Zbog brojnih benefita po zdravlje, poput smanjenja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, karcinoma debelog crijeva, dojke i prostate te depresije, predviđa se da bi do 2027. godine ova industrija mogla vrijediti čak 74,2 milijarde dolara

Gubitak kilograma, niži krvni tlak, povećani libido - sve je to moguće uz novu hit prehranu

Riječ je o novom trendu koji svjedoči naglom porastu u svijetu te je glavna tema na skoro svim stranim i domaćim portalima
 iStock

Gubitak kilograma, niži krvni tlak, čišća koža, povećani libido, niži kolesterol – sve je to moguće postići u manje od godine dana uz „plant-based” prehranu. Riječ je o novom trendu koji svjedoči naglom porastu u svijetu te je glavna tema na skoro svim stranim i domaćim portalima. Kako mu i samo ime kaže, radi se o tipu prehrane koji se temelji na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla, što uključuje voće i povrće, sjemenke, ulja te cjelovite žitarice. Teži se da namirnice budu cjelovite i što manje procesuirane, kako bi zadržale maksimalnu količinu nutrijenata iz svog izvornog oblika. Iako se „plant-based“ često poistovjećuje s vegetarijanstvom ili veganstvom, ovaj način prehrane zapravo ne isključuje konzumaciju mesa i proizvoda životinjskog podrijetla, već ih svodi na manju mjeru. Osim mesa, preporučuje se i smanjenje unosa rafiniranog šećera, bijelog brašna ili procesuiranih masnoća te ostalih nezdravih sastojaka. Zbog brojnih benefita po zdravlje, poput smanjenja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, karcinoma debelog crijeva, dojke i prostate te depresije, predviđa se da bi do 2027. godine ova industrija mogla vrijediti čak 74,2 milijarde dolara. Stoga smo odlučili istražiti koje će se sve promjene dogoditi u organizmu ako se godinu dana držite „plant-based” prehrane.

image
iStock

Nakon tjedan dana – pad kolesterola

Ako već nakon tjedan dana od prelaska na „plant -based” prehranu posjetite doktora i napravite nalaz krvi, primijetit ćete blagi pad kolesterola. Namirnice biljnog podrijetla u sebi ne sadrže kolesterol te generalno imaju manji udio masti što samim time snižava razinu kolesterola u organizmu. Prema nekim istraživanjima, trajni prelazak na ovakav oblik prehrane može dovesti do pada kolesterola od 100 mg/dl. Osim pada kolesterola, u prvom tjednu možete osjetiti i normalizaciju krvnog tlaka. Ovu pojavu najviše će osjetiti oni koji imaju problema s niskim ili visokim tlakom.

image
iStock

Potrebu za slatkim možete zadovoljiti breskvama, lubenicom, jabukama, marelicama, dinjom ili nekim drugim sezonskim voćem, a grickalice možete zamijeniti bobičastim voćem, domaćim čipsom od batata ili kokicama. Odluku svakako nećete požaliti jer već nakon dva do tri tjedna na svom ćete tijelu primijetiti gubitak suvišnih kilograma, ali i nagli rast energije.

Nakon dva do tri tjedna – gubitak kilograma i porast energije

Pored manjeg unosa mesa i mliječnih prerađevina, jedna od glavnih promjena koju morate usvojiti prelaskom na ovaj režim prehrane je drastično smanjenje ili potpuno izbacivanje nezdravih grickalica, slatkiša i rafiniranog šećera. Potrebu za slatkim možete zadovoljiti breskvama, lubenicom, jabukama, marelicama, dinjom ili nekim drugim sezonskim voćem, a grickalice možete zamijeniti bobičastim voćem, domaćim čipsom od batata ili kokicama. Odluku svakako nećete požaliti jer već nakon dva do tri tjedna na svom ćete tijelu primijetiti gubitak suvišnih kilograma, ali i nagli rast energije.

Nakon mjesec dana – čišća koža i bolja probava

Mnogi ljudi koji su prešli na „plant-based” prehranu ističu kako su u svega mjesec dana uočili drastične promjene na svojoj koži - postala je nježnija, bez akni i prištića. Namirnice biljnog podrijetla, posebno voće i povrće obiluje vitaminima i mineralima. Ti sastojci igraju važnu ulogu u očuvanju mladolike i zdrave kože. Također, zbog povećanog unosa hrane bogate vlaknima, osjetit ćete olakšanje u želudcu, smanjenu nadutost i gubitak „težine” nakon objeda.

image
iStock

Nakon dva mjeseca – povećanje libida

Prema istraživanju provedenom u svrhu snimanja dokumentarca Izmjenjivači igara (The Game Changers) koji svjedoči o pozitivnim učincima prehrane bazirane na namirnicama biljnog podrijetla otkriveno je kako ovakav način prehrane podiže libido.

image
iStock

Nakon godinu dana – potpuna transformacija

Unutar prvih godinu dana novog režima prehrane na tijelu ćete primijetiti niz promjena. Pored vidljivih rezultata poput gubitka kilograma i masnih naslaga, povećanja energije, bolje probave te čišće kože, znanstvenici ističu kako je kod osoba koje su u potpunosti promijenile svoj način prehrane zabilježen i manji rizik od srčanih bolesti i to za 42 posto. Nadalje, za 34 posto smanjen im je i rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok je kod pacijenata koji pate od ove bolesti primijećeno postupno „skidanje” s inzulina.


Sponzorirani sadržaj omogućuje Zvijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:34