Kako omega 3 masne kiseline utječu na zdravlje i lijepu kožu?

Masti Omega 3 dobro su poznate po svojoj važnoj ulozi u radu srca, radu mozga i održavanju vida. Jeste li ikad čuli za manje poznatu činjenicu da našu kožu štite od vanjskih čimbenika, vlaže je iznutra i svojim protuupalnim učincima ublažavaju tegobe dermatoloških stanja poput psorijaze, ekcema, dermatitisa itd.?
PROMO JE

Omega 3 masne kiseline se sastoje od EPA, DHK i α-linolenske kiseline

Omega 3 se sastoji od obitelji esencijalnih masnih kiselina koje igraju važnu ulogu u tijelu i donose brojne zdravstvene dobrobiti. Budući da ih tijelo ne može proizvesti samo, moramo ih unijeti u tijelo hranom, poput ribe. Ako ne jedemo puno ribe i druge hrane bogate ovom masnom kiselinom, tada su najbolji i najrazumniji izbor za zdravlje kvalitetni prehrambeni dodaci omega 3, koje morate odabrati u najkraćem mogućem roku kako vam ne bi nedostajale ove zdrave masti u tijelu. Jedne od najkvalitetnijih na tržištu možete kupiti ovdje.

S obzirom na to da su ove masti podijeljene u 3 vrste, razjasnimo prvo najvažnije pojmove kako biste znali koje su namirnice najvažnije:

Dokosaheksaenojska kiselina (DHK): strukturna je komponenta mozga, mrežnice i mnogih drugih dijelova tijela. Nalazi se uglavnom u masnoj ribi i ribljem ulju. Vegetarijancima i veganima često nedostaju ove kiseline, pa se preporučuje uzimanje dodataka s mikroalgama koje su vrlo bogate esencijalnim mastima.

Eikozapentaenska kiselina (EPA): dio kiseline može se pretvoriti u DHK, te zajedno s njom obavlja više funkcija u tijelu. Ta se kiselina također nalazi najviše u masnoj ribi, ribljem ulju i nekim mikroalgama.

α-linolenska kiselina (ALA): nalazi se u sjemenkama lana, konoplje i chija. Tijelo ovu kiselinu uglavnom koristi za energiju, a samo se mali postotak ALA pretvara u biološki aktivne oblike EPA i DHK kiselina, koje imaju najznačajnije zdravstvene učinke.

Omega 3 za zdravlje srca, mozga i vida

Omega 3 masne kiseline nisu samo građevni elementi osnovne strukture stanica i staničnih membrana, već pomažu i u regulaciji funkcija staničnog metabolizma, te utječu na način na koji stanice međusobno komuniciraju. One održavaju zdrave stanične membrane, posebno u moždanim stanicama i stanicama mrežnice. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, omega 3 masti odgovorne su za mnoge procese u tijelu, što se odražava na tjelesno i mentalno zdravlje.

Smanjivanje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti: Esencijalne masnoće brinu se o zdravlju kardiovaskularnog sustava regulirajući krvni tlak i proces zgrušavanja krvi, te pomažu u razgradnji lošeg kolesterola u arterijama.

Regulacija upale u tijelu: Zdrave masnoće vode računa o regulaciji upalnih procesa, što može dovesti do različitih kroničnih stanja. Osim protuupalnih učinaka, sudjeluju i u raznim imunološkim reakcijama.

Doprinos razvoju mozga i živčanog sustava: Omega 3 masne kiseline važne su u trudnoći, jer osiguravaju zdrav razvoj fetusa, igrajući važnu ulogu u rastu i razvoju mozga i živčanog sustava.

Održavanje dobrog vida: Zdrave masnoće igraju važnu ulogu u održavanju dobrog vida i zdravlja očiju, a istovremeno sprječavaju suhoću očiju.

Kočenje kognitivnih bolesti povezanih s dobi: Istraživanje koje su proveli profesori s Odjela za medicinu i neurologiju Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da konzumiranje dovoljnih količina esencijalnih masti pomaže u prevenciji kognitivnih bolesti povezanih s dobi, poput demencije, Alzheimerove bolesti i tako dalje.

Poboljšanje raspoloženja: Budući da su esencijalne masti važan građevni element mozga, one također utječu na raspoloženje i mogu pomoći kod problema s depresivnim raspoloženjem, razdražljivošću i lošim pamćenjem.

Želite poboljšati svoje raspoloženje, vid, spriječiti kognitivne bolesti, regulirati upale u tijelu ili smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti? Ne oklijevajte, naručite dodatke prehrani klikom ovdje.

image
PROMO DVA
Profimedia

Kakav imaju učinak omega 3 masne kiseline na zdravu kožu?

