Marin Čilić, Nevena Rendeli Vejzović, Jelena Vuković i Jan Bolić pridružuju se UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi

Nacionalna i inkluzivna humanitarna utrka Mliječna staza održavat će se od 9. do 18. rujna, a za utrku je trenutno prijavljeno više od 3.000 sudionika iz cijele Hrvatske

Marin Čilić

Šesti put zaredom UNICEF organizira humanitarnu utrku Mliječna staza koja će od 9. do 18. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo, na tisućama staza okupljati sudionike iz svih krajeva Hrvatske oko zajedničkog cilja – podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Do početka utrke ostalo je još 6 tjedana, a prijavljeno je već više od 3.000 sudionika, među kojima su i brojne osobe iz javnog života, partneri i tvrtke.

"UNICEF-ova Mliječna staza ima višestruki učinak na društvo, na zajednicu koju činimo svi mi. Utrka nas potiče na bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću, a ove godine nas okuplja oko važne teme - mentalnog zdravlja djece i mladih. Brojni su izazovi s kojima se djeca i mladi danas susreću i zbog toga, ova tema ne smije biti na marginama, a sudjelovanjem u utrci pomažemo u edukaciji učitelja, nastavnika, osoba koje sudjeluju u obrazovanju djece i mogu primijetiti promjene te biti prva podrška. Ponosan sam jer imam priliku biti jedan, od sada već više od tri tisuće sudionika koji će poslati poruku djeci i mladima kako nisu sami, a virtualni način održavanja utrke nam omogućava da im budemo podrška, bez obzira na lokaciju gdje se nalazimo", izjavio je proslavljeni tenisač Marin Čilić koji već četvrtu godinu zaredom podržava UNICEF-ovu Mliječnu stazu.

Ponosna ambasadorica utrke Mliječna staza od samih je njezinih početaka TV voditeljica i poduzetnica Nevena Rendeli Vejzović kojoj će se i ove godine u rujnu na Mliječnoj stazi pridružiti i njezina obitelj:

"Posljednje dvije godine u potpunosti su promijenile naše živote. I dok se mi stariji nekako prilagođavamo, često zaboravljamo kako se u svemu tome snalaze naša djeca. Pritisak u školi, vršnjačko nasilje, online školovanje, sve su to uzroci sve više problema među mladima zato mi je izuzetno drago da je Mliječna staza ove godine posvećena zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih u školama. Znam koliko je meni značila podrška roditelja, profesora i prijatelja tijekom školovanja zato ću kao prijateljica UNICEF-a i ove godine trčati Mliječnu stazu kako bih podržala mentalno zdravlje djece i mladih."

image

Nevena Rendeli Vejzović


UNICEF će Mliječnom stazom podržati HZJZ-ov standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika PoMoZi Da, koji se provodi uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, a sredstva prikupljena donacijama uložit će u nastavak programa podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze:

za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika

direktne koristi imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

"Mislim da je važno govoriti o mentalnom zdravlju, bitna je podrška i imati nekoga s kime možemo otvoreno razgovarati o stvarima koje nas muče, pogotovo u trenucima kad nam je najteže. Ja sam imala sreću što sam uz sebe imala svoj odličan razred, svoju odličnu razrednicu i liječnicu koji su mi puno pomogli tijekom odrastanju i u razvoju mog mentalnog zdravlja. Pozivam sve da se uključe u ovogodišnju Mliječnu stazu i pomognu podržati mentalno zdravlje djece i mladih, ali i potaknu razbijanje stigme oko mentalnog zdravlja", izjavila je paraolimpijka Jelena Vuković.

image

Jelena Vuković



Pisac Jan Bolić još je jedan dugogodišnji prijatelj Mliječne staze koji u utrku uvijek uključi cijelu obitelj i brojne bliske osobe, a tijekom odrastanja spoznao je važnost podrške obitelji i okoline.

"Kao dijete trebao sam podršku kada sam se ponekad osjećao izgubljeno i nesigurno zbog moje bolesti, ali uvijek sam dobivao dovoljno podrške i ljubavi, zato sam naučio tražiti podršku kada mi je bila potrebna. Naučio sam je tražiti jer sam živio u takvom okruženju. Nažalost, u pubertetu sam proživio neke zaista ružne trenutke kojih se nerado sjećam, i uistinu znam koliko je važno ostati mentalno jak, ali ponekad jednostavno svi trebamo podršku. Često me bilo strah i podrška moje obitelji me spasila. Zato je važno da govorimo o mentalnom zdravlju. Važno je da svatko dobije podršku. I važno je da se svako dijete i mlada osoba osjećaju voljeno, prihvaćeno i sretno. Odmah sam se uključio u ovogodišnju UNICEF-ovu kampanju o mentalnom zdravlju te humanitarnu utrku Mliječna staza jer želim pomoći graditi društvo u kojem se niti jedno dijete neće osjećati usamljeno. Društvo u kojem neće nikoga biti sram pitati za pomoć, podršku i ohrabrenje", podijelio je Jan Bolić i pozvao sve da se prijave za utrku.

image

Jan Bolić



Mliječna staza održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a svake godine uključuje se i sve veći broj korporativnih partnera, među kojima se posebno ističu Kaufland Hrvatska koji podržava Mliječnu stazu kao glavni sponzor od prvog izdanja 2017. godine te Privredna banka Zagreb. Auro Domus i Tisak koji osigurava da startni paketi dođu do sudionika Mliječne staze.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr.

Više informacija dostupno je i na www.unicef.hr gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.


UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza – postignuća u prvih 5 godina

Ove se godine Mliječna staza održava po šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 20 tisuća sudionika, u prvih pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 4,5 milijuna kuna. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:07