Sagradili novi hotel, povećali prodaju vina i osnažili turističku ponudu mjesta

Tvrtka Roxanich koja je jedan od najkvalitetnijih proizvođača vina u Hrvatskoj realizirala je projekt „Hotel Roxanich Motovun“ vrijedan 48 milijuna kuna uz EU sufinanciranje od 20%.

Motovun Roxanich

Kako kvalitetno iskoristiti EU fondove za jačanje turističke ponude i privlačenje novih gostiju jako dobro zna tvrtka Roxanich iz pitoresknog istarskog Motovuna. Tvrtka koja je odavno poznata kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača vina u Hrvatskoj realizirala je projekt „Hotel Roxanich Motovun“ vrijedan 48 milijuna kuna uz EU sufinanciranje od 20%.

U sklopu novog hotela površine gotovo 3000 „kvadrata“ Roxanich je sagradio vinski podrum i trgovinu vinima. Uz to hotel ima i 28 soba i 4 apartmana te restoran, bar i konferencijske dvorane. Taj se EU projekt realizirao u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ i Prioritetne osi 3 za jačanje poslovne konkurentnosti tvrtki - za što je bilo osigurano 585,7 milijuna kuna. Zahvaljujući tim EU poticajima brojni mali i srednji poduzetnici uspjeli su realizirati nove projekte te su znatno poboljšali vlastitu tržišnu poziciju i stvorili nova radna mjesta.

Međutim, u Roxanichu se nisu zaustavili samo na tome. Dodatno su osigurali i bespovratnu potporu u okviru Programa ruralnog razvoja u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. u iznosu od 9,9 milijuna kuna. „Sredstva iz poljoprivrednog fonda smo iskoristili za selidbu naše vinarije u postojeću vinariju iz 1902. godine nad kojom se gradio hotel te smo ju u potpunosti obnovili“, izjavila je Lara Rožanić, voditeljica hotela i vinarije Roxanić.

image

Roxanich

Izgradnjom Roxanich Wine and Heritage Hotela koja je trajala dvije i pol godine, Roxanich je sada konkurentniji na tržištu i stvorene su pretpostavke za jačanje prodaje vlastitih kvalitetnih vina uz proširenje djelatnosti na turizam. To je generiralo i nova radna mjesta te bitno poboljšalo ukupnu turističku ponudu Motovuna kojemu je ovaj projekt bio od posebnog značaja, kako zbog ruralnog razvoja tako i zbog privlačenja novih turista. „Budući da se projekt sastojao od dva zasebna projekta, mi smo u biti dobili sveukupno 19.607.056 kuna iz EU fondova bez kojih nikako ne bi smo uspjeli realizirati projekt“, zaključuje Lara Rožanić te nadodaje kako već imaju nove ideje i pripremaju projekte za nove natječaje.

Projekt se realizirao u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ i Prioritetne osi 3 za jačanje poslovne konkurentnosti tvrtki - za što je bilo osigurano 585,7 milijuna kuna. Zahvaljujući EU poticajima brojni mali i srednji poduzetnici uspjeli su realizirati nove projekte te su znatno poboljšali vlastitu tržišnu poziciju i stvorili nova radna mjesta. Poduzetnicima koji će prijavljivati svoje projekte na buduće natječaje za EU fondove dodatno ide u prilog činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike povoljniji.

Tijekom financijskog razdoblja 2014.-2020. poduzetnicima je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ bilo moguće osigurati bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za ulaganje u izgradnju, obnovu i povećanje kvalitete smještaja u malim i srednje velikim hotelima, kao i razvoj dodatne turističke ponude i poboljšanje komercijalne vrijednosti prirodnih i kulturnih resursa, obuhvaćajući pritom smjernice vezane uz održivost i očuvanje okoliša utvrđene nacionalnim strategijama.

Zbog utjecaja COVID pandemije na turizam, Hrvatskoj će u sklopu Nacionalnog plana oporavka sljedećih nekoliko godina biti na raspolaganju dodatna sredstva uz planirane potpore iz novog programskog razdoblja. Dio tih sredstava poduzetnici će dobiti kroz potpore u turizmu putem nekoliko različitih modela sufinanciranja. Glavni cilj svih ulaganja je razvoj održivog, inovativnog i otpornog turizma. Potpore u turizmu bit će ciljano usmjerene prvenstveno kroz ulaganja u nove turističke proizvode koji doprinose načelu zelene tranzicije i digitalizacije poslovanje. Prihvatljivi prijavitelji će biti svi pružatelji turističkih usluga uključujući i male iznajmljivače koji će se poticati prema podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta i transformaciji u obiteljske i specijalizirane vrste malih hotela.

Poduzetnicima koji će prijavljivati svoje projekte na buduće natječaje za EU fondove dodatno ide u prilog činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike povoljniji.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:51