MANIPULACIJE NA TRŽIŠTU PLINA

Mađarski regulator ‘oglobio‘ Vujnovčev PPD s 1,3 milijuna eura: ‘Platit ćemo kaznu, ali spremamo i žalbu‘

Na tu odluku PPD ima pravo žalbe na tamošnjem Upravnom sudu, ali žalba, prema presudi, ne odgađa plaćanje kazne

Pavao Vujnovac

 Neja Markicevic/Cropix

Mađarski regulator za energiju (MEKH) kaznio je Prvo plinarsko društvo u sastavu ENNA grupe Pavla Vujnovca s 1,3 milijuna eura zbog, kako se navodi u odluci MEKH-a, manipulacije na tržištu prirodnog plina. U postupku koji se vodio pod egidom ‘Nadzor nad tržištem na veliko‘, mađarski regulator istraživao je djelovanje PPD-a između 17. i 26.siječnja prošle godine na tamošnjim aukcijama za zakup plinovoda u trgovini prirodnim plinom na veliko.

Kao i u drugim članicama Europske unije, trgovina prirodnim plinom na veliko u Mađarskoj se odvija na aukcijama koje organizira platforma ACER. Prema navodima MEKH-a, PPD je počinio prekršaj trgovanja davanjem lažnih ‘signala‘ o zakupu plinovoda iskazivanjem prekomjernog interesa u prvim krugovima aukcije čime je, tvrdi regulator, doveo u zabludu ostale sudionike. Tako opisano ponašanje PPD-a regulator je nazvao tržišnom manipulacijom, naznačivši pritom, među ostalim, kako je ‘irelevantno radi li se o namjeri manipuliranja‘.

- Čak i jednostavno pogrešna aktivnost trgovanja može se klasificirati kao manipulativna – ističe MEKH na čiju odluku PPD ima pravo žalbe na tamošnjem Upravnom sudu, ali žalba, prema spomenutoj presudi, ne odgađa plaćanje kazne. U roku 15 dana od primitka odluke regulatora, PPD je dužan platiti kaznu.

Mađarski regulator, opisujući tijek sporne aukcije, navodi da je PPD na početku aukcije iskazao interes za zakup gotovo cjelokupna najavljene količine kapaciteta, a iz odluke MEKH-a vidljivo je da se nudilo 1,2 milijuna kilovatsati. Udio ponude PPD-a, prema nalazu MEKH-a, u ukupnoj potražnji korisnika sustava kontinuirano se povećavao, dajući tržištu sve jači signal da postoji sudionik na tržištu ili grupa sudionika na tržištu koji su spremni platiti čak i značajnu relativnu dražbenu premiju za kapacitet.

- Na kraju, međutim, PPD nije angažirao nikakav kapacitet, što je Ured procijenio barem kao vjerojatnost da je njegovo ponašanje dalo pogrešnu naznaku njegove potražnje za proizvodom kapaciteta, što je vjerojatno navelo sudionike na tržištu da smanje vlastitu obujam ponude ili izađu iz dražbe jer su dobili takav signal – ističe mađarski regulator.

U osvrtu na spomenutu odluku MEKH-a, u PPD-u su nam, među ostalim, skrenuli pozornost na dio odluke u kojem, navode, ‘stoji da nije došlo do pokušaja manipulacije tržištem te da nije došlo do manipulacije koja bi bila provedena širenjem informacija, obmanom ili prikrivanjem, ali da je PPD prekršio uredbu EU (REMIT) jer se dogodio učinak manipulacije‘.

- Prema odluci regulatora, konkretno, iako nije postojala namjera manipulacije, samim natjecanjem PPD-a na aukciji rasla je cijena transporta plina - ističu u PPD-u. Pojašnjavajući okolnosti u kojima se dogodio prekršaj koji im se u Mađarskoj stavlja na teret, u PPD-u navode da su od 17.1. do 26.1. 2022. sudjelovali na aukciji za zakup plinskih transportnih kapaciteta za plin koji je trebalo prevesti iz Austrije u Mađarsku na graničnom prijelazu Mosonmagyaróvár. Regulator tereti PPD da je prijavio sudjelovanje na aukciji bez stvarne namjere da taj plin preveze, a s namjerom da podigne cijenu transporta plina na tom prijelazu tijekom aukcije.

- Naime, kao što se na burzama trguje plinom, na sličan način se na dnevnoj razini održavaju i aukcije za transport plina koji se plaća u svakoj zemlji kojom plin prolazi na putu do odredišne točke. Opskrbljivači se na aukcijama natječu za transportne kapacitete nudeći određenu cijenu za transport ne bi li ugovoreni plin dostavili svojim kupcima - napominju iz PPD-a. Dodaju kako je tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije.

- PPD je zatim prevezao istu količinu plina, za koju se nadmetao na aukciji, iz Austrije u Mađarsku ali alternativnim, jeftinijim pravcem - navode u kompaniji u sastavu ENNA grupe.

Stav je PPD-a, kako nam je poručeno iz te kompanije, da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Dodaju kako takvu optimizaciju PPD, ali, ističu, i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije.

- Na odluku mađarskog regulatora ćemo se žaliti, a do tada platiti kaznu u iznosu milijun i 350 tisuća eura koju je mađarski regulator odredio. Prema našim saznanjima to je neuobičajeno visoka kazna za takvu vrstu prekršaja - ističu u PPD-u.

Na pitanje kako će se kazna u Mađarskoj odraziti na poslovanje PPD-a, u toj tvrtki kažu kako 70 posto prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima te će, ističu, bez obzira na ovakav tretman, nastaviti širiti svoje poslovanje na mađarskom tržištu, poštujući sva pravila zajedničkog europskog energetskog tržišta, baš kao i što mađarske tvrtke posluju na hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:30