KONVERZIJA

Natječaj za tajne kupce zbog uvođenja eura: Šest timova će pratiti kako trgovci iskazuju i preračunavaju cijene

Kako je objašnjeno, cilj je zaštititi ekonomske interese potrošača
 Thibaut Durand

Ministarstvo gospodarstva je u petak objavilo natječaj za tajne kupce koji će pratiti kako se u trgovinama iskazuju cijene kad se uvede euro.

Na natječaj "Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH", koji je otvoren do 24. svibnja, mogu se prijaviti udruge za zaštite prava i ekonomskih interesa potrošača, a ukupno će za njih biti dostupno 720 tisuća kuna. Najveći iznos koji se može prijaviti i ugovoriti po projektu je 120 tisuća kuna, što znači da se planira da će biti šest projekata.

Ugovor s udrugama se sklapa za razdoblje od mjesec dana prije trenutka obveznog dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima, a trajat će godinu dana nakon uvođenja eura. Drugim riječima, od kolovoza ove godine do kraja 2023. godine.

Kako je objašnjeno, cilj je zaštititi ekonomske interese potrošača, odnosno dobitnici potpora na natječaju će pratiti kretanje cijena roba i usluga te ispravno preračunavanje i zaokruživanje cijena u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja cijena, a imaju i obvezu telefonskog informiranja građana o uvođenju eura.

Udruge će pratiti, objašnjava se, na mjesečnoj razini kretanje cijena i dvojnog iskazivanja samih cijena okvirno 50 do 60 različitih obaveznih roba i usluga (sukladno točno određenoj listi roba i usluga pri sklapanju ugovora) i to na minimalno 10 prodajnih mjesta te na minimalno pet mjesta pružanja usluga. Udruga je dužna redovito objavljivati prikupljene podatke na svojoj internetskoj stranici (do 15. u mjesecu za prethodni mjesec), a može i objaviti popis poslovnih subjekata koji neopravdano povećaju cijene (tzv. crna lista). Isto vrijedi i za preračunavanje cijena iz kuna u euro.

Među napomenama stoji kako se aktivnosti udruga potrošača ne smiju provoditi samo na prodajnim mjestima koja pripadaju istom trgovačkom lancu nego trebaju obuhvatiti što više različitih trgovaca (primjerice trgovine mješovitom robom, mesnice, pekarnice, benzinske postaje).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:42