Zov prirode: Tajne vječnosti u svakom kamenu i vali Dubrovačko-neretvanske županije

TZDNZ_Mljet

Ako vam nije svejedno kada stojite pokraj gorostasne platane starije od 400 godina u Arboretumu Trsteno ili u netaknutoj šumi alepskog bora na Lastovu, Dubrovačko-neretvanska županija je vaša idealna destinacija.

Za najčišće more Mediterana zaslužna je i sačuvana priroda. Uz postojeće zaštićene objekte prirode, puno ih je još neistraženo.

Na primjer, tek je nedavno u Malom jezeru na Mljetu otkrivena nepoznata vrsta meduze, starija od 26 milijuna godina.

To prirodno bogatstvo danas je dostupnije nego ikad, osobito nakon kopnenog spajanja županije Pelješkim mostom.

Već zrak miriši drugačije, ispunjen ljekovitošću mediteranskih biljaka poput kadulje, mente, ružmarina ili lavande.

Tko zna cijeniti prirodu, svaki trenutak na Lastovskom otočju mu je dragocjen. Ovim najmlađim hrvatskim parkom prirode obuhvaćeno je 44 otočića, hridi i grebena, uključujući Lastovo i Sušac.

image

Lastovo_Prezba

Ante Gugic
image

Lastovo_uvala Borova

Ante Gugic

S druge strane, nacionalni je park Mljet najstariji na cijelom Mediteranu. Njegova „slana“ jezera, bujna flora i fauna i razvedenost obale sa špiljama i jamama, jedinstveni su u svijetu.

Sve su to lokaliteti dostupni i organiziranim plovilima iz Dubrovnika, kao i čuveni Elafiti. Stoljetne građevine sljubljene su s netaknutom prirodom kao što skrivene stjenovite uvale pripadaju kristalno čistom plavetnilu mora.

Jednako tako, obilazak Malostonskih zidina prirodno se nastavlja posjetom nekom od stonskih restorana i uživanju u poznatim stonskim kamenicama. Ovdje se plodovi mora sljubljuju s najužitnijom materijalnom baštinom – pelješkim vinom.

image

Lumbarda

Boris Kacan
image

TZDNZ_Mljet

Helovi/

Tim tragom dolazimo do Korčule, ishodištem najpopularnijeg bijelog vina Dalmacije. Dok obilazimo maslinike i vinograde pitamo se je li Marko Polo više uživao u Pošipu ili Grku.

Osim vinski sorata, zanimljivost Korčule je neuobičajeno visok postotak površine otoka pod šumom, a zaljubljenike u prirodu zanimat će Kočje. Ovom zaštićenom krajoliku sa zanimljivim dolomitnim stijenama kredne formacije može se pristupiti odmah kod ulaska u Žrnovo iz pravca Korčule.

image

TZG Korcule_Cara i carsko polje posipa_Grad Korcula

Mario Hlaca

Ponekad se prirodne atrakcije nalaze gotovo u samom naselju. Najznačajniji spelološki objekt na području doline Neretve je Jama u Predolcu. Ovaj dom jedinog školjkaša koji živi u podzemlju u neposrednoj je blizini obiteljskih kuća. Neposredno uz dvorište privatne kuće je i edukativni centar „Congeria“ organiziran kao atraktivna turistička destinacija.

Brojne spilje dostupne su i turistima: Gromačka spilja, Vela spilja kod Vela Luke, Pećina Rača na Lastovu, spilja Šipun kod Cavtata, Močiljska spilja kraj Dubrovnika ili „Spila“ Nakovana.

Upravo je u "Spili" na Pelješcu otkriveno pravo blago. Kroz zatvorene staze i mračne hodnike, arheolozi su zakoračili u svijet izgubljen u vremenu. Zamislite tisuće ulomaka keramike i raskošnih posuda koje leže kao svjedočanstvo drevnih obreda. Uz monumentalni stalagmit, položeni kao darovi, ostaci su drevnih gozbi pred neobjašnjivim bićem.

image

TZDNZ-Mali Ston

Dubrovnik, Korčula, Mljet, Pelješac, Lastovo, Neretva; zovu putnike da otkriju skrivena blaga, osjete dodir prošlosti i postanu dio priče koja se proteže kroz vjekove.

image

TZDNZ_Peljeski most

Bilo u tajnim dubinama špilja ili uživajući u horizontu koji spaja plavetnilo mora s nebom, svakim dahom udišete čaroban osjećaj Dubrovačko-neretvanske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:36