Ivan Sladić

‘Od jedne sorte izvlačimo maksimum, druge nas ne zanimaju. Kraljica je naše vinarije‘

Sladići će ostati zapamćeni što su prvi proizveli vrhunsku maraštinu, a možda su je i prvi buteljirali

Ivan Sladić

 Nikša Stipaničev/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Sladić vina iz Plastova, koje vodi ambiciozni 27-godišnji Ivan Sladić, svoje poslovanje i dosadašnji uspjeh temelji isključivo na autohtonim sortama, od kojih je maraština temelj njihova poslovanja. Sve buduće ambicije ovog mladog proizvođača vina i vinogradara vezane su uz autohtone sorte.

Bijela vina proizvode od sorti debit i maraština, a crna proizvode također od autohtonih sorti, plavina i lasin. Proizvode vrlo zanimljiv rose od sorte plavina, desertno vino od maraštine i dvije vrste likera, od višnje i ruže. Otprilike svake druge godine proizvedu i pjenušac.

image


Ivan Sladić

Nikša Stipaničev/Cropix

Sladić vina su isključivo obiteljska vinarija. U vinogradu i podrumu uz Ivana rade njegov otac Joso i brat Marko. "Naše tržište je primorski dio. Vina plasiramo od Kvarnera do Dubrovnika, i to uglavnom u Dalmaciju. Ipak, najveći dio naše proizvodnje plasiramo na kućnom pragu kroz kušaonicu. Posjećuje nas sve veći broj turista. Odlično surađujemo s turističkim agencijama, a turistima čak organiziramo i degustaciju u prirodi. Naime, u blizini se nalazi jedan izvor i nerijetko naše goste odvedemo na tu lokaciju", ističe Ivan Sladić.

Koliko god Plastovo izgledalo kao napušteno mjesto, u njemu se odvija određena aktivnost. Svoje vinarije imaju tri vinara, dva Sladića i dosta poznatiji Bibić. Prednost im je što se nalaze na rubu Nacionalnog parka Krka i što nisu daleko od mora. Od obližnjeg Skradina udaljeni su desetak kilometara. Pretprošlo ljeto njihovu je vinariju posjetilo oko 18.000 turista, a ovo oko 30.000. Nažalost, u selu se još uvijek vide posljedice ratnih razaranja.

Sladić vina ostat će zapamćena zato što su možda prvi proizveli vrhunsku maraštinu, a ovo obiteljsko gospodarstvo je možda prvo buteljiralo vino proizvedeno od isključivo maraštine. To je, naglašava Sladić, jako zahtjevna sorta koja traži puno njege i pažnje, ali zato obilato nagradi trud i sve obilato vrati.

Dodaje da je jednoj mladoj osobi koja uđe u svijet proizvodnje vina maraština velik izazov. "Naša maraština je prva vrhunska i vjerojatno prva buteljirana maraština u Šibensko-kninsko županiji. S tom maraštinom postigli smo niz uspjeha i osvojili velik broj nagrada. Maraština nam je dala vjetar u leđa. Nakon njezina uspjeha na red su došle i ostale naše autohtone sorte, debit, lasin i plavina", pojašnjava Sladić.

image

Ivan Sladić

Nikša Stipaničev/Cropix

Monosortna vina autohtonih sorti

U ovoj vinariji isključivo proizvode monosortna vina. Dakle, čisti debit, čistu maraštinu... "Ambicija nam je da od autohtonih sorti izvučemo maksimum. To su sorte koje oduvijek uspijevaju na našem području, a mi smatramo da imaju potencijal biti uz bok najboljim svjetskim sortama. Imamo velik broj sunčanih sati, imamo utjecaj Velebita na klimu, a naše autohtone sorte imaju velik potencijal sudeći prema kiselinama i šećerima. I nećemo saditi druge sorte osim naših autohtonih. Ovo je područje idealno za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina. Ima dugu tradiciju", kaže nositelj OPG-a Sladić vina.

