LAGANO HLAĐENJE

Zabilježeno je prvo značajnije usporavanje proizvođačkih cijena, ali potrošačke cijene nastavljaju rasti. Zašto je tako?

Ipak, esporavanja rasta proizvođačkih cijena svakako je ohrabrujuće...

Ilustrativna fotografija

 /Afp

U odnosu na rujan proizvođačke cijene u listopadu povećane su 1,2 posto, ali na godišnjoj razini zabilježeno je prvo značajnije usporavanje u posljednjih godinu i pol dana, otkad je počelo ubrzanje inflacije. Ukupne tvorničke cijene, za domaće i inozemno tržište, rasle su 17,9 posto, dok je godišnja stopa rasta u rujnu iznosila 22,1 posto, podaci su DZS-a.

Što je još značajnije, cijene na domaćem tržištu usporile su i malo više: nakon što su pet mjeseci rasle po stopi iznad 30 posto, u listopadu su povećane 23,6 posto.

Pritisak energije

Usporavanja rasta proizvođačkih cijena svakako je ohrabrujuće, smatra Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja u RBA, a to ponajprije objašnjava "baznim razdobljem". U usporedivim mjesecima prošle godine cijene su već bile na povišenim razinama. Blago popuštanje snažnog rasta cijena energije odrazilo se na indeks proizvođačkih cijena, ali, dodaje, proizvođači su i dalje pod velikim pritiskom skupe energije i drugih "inputa", pa cijene ostaju na povišenim razinama. "Da bismo dobili jasniju sliku i mogli zaključiti da je riječ o usporavanju rasta proizvođačkih cijena, morat ćemo pričekati još nekoliko mjeseci", kaže Živković Matijević. Pritom dodaje kako je ipak blago ubrzan rast cijena "intermedijarnih proizvoda", s 11,3 na 11,5 posto na godišnjoj razini, što odražava prelijevanje na potrošačke cijene i još uvijek prisutne poremećaje u lancima opskrbe.

Prerađivačka industrija

U listopadu su cijene energije bile 56,2 posto veće nego godinu prije, a u rujnu su rasle po godišnjoj stopi od 81,5 posto. Prerađivačka industrija pak bila je skuplja 13,9 posto, pri čemu predvodi proizvodnja koksa i naftnih derivata sa 41,3 posto (mjesec ranije godišnja stopa rasta bila je 73 posto) te opskrba električnom energijom sa 63,9 posto. Prehrambeni proizvođači također su nešto skuplji: s rujanskih 16,8 posto godišnja stopa rasta u listopadu dosegnula je 17,1 posto, što upućuje na to da bi i potrošačke cijene hrane u listopadu mogle nastaviti rast.

U Mađarskoj i Slovačkoj rast veći od 60 posto

Podaci Eurostata za rujan pokazuju da su proizvođačke cijene u rujnu prosječno u EU rasle 41,4 posto u odnosu na isti mjesec lani. Pritom u Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj premašuju 60 posto, a u Njemačkoj su porasle čak 46,9 posto. Rastuće cijene energije glavni su razlog poskupljenja, ali "bazna stopa" ipak nagovještava popuštanje inflacije. Ekonomisti očekuju da bi uskoro moglo doći do sporijeg rasta cijena proizvođača, a koje se u pravilu prelijevaju na maloprodajne cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:08