REKORDNA PROIZVODNJA

Od početka godine cijena šećera pala 17 posto, odnosno 30 posto od rekordnih cijena iz kolovoza 2023. godine

Najveći svjetski proizvođač šećera Brazil imat će slabiju žetvu šećerne trske, ali i to će biti dovoljno za rekordnu proizvodnju

Workers pour the heated mixture of sugar and glucose syrup onto a cooled steel plate inside the factory at ”Blackwoods of Blackpool” specialist producers of Blackpool rock in Blackpool, north west England on April 15, 2024. (Photo by Paul ELLIS/AFP)

 Paul Ellis/Afp

Od početka ove godine, cijena šećera pala je 17 posto, odnosno 30 posto od rekordnih cijena iz kolovoza 2023. godine. Očekuje se kako će se cijena šećera ustabiliti na razini sadašnje cijene, odnosno na otprilike 0,19 dolara po funti, procjenjuju analitičari Hrvatske udruge poslodavaca u svojoj tjednoj analizi Fokus.

Naime, najveći svjetski proizvođač i izvoznik šećera Brazil, u sezoni 2024./2025. imat će slabiju žetvu šećerne trske nego što se očekivalo, što je međutim, tvrde oni, i dalje dovoljno za rekordnu razinu proizvodnje finalnog šećera. Brazil će također preraditi 686 milijuna tona šećerne trske, što je smanjenje od 3,8 posto godišnje sa 713 milijuna tona šećerne trske.

- Pad bi bio još snažniji da nije došlo do povećanja obradivih površina, čime se djelomično nadoknađuje očekivani pad prinosa - ističu analitičari.

Očekuje se kako će proizvodnja šećera u 2024. porasti 1,3 posto, na novi rekord proizvodnje od 46,3 milijuna tona, što će biti druga uzastopna rekordna sezona. Taj porast proizvodnje šećera očituje se u jačoj proizvodnji šećerana, koje će proizvesti osam posto manje etanola nego prošle godine, što oslobađa prostor za veću proizvodnju šećera. Zbog rekordne proizvodnje, cijena šećera pala je na 15-mjesečni minimum.

Inače, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), u travnju najviše je na mjesečnoj razini poskupjelo meso, 1,6 posto u odnosu na ožujak, odražavajući više cijene mesa peradi, govedine i ovčetine. Blago su poskupjele žitarice i biljna ulja, a pojeftinili mliječni proizvodi. U konačnici, FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u travnju 0,3 boda u odnosu na ožujak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:01