PRILIKA U FUZIJI

Tri hrvatske tvrtke dobile posao u projektu teškom 707 milijuna eura, razvija se ključna energija budućnosti

Tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u projekt Dones

Ilustracija, održavanje tokamak stroja

 Philippe Psaila/Sciencephoto// Philippe Psaila/Sciencephoto /

Više od 70 predstavnika hrvatskih i španjolskih tvrtki te udruga i institucija danas je sudjelovalo na online sastancima koje su organizirale HGK i španjolsko udruženja znanstvene industrije Ineustar te komore kako bi se uključile u projekt Dones vrijedan 707 milijuna eura.

Naime, posjetom španjolskog kralja Hrvatskoj prošle godine i sporazumima koje je HGK potpisala sa španjolskim udruženjima stvoreni su temelji za lakši pristup sredstvima iz hrvatsko-španjolskog projekta Dones. Tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u ovaj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije za kojeg bi Hrvatska kao partner trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura, zatim kroz druge popratne nabave poput logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama ili u statusu podizvođača. Zadnji aspekt suradnje bio je, kako ističu u HGK; povod za organizaciju današnjih B2B razgovora.

Gradnja ITER-a

U prvom dijelu online susreta predstavile su se hrvatske i španjolske tvrtke koje imaju reference i certifikate relevantne za Dones. Tvrtka Inetec prva je hrvatska tvrtka koja je dobila posao na gradnji ITER-a (međunarodni istraživački i inženjerski projekt na polju nuklearne fuzije). U međuvremenu, poslove su dobile i hrvatske tvrtke Monting Power Systems i Primakon. Svoje su proizvode i rješenja danas predstavile hrvatske tvrtke Inetec, Jedinstvo – PNO (Teh-Cut), Monting Power Systems, Multinorm i Monting, kao i tvrtka Fripol, koja je postala dobrovoljna članica HGK upravo kako bi mogla sudjelovati u poslovnim susretima i projektima vezanim uz fuziju.

Tvrtka je bazirana na 50-godišnjoj obiteljskoj tradiciji u metalskoj struci. Glavne su djelatnosti konstruiranje i proizvodnja strojeva specijalne namjene, alata i naprava, uključujući i proizvode za nuklearne elektrane. Glavna izvozna tržišta su im Njemačka, Austrija, Nizozemska i SAD.

"Važan aspekt našega rada su i razvojni projekti te želimo biti lider razvojem inovativnih kompleksnih produkata i tehnologija. U posljednjih desetak godina fokusirali smo se na razgradnju nuklearnih pogona, najviše u Njemačkoj. Za očekivati je u narednom razdoblju prelazak na nuklearnu fuziju za proizvodnju električne energije, koja je puno sigurnija u usporedbi s fisijom. Zajedno s HGK i Institutom Ruđer Bošković radimo na priključenju u takve projekte", rekao je Tomislav Gotić, direktor Fripola.

Koordinator projektnog tima Konzorcija Dones.hr Tonči Tadić predstavio je dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u Donesu. Dio razvijenih rješenja nastao je i kao suradnja Instituta Ruđer Bošković, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te tvrtke Inetec.

"Vjerujem da će Hrvatska biti izvrstan partner Španjolskoj te očekujem višestruke mogućnosti za domaće tvrtke, uz financijske i one koje se tiču razvoja njihove konkurentnosti i dugoročnog rasta", rekao je Tadić.

"Postizanje ključnih ciljeva u eksploatacijskom razdoblju ovakvih projekata od velikog je značaja za europsko gospodarstvo jer će kroz praktično neograničeni izvor zelene energije omogućiti brže ostvarenje klimatskih ciljeva. Industrija ima poseban interes u ostvarenju ovih ciljeva jer je prijelaz na ugljično neutralno gospodarstvo, bez ostvarenja ciljeva iz ovakvih projekata, izuzetno skupo i komplicirano" istaknuo je v. d. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović.

Priliku vidi i Hydromat

Svoju priliku za suradnju sa španjolskim tvrtkama u projektu fuzije vidi i tvrtka Hydromat, koja se bavi konstrukcijom i proizvodnjom hidraulične opreme i pripadajuće automatizacije, a zadnjih 20-ak godina posebno intenzivno djeluje na području kontrole protoka fluida i ventilske automatizacije. Gotovo većinu svojih rješenja i proizvoda plasira izvan granica Hrvatske. Tako primjerice u najmanje pet ruskih nuklearki, njihova oprema služi za zaštitu glavnih rashladnih pumpi i postrojenja od vodenog udara.

"Kao mala kompanija sa svojim high-tech tehničkim rješenjima vrlo često pobjeđujemo tehnička rješenja poznatih njemačkih i drugih svjetski poznatih kompanija na osjetljivim mjestima energetskih postrojenja. Vjerujemo da možemo pronaći svoje mjesto i u projektu Dones", rekao je Slavko Canjuga, R&D menadžer Hydromata, tvrtke koja je također dobrovoljna članica HGK radi prilika u fuziji.

"U HGK gradimo priču i okupljamo tvrtke kako bismo im otvorili pristup tržištu znanstvenih projekata, a središnja točka bit će Zajednica znanstvene industrije HGK koju ćemo osnovati ove godine. Prilike u fuziji jesu bile temelj osnivanja Zajednice, no potencijal suradnje znanosti i gospodarstva za naše tvrtke je puno veći. Tako je primjerice istraživanje svemira još jedno novo područje od interesa naših članica te namjeravamo, po uzoru na ovu radionicu za fuziju, istu stvar napraviti za svemir kroz nekoliko mjeseci. Udruženje Ineustar ima u svom članstvu tvrtke koje su isto u segmentu svemira, a Europska svemirska agencija često u natječajima uvjetuje da tvrtka koja prijavljuje svoj projekt ima partnere iz drugih zemalja EU. Tako da ovakvo povezivanje nosi benefite za sve uključene", poručila je Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:26