PROPOVJEDNIKOV SIN

Počinje suđenje najvećem varalici u povijesti, nitko nije otkrio koji mu je bio pravi plan: ‘Imam jednu teoriju...‘

Više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti za gotovo desetak javnih poduzeća nestalo je u roku od nekoliko dana

Bill Hwang na sudu u New Yorku, arhivska snimka

 Spencer Platt/Getty Images/Profimedia

Kada je prije tri godine propao investicijski fond Archegos pisalo se o nestanku jednog od najvećeg akumuliranog bogatstva suvremenog svijeta. Neto vrijednost Archegosova portfelja iznosila je oko 10 milijardi dolara, no procjene vrijednosti sezale su i do 100 milijardi. Svjetla pozornice sada su usmjerena na početak suđenja čovjeku iza prevare, Billu Hwangu.

Američki tužitelji tvrde da su Hwang i njegovi zamjenici od banaka posudile milijarde dolara koje su potom upotrijebili za umjetno napuhavanje vrijednosti vrijednosnica, tako što su ih masovno kupovali na tržištu. Naime, banke posebnim klijentima pružaju kreditnu liniju kako bi ovi mogli špekulirati s određenim dionicama. Ako cijena tih dionica poraste, klijenti zarađuju,ali ako padne, banka traži više gotovine da pokrije razliku. Dovelo je to do milijardi dolara gubitaka za banku Credit Suisse koja je Hwangu posudila novac s kojim se kladio, a koje im više nije mogao vratiti. I ostale banke koje su poslovale s Archegosom, uključujući Morgan Stanley i UBS, pretrpjele su značajne financijske udarce.

Dvojica Hwangovih bivših suradnika priznala su krivnju, dok će se još jednom suditi kada i njemu.

Vlada SAD-a dosljedno tvrdi da je način na koji je Hwang manipulirao tržištem dionica bio "svjesno varljiv" i stoga kriminalan. Ako ga se proglasi krivim po optužbama koje uključuju reketiranje te prijevaru vrijednosnim papirima i elektronskim putem, moguće ga čeka i doživotni zatvor.

- Više od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti za gotovo desetak javnih poduzeća nestalo je u roku od nekoliko dana - navodi se u optužnici protiv Hwanga i njegovih suradnika iz 2022.

Druga šansa

Ovo nije prvi put da je Hwang optužen za malverzacije na američkoj burzi.

Pastorov sin, koji se kao tinejdžer preselio iz Južne Koreje u SAD, dok je bio na čelu fonda Tiger Asia Managementa 2012., zbog insajderskog trgovanja i manipuliranja cijenom dionica kineskih banaka morao je platili 44 milijardi dolara kazne. No samo nekoliko godina kasnije Hwangu su najveće svjetske investicijske banke ponovno odobrile kredite, a on se ponovno vratio spekulacijama vrijednosnicama.

Pravno gledajući, američka vlada samo treba dokazati da je Hwang namjeravao počiniti djela za koja je znao da su nezakonita, što je dovelo do tržišne panike i nekoliko bankovnih rukovoditelja koštalo poslova. No u praksi stvari stoje drugačije.

- Motiv često bude odlučujući dio priče koju ispričate poroti. Ako ne možete objasniti zašto je neka osoba počinila prijevaru, ljudi ostaju zbunjeni - rekao je američkim novinarima Joshua Naftalis, bivši tužitelj u uredu koji je optužio Hwanga.

Njegovi odvjetnici nadaju se da će to zbuniti i porotnike. Poručili su da je Hwang "trgovao vrlo ograničenim portfeljem imena koje je dobro proučio" i "vjerovao je kao i svaki drugi investitor na svijetu da je najbolje vrijeme za kupnju kada je cijena niska”.

Od početka, tužitelji su nejasni u svom objašnjenju kriminalnih kontura Hwangovog plana. Istražiteljima, kao ni financijašima, i dalje nije jasno zašto je točno samozatajni i tihi 60-godišnji trgovac napumpao pomno odabrane dionice posuđenim novcem.

Na pitanje tijekom jednog predsudskog saslušanja je li trgovac znao više, pa sudjelovao u shemi tipa "upumpaj novac i prodaj netom prije propasti", pomoćnik američkog državnog odvjetnika Andrew Thomas, navodi Financial Times, vjeruje je da je Hwangov moto bio "upumpaj novac i onda se okolo time hvali".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:00