Lakše poslovanje

Sve u jednom - fiskalizacija računa i naplata kartica preko POS-a

'Naša se usluga stoga ugovara na jednome mjestu, a uplate se rade na postojeći račun klijenta'
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Zagrebačke IT tvrtke Neoinfo i M obrada predstavile su novo rješenje za male i srednje trgovce kojim se objedinjuje izdavanje fiskaliziranih računa i naplata karticama putem POS-ovih uređaja, ADEO M2pay.

Sve su te usluge i dosad bile dostupne tržištu, kaže Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo, ali mali trgovci, ugostitelji i obrtnici morali su za kartičnu naplatu u svojem poslovanju sklapati ugovore sa svakom bankom posebno. Primjerice, ako su željeli primati Diners u svojem poslovanju morali su ići u Erste banku, za American karticu u Privrednu banku Zagreb (PBZ) i u svakoj otvarati poseban bankovni račun.

Cijena usluge

- Zamislite da jedan mali krojač uz brigu o mjesečnom poslovanju i fiskalnoj blagajni mora odlaziti u tri različite banke i sa svakom ugovarati kartičnu naplatu. Naša se usluga stoga ugovara na jednom mjestu, a uplate se rade na postojeći račun klijenta - objašnjava Vukmirović.

Cijena usluge bit će od 150 kuna mjesečno, za osnovni paket, pa do nekoliko stotina kuna za veće i kompliciranije sustave, a pokriva to poseban blagajnički hardver i softver za gotovinu i kartice te usluge trećih strana i korisničku podršku. Dodatno, za male obrtnike i majstore koji su često na terenu razvili su mobilnu aplikaciju za fiskalnu blagajnu na pametnom telefonu.

U slučaju ADEO M2paya kartična se naplata obavlja preko islandskog prihvatitelja kartica Borgun, a za trgovce to znači plaćanje manjih provizija, nepostojanje minimalnog prometa te rok od tri dana u kojem novac plaćen karticom sjeda na račun trgovca, u odnosu na 30 dana koliko je inače rok. Islandski Borgun podržava plaćanje svim karticama na našem tržištu - Diners, Visa, Maestro, Mastercard, kao i azijskim karticama JCB i UnionPay, što je posebno korisno za trgovce u turizmu. Probali su, priznaje Vukmirović, dogovoriti takvu suradnju i s velikim domaćim bankama, ali njima to nije bilo zanimljivo jer su transakcije premale.

Navikli na monopol

- Nama banke trebaju, ali činjenica je da su naše banke uspavane i navikle na monopol. ADEO M2payom pokušavamo uvesti demokratičnost - zaključuje Vukmirović i dodaje da očekuje velike tektonske poremećaje na tržištu platnih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:37