URŠULA TOLJ U SUZAMA

‘Albini je napravljena nepravda, a u finalu su pjesme koje ne bi ušle ni u uži izbor naše Dore‘

Rusi, Norveška, šef delegacije Malte, Slovenci, cure iz Srbije... svi su im se javili u šoku
 Kenzo Tribouillard/AFP

Što je krenulo po zlu? To je, kako se kaže, pitanje od milijun dolara. Ja na to još nemam pravi odgovor. Nisam jedina. Nema ga ni cijeli naš tim, ali ni glazbenici iz drugih eurovizijskih delegacija, koji su, kada su se emotivno sabrali (što zbog prolaska u eurovizijsko finale, što zbog toga što u subotu neće nastupiti), također bili osupnuti time što Hrvatska nije uspjela ući u finale Eurosonga. Još u green roomu, odmah nakon što smo svi doznali rezultate glasanja, prišli su nam Rusi, koji su, kazali su nam, bili sigurni da Hrvatska ide dalje i da će se u finalu plasirati među prvih šest zemalja. Tix iz Norveške bio je sav zbunjen i samo je ponavljao: 'Niste prošli dalje? Ne vjerujem!' Slovenci su nam čestitali na super nastupu, šef delegacije Malte zvao me u utorak nakon ponoći rekavši mi da je Albini napravljena nepravda, javile su se i djevojke iz Srbije s porukama ohrabrenja... Od trenutka kada su voditelji eurovizijskog polufinala kao zadnju od deset zemalja koje nastavljaju natjecanje pročitali Ukrajinu, na mobitele svih članova našeg tima počele su pristizati poruke kolega, prijatelja, navijača koji ne mogu vjerovati što se zbilo - priča Uršula Tolj, šefica naše eurovizijske delegacije koja će svoj prvi Eurosong pamtiti po suzama.

image
Albina i Uršula Tolj
Darko Tomas/Cropix

- Rekla sam vam već u utorak navečer da sam se rasplakala kada sam doznala da ne idemo u finale i da me je Albina tješila. No, zasuzila sam ja još prije - prvo na zadnjoj generalnoj probi, a potom i nakon njezinog briljantnog nastupa. Bila je sjajna, i ona i naši fenomenalni plesači. Svi su nam u green roomu čestitali nakon Albininog nastupa i to nije bila puka kurtoazija, jer nije baš svaki sudionik tamo dočekan s tolikim pljeskom i pohvalama. U tom trenu svi smo bili uvjereni da idemo dalje - govori Uršula, koju, kaže nije iznenadilo to što su u finale ušle Malta, Rusija i Cipar.

image
Ebu/Thomas Hanses

- Te tri zemlje od samog početka slovile su kao favoriti. No, da nešto ne valja počela sam osjećati kad su se u daljnje natjecanje plasirali i Belgija, Izrael, Švedska... zemlje koje dotad nitko, ni fanovi ni kladionice ni po čemu nisu izdvajali. Ili, što reći za prolazak meni osobno simpatičnog Norvežanina koji je mnoge svojim nastupom s krilima podsjetio na Roka Blaževića koji je na Eurosongu bio 2019. godine? Ne znam, možda ću biti pametnija kad dobijemo rezultate glasanja, a zasad mogu reći tek da mi se čini kako su u skupini jednako kvalitetnih skladbi u koje svakako spada i 'Tick-Tock' očito presudile nijanse, dok su uz tri jaka favorita (Maltu, Rusiju i Cipar), dalje prošle i neke pjesme koje, s dužnim poštovanjem, ne bi ušle u uži izbor naše Dore - kaže Uršula i nastavlja:

image
Uršula Tolj, šefica eurovizijske delegacije
Ivana Nobilo/Cropix

- Ostanimo ponosni na Albinu, na djevojku čiji su iznimni talent svi prepoznali. Ona je ostavila u utorak srce na sceni. Publika je to prepoznala, svi danas nepogrešivo znaju da joj je napravljena nepravda, svi su uz nju, a ona je to, vjerujte mi, i zaslužila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:35