image


Ivan Sladić

Nikša Stipaničev/Cropix

Sladić je uvjeren da je vino moda te da ozbiljan vinar mora pratiti trendove i biti u tijeku, a nova tehnologija omogućava da naprave vino koje se traži na tržištu. "Naša vina su pitka, traže čašu više, a ugostitelji su nas prepoznali. Od maraštine radimo svježu i odležanu varijantu, desertnu te pjenušavu varijantu. Kraljica je naše vinarije. Zahtijeva puno truda, njege i rada, ali puno toga i vraća. Rijetka je sorta od koje možete dobiti četiri stila vina", pojašnjava Sladić

Ivanov otac Joso i brat Marko nakon rata obnovili su vinograde, a Ivan se priključio kasnije i sada vodi obiteljsko gospodarstvo.

Ambicija mu je sagraditi novu modernu vinariju jer je postojeća smještena u staroj djedovoj kući. Kada to realizira, ostat će i nadalje mala obiteljska vinarija. Masovnost ga, tvrdi nam, ne interesira. Sigurno će podizati nove hektare vinograda i povećati kapacitet. Internacionalne sorte vinove loze ga ne zanimaju. Ustrajat će, tvrdi, na autohtonim sortama. "To je naš cilj i naša misija.

Naša vina su prepoznata, a mi smo zadovoljni kako su nas prihvatili naši partneri. Pogotovo smo zadovoljni pozicijom u Šibeniku, Zadru i Splitu. Rastemo na Hvaru, Visu i u Dubrovniku. Zadovoljni smo kako nama se razvija priča na Kvarneru, a Zagreb nas u ovom trenutku ne privlači. Imamo vino u nekim zagrebačkim restoranima, ali tamo su posjetitelji restorana i ugostitelji fascinirani malvazijom i graševinom", ističe Ivan Sladić.

Što se tiče kooperacije, Sladić kaže da u ovom trenutku ne razmišljaju puno o tome, iako otkupljuju određene količine grožđa od svojih susjeda koji imaju vinograde i odlično grožđe, ali nisu proizvođači vina. Tradicija proizvodnje vina obitelji Sladić duga je više od 100 godina. "I moj djed i otac su proizvodili i prodavali vino.

image


Ivan Sladić

Nikša Stipaničev/Cropix

Doduše, prodavali su ga u rinfuzi, a brat i ja odlučili smo buteljirati i brendirati vino. Naš zaštitni znak na etiketi je veliki vuk kojega prati mali. To je detalj iz našeg obiteljskog grba. U ratu nam je bilo sve srušeno i zapaljeno. Naš otac Joso poslije rata posadio je mlade vinograde, a brat i ja smo se uključili u posao kada smo mogli", pojašnjava ovaj mladi proizvođač vina.

OPG Sladić vina osvojio je niz nagrada, od kojih se ističu nagrade na Sabatini koja ima ozbiljnu i stručnu komisiju i veliku konkurenciju, odnosno velik broj uzoraka. Osvajali su zlatne medalje i na ocjenjivanju Svijeta malvazija. Njihov prošek osvojio je dvije zlatne medalje na tom ocjenjivanju. "Jako nam znače te nagrade koje su odraz mišljenja stručnih ljudi. Imamo i maslinik, ali ulje proizvodimo samo za potrebe kušaonice i za vlastite potrebe", kaže Ivan Sladić.


Osobna karta

Ime: Ivan Sladić, OPG Sladić vina, Plastovo

Dob: 28 godina

Mjesto: Plastovo (Skradin)

Zanimanje: obrazovanje: prometni tehničar - zanimanje: vinar i vinogradar

Površina obradivog zemljišta: 6 hektara

Proizvodnja: 30.000 butelja vina

Poslovni moto: tradicija, ljubav, strast i zadovoljstvo

image

Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:35