Razvojem tehnologije i uz pomoć EU fondova jedini hrvatski proizvođač solarnih ćelija doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova

Inovacije i aktivnosti istraživanja i razvoja među najvećim su potencijalnim faktorima doprinosa rastu BDP-a, odmah nakon povećanja zaposlenosti.

Solvis

 Darko Gorenak

Koristeći EU fondove kao financijski instrument, Europska unija ima za cilj smanjiti značajne gospodarske, socijalne i teritorijalne razlike koje postoje između regija Europske unije te ojačati globalnu konkurentnost europskog gospodarstva.

Slijedeći prioritete Europske unije, Republika Hrvatska je kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. definirala prioritetna područja za ulaganje među kojima su: istraživanje i inovacije, informacijsko-komunikacijske tehnologije, poslovnu konkurentnost, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, razvoj prometa i mobilnost, obrazovanje, zdravlje, socijalnu uključenosti i itd.

Kada je riječ o klimatskim promjenama i nisko-ugljičnom razvoju, istraživanja i inovacije su također od posebnog značaja Europskoj uniji, jer upravo razvojem novih zelenih tehnologija Europa se može približiti „zelenom gospodarstvu“, koje podrazumijeva tehnološki razvoj, novu industrijalizaciju, restrukturiranje poslovnog sektora i infrastrukture prema prirodnim, ljudskim i kapitalnim kapacitetima i potrebama, uz istovremeno učinkovito korištenje energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova, učinkovito korištenje prirodnih resursa, stvaranjem manje otpada i smanjenjem socijalnih nejednakosti.

Jedan od najboljih primjera projekata koji je pomoću financijske potpore iz EU fondova udružio gospodarstvo i znanstvenu zajednicu te time dokazao da Hrvatska ima značajan inovacijski potencijal je projekt hrvatske tvrtke Solvis d. o. o., koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih modula.

Projekt pod nazivom „Unaprjeđenje solarnih ćelija i modula kroz istraživanje i razvoj“ dobio je bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru provedbe Operativnog program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, iz Prioritetne osi 1 – „Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija“, pri čemu je ukupna vrijednost projekta iznosila 14.454.053,01 HRK dok je iznos bespovratne potpore iz EU fondova iznosio 8.562.570,30 HRK.

image

Solvis

Darko Gorenak

U suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Solvis je ovim projektom omogućio generiranje novih znanja u području fotonike te primjenu znanja znanstveno-istraživačkih institucija u industriji.

Ciljevi projekta podrazumijevali su razvoj tehnologija koje potiču smanjenje emisija stakleničkih plinova za minimalno 20% u odnosu na razine iz 1990. godine te povećanje udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji na 20%. Solarna energija, kao nepresušan i čisti, „zeleni“ izvor, igra veliku ulogu u smanjenju emisije plinova i pridonijet će povećanju udjela obnovljivih izvora energije. Projekt je također usklađen sa Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, gdje se kontinuirano ističe potreba da su obnovljivi izvori energije upravo domaći izvori energije a njihovo korištenje je sredstvo smanjivanja uvozne ovisnosti te poticaj razvoju domaće proizvodnje energetske opreme i usluga.

„Financijska potpora EU fondova imala je više nego pozitivan učinak na naše poslovanje, jer su omogućili našoj tvrtki da otvori odjel istraživanja koji prije nije imala. Kupljena je i najsuvremenija tehnološka oprema za proizvodnju i istraživanje, što je neposredno utjecalo na kvalitetu naših proizvoda, ali i povećanje broja zaposlenika. Uz razvoj novih i efikasnijih solarnih ćelija i modula, uspjeli smo također ostvariti dugoročnu suradnju s Institutom Ruđer Bošković, što je dodatno ojačalo kapacitet za istraživanje i razvoj u neposrednoj proizvodnji i pojačalo usmjerenje znanstvene institucije prema projektima transfera znanja u industriju i društveno korisne proizvode“, izjavila je voditeljica projekta Jasmina Novak.

Solvis je danas jedini hrvatski proizvođač fotonaponskih modula, a proglašen je jednom od 1 000 tvrtki koje inspiriraju Europu. Njihov uspjeh može poslužiti kao odličan primjer i poticaj drugim hrvatskih poduzećima da svoje projekte prijave na natječaje za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije kako bi dodatno unaprijedili svoje poslovanje te konkurirali na domaćem i inozemnom tržištu. Poduzetnicima svakako ide u prilog činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike još povoljniji.

Također, u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost otvoren je Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Komercijalizacija inovacija" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima usmjerenima na proizvodnju naprednih i inovativnih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Radi o poticanju ulaganja neophodnih za komercijalizaciju inovacija i rezultata istraživanja i razvoja, za proizvode i usluge koji su u fazi spremnosti za tržište. Ukupna alokacija iznosi 380 milijuna kuna, a iznosi potpore koja se može dodijeliti poduzetnicima kreću se između 760.000 kuna i 5.320.000 kuna. Prijave na Poziv „Komercijalizacija inovacija“ zaprimaju se od 20. svibnja 2022.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:27