STANJE NA BURZAMA

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji; Crobexi prošloga tjedna porasli oko jedan posto

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da su potrošačke cijene u travnju porasle nešto manje nego što se očekivalo

Burza u New Yorku

 Angela Weiss/Afp

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 40.003 boda, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na 5.303 boda, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 16.685 bodova.

Indeksi su porasli četvrti tjedan zaredom i dosegnuli rekordne razine. To se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će inflacija u SAD-u ubuduće slabiti, što bi otvorilo prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamatnih stopa.

Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da su potrošačke cijene u travnju porasle nešto manje nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, ponovno su oživjele špekulacije da će američka središnja banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u rujnu i prosincu, za po 0,25 postotnih bodova.

No, inflacija se i dalje kreće znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto, a novi podaci pokazali su i da su proizvođačke cijene u travnju porasle više nego što se očekivalo. A to bi idućih mjeseci moglo potaknuti rast potrošačkih cijena.

Uz to, Fedovi čelnici ponavljaju da nisu uvjereni da je inflacija suzbijena i da ne kane žuriti sa smanjenjem kamata.

Stoga se postavlja pitanje koliko su procjene na tržištu o rezu kamata doista realne. Tim više što se početkom godine špekuliralo da će Fed u ovoj godini kamate smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 postotnih bodova.

„Čini se da su svi fokusirani na to što bi Fed mogao učiniti ili ne učiniti, s obzirom da smo godinu započeli s očekivanjima da će kamate biti smanjene možda čak u šest navrata, a sada su ta očekivanja spala na jedno do dva smanjenja”, kaže Silas Myers, direktor u fondu Mar Vista Investment Partners.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, pa su indeksi skliznuli s rekordnih razina, koje su dosegnuli prije tjedan dana.

Londonski FTSE oslabio je prošloga tjedna 0,2 posto, na 8.420 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,4 posto, na 18.704 boda, a pariški CAC 0,6 posto, na 8.167 bodova.

ZSE: Crobexi prošloga tjedna porasli oko jedan posto

Nakon dva negativna tjedna, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna porasli oko jedan posto, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u građevinskom sektoru.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 1,06 posto, na 2.825 bodova, a Crobex10 za 0,91 posto, na 1.703 boda. Oba indeksa oporavila su se tako nakon dva tjedna pada.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 3,82 posto, dok je najviše pala Crobexindustrija, za 0,46 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna eura, oko 300 tisuća više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 304 tisuće eura blok prometa, i to u transakciji povlaštenom dionicom Adrisa, po cijeni od 61 euro.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 444 tisuća eura, a cijena joj je porasla 2,7 posto, na 30,5 eura i tako nadoknadila dio gubitaka iz prethodnog tjedna, kada je zbog ex-dividend datea pala 3,3 posto.

Uz sličan promet, slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena porasla 2,46 posto, na 208 eura.

Povlaštenom dionicom Adris grupe ostvaren je, pak, promet od gotovo 440 tisuća, a cijena joj je pala 0,65 posto, na 61 euro.

U fokusu su još bile i dionice Zagrebačke banke i Dalekovoda, s prometima većim od 420 tisuća eura. Pritom je dionica Zagrebačke banke poskupjela 4,68 posto na 17,9 eura, a Dalekovoda za 7,56 posto, na 2,56 eura, pa je bila i najveća dobitnica među likvidnijima.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Medike, za 9,72 posto, na 6.500 eura.

Na ZSE se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je cijena njih 22 porasla, 17 pala i isto toliko stagnirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 11:18