OBNOVLJIVA ENERGIJA

Blagoslovljen dugim sunčanim satima i atlantskim vjetrovima, Portugal je posljednjih godina ubrzao svoj prelazak na obnovljive izvore energije

Jezero Alqueva, najveće umjetno jezero u zapadnoj Europi gdje će biti postavljen plutajući fotonaponski park

 Babak Tafreshi/Sciencephoto/Profimedia

Najveći plutajući solarni park u Europi započet će s radom u srpnju ove godine, izvještava portal euronews.

Dva tegljača postavila su 12 tisuća solarnih panela površine četiri nogometna igrališta i instaliranog kapaciteta pet megavata na vez na portugalskom akumulacijskom jezeru Alqueva, najvećem umjetnom jezeru u zapadnoj Europi.

Panele je konstruirala EDP, glavna komunalna tvrtka u zemlji, na najvećem umjetnom jezeru u zapadnoj Europi. Solarni park dio je portugalskog plana da smanji oslanjanje na uvezena fosilna goriva čije su cijene porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu. Blagoslovljen dugim sunčanim satima i atlantskim vjetrovima, Portugal je posljednjih godina ubrzao svoj prelazak na obnovljive izvore energije. No iako zemlja gotovo ne koristi ruske ugljikovodike, njezine plinske elektrane i dalje osjećaju pritisak rastućih cijena goriva.

Miguel Patena, direktor EDP grupe zadužen za solarni projekt, rekao je u četvrtak da bi električna energija proizvedena iz plutajućeg parka, s instaliranom snagom od 5 megavata (MW), koštala trećinu one proizvedene iz elektrane na plin. Paneli će proizvoditi 7,5 gigavatsati električne energije godišnje i strujom će opskrbljivati 1.500 obitelji ili trećinu potreba obližnjih gradova Moura i Portel. Dopuna će im biti litijske baterije za pohranu energije kapaciteta dva gigavatsata.

Članica izvršnog odbora EDP-a Ana Paula Marques rekla je da je rat u Ukrajini ukazao na potrebu za ubrzanjem prelaska na obnovljive izvore energije

Rekla je da je projekt Alqueva dio EDP-ove strategije "da postane 100 posto zelena tvrtka do 2030.", pri čemu hidroenergija i drugi obnovljivi izvori sada čine 78 posto od 25,6 GW instaliranog kapaciteta EDP-a.

EDP je 2017. instalirao pilot plutajući solarni projekt s 840 panela na brani Alto Rabagao, prvi u Europi koji je testirao kako se hidro i solarna energija mogu međusobno nadopunjavati. EDP već ima planove za proširenje projekta Alqueva. U travnju je tvrtka osigurala pravo na izgradnju druge plutajuće farme instalirane snage 70 MW.

Europska unija želi postići klimatsku neutralnost do 2050.. Za ostvarenje tog cilja kroz europski zeleni plan EU potiče korištenje obnovljivih izvora energije. U lipnju 2021. godine Europski parlament i Vijeće donijeli su Europski zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto. Pitali smo Siwarda Zomera koliko tome može doprinijeti građanska energija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:59