PROAKTIVAN PRISTUP

Nagrađeni studentski rad Zaklade prof.dr. Marijan Hanžeković: ‘Vlade moraju točnije planirati medicinsku inflaciju da bi se bolje nosile s troškovima zdravstva‘

Natječaj za 2024. otvoren je do 1. lipnja 2024. godine, a mogu se prijaviti znanstveni i stručni članci iz područja ekonomike javnog sektora

Katarina Ott, Enja Erker

 Vanesa Pandzic/Cropix

Budući da troškovi zdravstvene zaštite predstavljaju značajne izazove za proračune zemalja EU, kreatori politika bi se trebali više oslanjati na točne prognoze medicinske inflacije, koje se temelje na matematičkim modelima i imaju dugoročni karakter. Tako zaključuje Enja Erker s Fakulteta matematike i fizike Sveučilišta u Ljubljani, dobitnica studentske nagrade zaklade Prof. dr. Marijan Hanžeković za rad "Predviđanje medicinske inflacije u Europskoj uniji pomoću ARIMA-e", a kojeg je predstavila povodom njegove objave u časopisu IJF-a "Public sector economics".

Točne prognoze medicinske inflacije (HICP-a), smatra Erker, omogućuju donositeljima politika da se proaktivno pozabave izazovima s kojima se suočavaju, osiguravateljima da odrede odgovarajuće premije i razviju inovativne modele, a zdravstvenim subjektima da strateški rasporede resurse kako bi osigurali financijsku stabilnost i kvalitetnu skrb. U konačnici, imajući u vidu da sve više ljudi treba zdravstvenu zaštitu, kaže Erker, tim je važnije poduzimanje određenih odluka na duži rok, umjesto na godinu ili dvije. Medicinsku inflaciju, pojasnila je, najviše potiču medicinski proizvodi i usluge. Na temelju analize povijesnih podataka i naprednih tehnika vremenskih serija, studija pruža uvid u buduću putanju medicinske inflacije, posebno za zemlje europodručja. Pritom se pokazuje učinkovitost ARIMA modela "koji ima potencijal uhvatiti složene vremenske obrasce i dinamiku medicinske inflacije".

Nagrade za znanstvene radove u 2023. godini Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković, koju vodi Katarina Ott, dodijelila je dvadesetčetvrtu godinu za redom. Osim rada Enje Erker koji je u studentskoj kategoriji osvojio 2.000 eura, Petru Soriću s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pripala je nagrada u redovitoj kategoriji od 6.500 eura za rad ‘The Euro and Croatian inflation: much ado about nothing?", a koji ukazuje na pogrešnu percepciju da je hrvatski prelazak na euro značajno utjecao na inflaciju.

Natječaj za 2024. godinu u redovnoj i studentskoj kategoriji otvoren je do 1. lipnja ove godine, a prijaviti se mogu znanstveni i stručni članci iz područja ekonomike javnog sektora, na hrvatskom i engleskom jeziku. "Posebno vrijednima smatrat će se ekonomske, pravne i institucionalne teme značajne za razvoj Hrvatske te nova razmatranja, ocjene, sudovi i spoznaje. Pri ocjeni radova vrednuje se kvaliteta, originalnost i tehnička izvedba", stoji u natječaju. Za redovitu nagradu uzima se u obzir dob natjecatelja, tako da mlađi autori dobivaju dodatne bodove. Natječaj je javan, a radovi se predaju pod zaporkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:35