Stručnjak upozorava: Evo što se događa s tijelom ako se ne krećete

Hodanje je jedna od jednostavnijih fizičkih aktivnosti, a može imati brojne benefite na naše zdravlje

Croatia osiguranje promo

 /Shutterstock

Povećanje fizičke aktivnosti, posebice kod ljudi koji imaju uredski posao, može direktno utjecati na poboljšanje zdravlja. Jedan od najjednostavnijih načina, a ujedno i najefikasnijih je hodanje.

Prema nekim podacima, prosječan čovjek u danu napravi između 4.000 i 5.500 koraka. Istraživanja i zdravstveni stručnjaci ističu da dnevno treba napraviti barem 10.000 koraka kako bismo pozitivno utjecali na naše zdravlje i ostvarili neke rezultate.

Doktor Nikola Dovođa iz Croatia Poliklinike upozorava na pogubne posljedice nekretanja i navodi kako manjak kretanja loše utječe na cijelo tijelo.

“Kad se ne krećete dovoljno, rastu masne stanice, opada kapacitet kardiovaskularnog sustava, mišići postaju plastični, a ne elastični, te se ubrzano troše svi zglobovi u tijelu, naročito kukovi i koljena”, kaže doktor Dovođa koji nam je nabrojio četiri najvažnija benefita hodanja.

1. Hodanjem se smanjuje rizik od srčanih bolesti

Redovitim kretanjem ubrzava se rad srca i dolazi do aktivacije cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Ovisno o uzbrdici i brzini hodanja, možemo dosegnuti više od 120 otkucaja u minuti. Na taj način u srce pristiže više krvi, zbog čega ono jače i brže udara.

2. Aktiviraju se mišići ruku, nogu, trbuha i leđa

Prilikom hodanja najviše sudjeluju mišići noge i zdjelice, potom mišići prednje trbušne stijenke, mišići leđa i vrata te mišići ruku. Hodanjem zapravo aktiviramo sve “core” mišiće u tijelu. Tijekom hodanja mišići troše relativno mali udio energije. Međutim, potrošnja energije je konstantna i ima veoma značajan kumulativan udio u dnevnoj potrošnji kalorija, održavanju mišićne mase i unaprjeđivanju kondicije.

3. Hodanje ima izrazito dobar učinak i na mentalno zdravlje

Nakon hodanja u procesu oporavka mišića i za vrijeme fizičkih aktivnosti, posebice

intenzivnijih i dugotrajnijih, luči se dopamin. Stvaranje dopamina u mozgu ima pozitivan učinak na raspoloženje, volju, koncentraciju i pažnju. Ne treba ni spominjati da se prilikom hodanja može slušati glazba, uživati u društvu s ljubimcem ili dragim prijateljima koji tu fizičku aktivnost čine i vrlo korisnom društvenom radnjom.

4. Potrošnju kalorija možemo povećati upravo hodanjem

Odlučimo li više šetati, primjerice, da idemo na posao ili do dućana hodajući, možemo povećati prosječnu dnevnu potrošnju kalorija. Ako u danu napravimo 10.000 koraka, u prosjeku izgubimo 400 kalorija, odnosno oko 40 grama masnog tkiva. Samo povećanjem broja koraka po danu koje možemo ostvariti hodajući do posla, do dućana ili rekreativnim umjerenim hodom, u mjesec dana se u prosjeku može izgubiti 1200 grama masnog tkiva, bez ikakve dodatne tjelovježbe.

Moja Croatia nagrađuje zdrave navike

Najbolja odluka za vaše zdravlje je više hodanja, a Croatia osiguranje će vas za to i nagraditi. Besplatno skinite aplikaciju Moja Croatia, počnite hodati, a unutar aplikacije Moja Croatia pratite broj svojih dnevnih koraka. Svaki mjesec očekuju vas izazovi u kojima možete osvojiti neke od vrijednih nagrada, u listopadu su nagrade poklon bon u vrijednosti od 3.000 kuna (398,17 eura) za idealan odmor u Maistra hotelu ili resortu u Rovinju, Vrsaru, Zagrebu ili Dubrovniku ili pametni sat Samsung Galaxy Watch4 44 BT za još bolje praćenje zdravih navika.

Novi izazovi i nove vrijedne nagrade čekaju vas svaki mjesec u aplikaciji Moja Croatia!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:19