Esencijalne omega 3 masne kiseline reguliraju proizvodnju ulja kako bi spriječile isušivanje i ljuštenje kože, svojim antioksidativnim svojstvima štite od slobodnih radikala i UV zraka, popravljaju oštećenja od sunca, a svojim protuupalnim svojstvima ublažavaju dermatološke bolesti poput ekcema, psorijaze, akni, rozacea i drugih.

Zadržavanje vlage u kožnoj barijeri

Zdrave masnoće poboljšavaju strukturu kožne barijere i blokiraju vlagu, te pomažu koži da zadržava vodu iznutra. Zadržavanje vlage u koži smanjuje crvenilo i svrbež, kao i učestalost akni i oštećenja gornjih slojeva kože.

Brže zacjeljivanje i popravak oštećene epiderme

Koža je najveći organ tijela i za optimalno funkcioniranje oslanja se na osjetljivu ravnotežu hranjivih sastojaka. Koža se može oštetiti izlaganjem stresorima iz okoliša, alergenima i toksinima. Sve to slabi epidermu ili vanjski sloj kože, uzrokujući upalu, suhoću i iritaciju.

Ovdje esencijalne masti djeluju kao antioksidanti, koji su presudni u obnavljanju i zacjeljivanju membrana kože u epidermisu. Stoga pomažu bržem oporavku i zacjeljivanju oštećenih stanica i tkiva, jačajući tako strukturu epiderme.

Želite zaštititi svoju kožu ili se riješiti već postojećih dermatoloških bolesti? Ne oklijevajte, naručite dodatke prehrani klikom ovdje.

Zaštita kože od UVA i UVB sunčevih zraka

Izbjegavanje sunčevih zraka definitivno je najbolja zaštita od sunca. S druge strane, stručnjaci su otkrili važnu vezu između esencijalnih masnih kiselina i njihove inhibicije upalnih reakcija kože uzrokovanih štetnim UVA i UVB sunčevim zrakama. Na taj način štite kožu od oštećenja nastalih izlaganjem suncu.

Protuupalni učinak za ublažavanje kožnih bolesti povezanih s upalom

Kožne bolesti poput ekcema, psorijaze, dermatitisa i akni povezane su s upalom u tijelu koja se prema vani očituje na koži. Međutim, masti omega 3 za zdravlje kože imaju protuupalna svojstva, pa mogu ublažiti ili ukloniti kožne bolesti povezane s upalom. DHK i EPA masne kiseline vežu se za određene receptore, poput leukotriena B4, arahidonske kiseline i faktora rasta IGF-1, koji su u tijelu, zajedno s ostalim tvarima, odgovorni za stvaranje i razvoj upalnih procesa.

Kako unijeti dovoljno omega 3 masti u tijelo i na što treba paziti?

Ako želite podmiriti dnevne potrebe za omega 3 masnoćama i dobiti sve zdravstvene beneficije, trebali biste barem dva puta tjedno pojesti 200 grama lososa, tune, sardina, ili drugih plodova mora i ribe u određenoj količini. Druga mogućnost su dodaci prehrani s ribljim uljem u kapsulama.

Je li riblje ulje zaista najbolji izbor? Čitajte dalje, reći ćemo vam što je bolji izbor!

Međutim, ovdje je potreban određeni oprez, jer riblje ulje može uzrokovati neugodno ispiranje, oksidiranje, što povisuje razinu kolesterola, a također nije prikladno za one koji ne konzumiraju životinjske proizvode. Dodaci prehrani od ribljeg ulja mogu opteretiti naše tijelo teškim metalima i toksinima, jer se riblje ulje ekstrahira iz skuše, lososa, srdela i drugih morskih životinja koje žive na kontaminiranim područjima.

Postoji, međutim, i treća opcija dodataka prehrani koji se ne proizvode od ribljeg ulja već od mikroalgi.

Malincin 100% prirodni dodatak prehrani od mikroalgi

Tvrtka Malinca razvila je 100% prirodni omega 3 dodatak prehrani koji nudi održiviji i čovjeku prihvatljiviji put do izvornog izvora esencijalnih masnih kiselina, jer se dobivaju iz morskih algi vrste Schizochytrium.

Zašto je ovaj dodatak prehrani tako poseban?

Mikroalge su bogat, siguran i najčišći izvor obje vrste esencijalnih masnih kiselina, i DHK i EPK kiselina.

Mikroalge iz kontrolirane proizvodnje ne sadrže teške metale i toksine.

Alge kao biljni izvor vitalnih masnih kiselina predstavljaju vegansku alternativu ribljem ulju, jer imaju sličan sadržaj masti kao i riba.

U usporedbi s konzumacijom dodataka ribljeg ulja, nakon uzimanja dodataka od algi nema nadimanja i žgaravice.

Malincin proizvod ne sadrži gluten, laktozu, šećere i druge aditive.

image
MALINCA

Ako želite isprobati Malincinin 100% prirodni omega 3 dodatak prehrani, možete ga naručiti u internetskoj trgovini na www.malinca.hr/omega-3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 00:22