HVALA TI, BABY

Cijeli je svijet plesao u ‘Rim Tim Tagi Dim‘ ritmu, ali protiv žirija nismo mogli: Nemu 12 bodova dali 22 puta!

Marko Purišić je od rezerve na Dori umalo postao kralj Eurosonga ali sa samo dvije 12-ice od žirija nismo imali šanse

Baby Lasagna

 Hrt/

Na kraju nije bilo dovoljno. Baby Lasagna skupio je 547 bodova i završio na drugom mjestu. Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švicarac Nemo sa svojom pjesmom ‘The Code‘. Osvojio je 591 bod, a ponovno su presudili glasovi žirija koji su ga darivali s golemih 365 bodova. Iako je Baby Lasagna bio pobjednik kod publike s 337 bodova, Švicarcu je bilo dovoljno 226 za ukupnu pobjedu. Na trećem mjestu je završio Francuz Slimane, a nama ostaje žal za najboljom prilikom koju smo imali u zadnjih 35 godina, još otkako je Riva osvojila Eurosong i dovela ga 1990. godine u Zagreb.

image
Jessica Gow/tt/Afp

Cijelo je finale bilo poprilično dramatično. Pred Arenom u Malmöu odvijali su se propalestinski prosvjedi, a nastup Izraelke Eden Golan u finalu su popratili glasni zvižduci publike. Ipak, pokazalo se da je i dalje favorit kod dijela publike jer je od njih dobila 323 boda. Uz to veliki je skandal izazvala diskvalifikacija Nizozemske nakon što je njihov predstavnik Joost Klein sudjelovao u verbalnom obračunu s fotoreporterkom. Zbog toga je Irska prijetila s bojkotom, a Nizozemci su se do kraja finala povukli iz natjecanja te je njihove bodove pročitao švedski žiri.

image
Jessica Gow/tt/Afp
image

Atmosfera u Umagu

Goran Sebelic/Cropix

Čak je i prošlogodišnja pobjednica Loreen zaprijetila da ako Izrael pobijedi da ona neće, po protokolu predati nagradu njima u ruke.

Na kraju je sve prošlo i kontra očekivanja kladionica. Naime, Lasagna je imao 50 posto izgleda za pobjedu što je identično Loreen lani, a kladionicama je ovo tek drugi put još od 2018 godine da nisu pogodili pobjednika.

Hrvatska je kod žirija prošla mizerno, a po 12 bodova su nam dali Ciprani i Srbi. Slovenci su nam dali tek 6 bodova, a zanimljivo je da smo mi Švicarskoj dali 0 bodova, a oni nama osam.

Eurosong se ove godine pratio po trgovima diljem Hrvatske, uključujući i Zagreb, Umag i Split, a unatoč odličnoj atmosferi i očekivanju slavlja, ono je n a kraju ipak izostalo.

image
Tobias Schwarz/Afp
image
Tobias Schwarz/Afp

Hrvatskoj je ovo najbolji plasman u povijesti. Naime Riva je Eurosong osvojila još za vrijeme Jugoslavije, a Doris Dragović i Maja Blagdan su dohvatile do sad rekordno četvrto mjesto.

Baby Lasagna u nedjelju se vraća u Hrvatsku. Odradio je fantastičan posao, još otkako je bio samo rezerva na Dori, pa sve do finala kad je nastupom ‘zapalio‘ Arenu u Malmöu. Cijeli je svijet danima plesao u ‘Rim Tim Tagi Dim‘ ritmu.

Ali protiv žirija ni to nije bilo dovoljno.

Hvala ti Baby!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 10:31