STRAH OD EKOCIDA

Vlasti strahuju da bi brod mogao zagaditi ocean jer je prevozio 2.000 tona nafte. Na sreću, zasad je vidljiva samo mala mrlja nafte

Brod Felicity Ace prije nego što je potonuo

 Portugalska mornarica/AFP

Brod dug 200 metara, koji je prevozio automobile vrijedne 401 milijun dolara, uključujući najnovije modele Porschea, Audija, Bentleya i Lamborghinija, potonuo je nakon što je brod gotovo dva tjedna gorio u portugalskim vodama.

Felicity Ace potonuo je, naime, u utorak oko 400 kilometara od portugalskih Azorskih otoka, navodi se u priopćenju MOL Ship Management iz Singapura. Spasilački tim ugasio je požar za koji se vjeruje, premda službena istraga nije još potvrdila, kako je pospješen litij-ionskim baterijama u električnim vozilima.

Portugalska mornarica potvrdila je potonuće, rekavši da se dogodilo izvan portugalskih voda. Helikopter portugalskih zračnih snaga evakuirao je 22 člana posade čim je izbio prvi požar.

Europski proizvođači automobila odbili su se izjasniti o tome koliko je vozila i koji su modeli vozila bili na brodu, ali su kupce Porschea u Sjedinjenim Državama kontaktirali njihovi trgovci, priopćila je tvrtka.

Stručnjaci za osiguranje u Russell Grupi rekli su kako su procijenili da je na brodu bilo 438 milijuna dolara vrijedne robe, od čega su automobili vrijedni 401 milijun dolara.

Prema tvrdnjama portugalskih vlasti, brod je prevozio električna, kao i neelektrična vozila.

Vlasti strahuju da bi brod mogao zagaditi ocean jer je prevozio 2.000 tona nafte.

Na sreću, portugalska mornarica je u priopćenju navela da je zasad vidljivo samo nekoliko komada olupine i mala mrlja nafte na mjestu gdje je brod pao. Zrakoplov portugalskih zračnih snaga i brod portugalske mornarice ostat će i dalje na mjestu događaja u potrazi za znakovima onečišćenja.

Europski parlament podsjeća da je prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) od 2000. do 2019. zabilježeno 7 348 prirodnih katastrofa velikih razmjera koje su odnijele 1,23 milijuna života, pogodile 4,2 milijarde ljudi i prouzročile globalne gospodarske gubitke u iznosu od 2,97 bilijuna američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 01:22