Izgubite se u moru sličnoga i od zemalja koje imaju jače lobije. Govorilo se da će nas Let 3 osramotiti, ali naravno da nisu. Oni su konzistentan i konstantan bend, napravili su nešto svoje, nešto što privlači pažnju. Začepili su usta svima koji su imali loše komentare. Naravno, uvijek možemo pričati što je nama po ukusu ili nije, no oni su napravili posao.

image

Ivan Friščić

Sandra Simunovic/CROPIX

- Kostimi su stvarno odlični, spoj su nespojivog, sve izgleda dobro i fantastično funkcionira. Lijepo ne mora uvijek biti uštogljeno i po crti. Vremena se mijenjaju - rekao je te dodao što općenito misli o kritikama na račun izvođača na europskom glazbenom natjecanju.

- Ima tu svašta, pa i apsurda. Čuo sam komentar na račun jednog izvođača koji je imao neki svjetlucavi kombinezon, u stilu ‘što je to stavio na sebe‘. Ne shvaćam čemu čuđenje, pa David Bowie je to nosio prije 50 godina. Možda je vrijeme da se prestanemo čuditi, pa gledamo show i to najkičastiji, najhisteričniji show na svijetu!

Priznaje da se osjećao "onako malo ponosno" zbog ulaska Leta 3 u finale i iako ne misli da ćemo pobijediti, "bit ćemo dva puta na europskoj pozornici". I hrvatski su predstavnici ove godine definitivno primijećeni.

Što se stajlinga tiče, njemu se svidjela Portugalka Mimicat, a najviše ga čudi što Loreen vodi u raznim anketama i na kladionicama.

image

Marco Mengoni, talijanski predstavnik

Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia

- Iskreno, nije mi jasno. Stajling je očajan, a koliko znam, ne može dva puta pobijediti ista pjesma, a meni je ova čista kopija one koju je pjevala prije nekoliko godina - rekao je dizajner koji misli da bi pobjedu mogao odnijeti Talijan koji ima lijepu pjesmu, stilski je odmjeren i "njemu baš po guštu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:17