SAN ONOFRE

Plažu, omiljenu lokaciju surfera, godišnje posjeti dva i pol milijuna ljudi
San Onofre, Kalifornija, SAD
 Leonard Ortiz/Zuma Press/Profimedia

Više od dva milijuna ljudi svake godine posjeti kalifornijsku plažu San Onofre, predivan dio pješčane obale u neposrednoj blizini San Diega. Plaža je omiljena lokacija surfera, a spominju ju i Beach Boysi u antologijskoj pjesmi Surfin' USA.

No ispod dobrih vibracija na površini, krije se više od milijun i šesto tisuća kilograma nuklearnog otpada. Otpad je nusprodukt tri nuklearna reaktora, čiji je većinski vlasnik tvrtka Southern California Edison (SCE), a koji je zbog nesposobnosti i loše komunikacije političara zaglavio ispod popularne plaže na milost ili nemilosti potresima, plimama i osekama.

Federalni regulatori već su i prije zatvaranja kažnjavali SCE zbog nekoliko sigurnosnih propusta, uključujući curenje radioaktivnog otpada i krivotvorenje evidencije. No kada je u siječnju 2012. iz novog generatora pare počela curiti mala količina radioaktivnih tvari, samo godinu dana nakon što je zamijenjen, tvornica je zauvijek zatvorena 2013.

Aktivisti su mislili da su pobijedili kada je reaktor ugašen - sve dok nisu saznali gdje će završiti nuklearni otpad. On je zakopan 30 metara samo od plaže, na seizmički aktivnom području gdje je moguć potres jačine 7.4 po Richteru.

Godine 2003.,tada aktualni predsjednik George W Bush odredio je planinu Yucca, mjesto udaljeno oko 100 kilometara od Las Vegasa, kao podzemno skladište nuklearnog otpada. No 2010. godine Obamina je administracija ukinula kontroverzni plan. Bez mjesta za skladištenje otpada koje je odredila vlada, Kalifornijsko obalno povjerenstvo 2015. odobrilo je skladištenje u San Onofreu do 2035. U kolovozu 2020. radnici su zaključili višegodišnji proces ukopa, utovarivši posljednju od 73 kanistri otpada u betonski prostor.

San Onofre nije jedino mjesto gdje se nuklearni otpad odlaže. Kako se zatvara sve više nuklearnih postrojenja, tako su lokalne zajednice diljem zemlje zaglavile sa zaostalim otpadom. Prema podacima američkog Ministarstva energetike, nuklearni otpad skladišti se na 76 mjesta u 34 savezne države.

U svom stajalištu u prvom čitanju iz lipnja 2011. o predloženoj direktivi Vijeća EU o gospodarenju istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom, Europski parlament je podržao prijedlog Komisije o potpunoj zabrani izvoza radioaktivnog otpada, dok je Vijeće bilo za odobravanje izvoza pod vrlo strogim uvjetima. Parlament je također tražio da se detaljno navede da se Direktiva odnosi na zaštitu okoliša i da se uključi dovoljno odredbi kojima bi se jamčila informiranost javnosti o gospodarenju otpadom i sudjelovanje u tom procesu.

U svojem stajalištu u prvom čitanju iz listopada 2013. o prijedlogu direktive Vijeća o ažuriranju osnovnih sigurnosnih standarda za zaštitu od ionizirajuće zračenja Parlament je ponovno pozvao na to da se pravna osnovi promijeni i da to umjesto Ugovora o Euratomu bude Ugovor o funkcioniranju Europske unije. Proširio je područje primjene te direktive na svaku izloženost planiranoj, postojećoj ili slučajnoj radijaciji odnosno radijaciji u izvanrednoj situaciji, pooštrio je razinu doza za koju je izloženost dopuštena te povećao kazne i odštetu. Također je poboljšao sustav informiranja javnosti.

Komisija je 21. travnja 2021. donijela niz izmjena Uredbe EU-a o taksonomiji, koja je stupila na snagu u srpnju 2020., čime je najavljeno uključivanje nuklearne energije u taksonomiju. U pravilima navedenima u delegiranom aktu o taksonomiji u području klime utvrđeni su detaljni kriteriji za zeleno financiranje, ali su plin i nuklearna energija isključeni te će Parlament za njih donijeti zasebnu odluku u kasnijoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:23