SPECIJALNO IZDANJE

Jutarnji 27. ožujka donosi magazin Hrvatsko graditeljstvo s ključnim analizama sektora

Građevinski sektor zapošljava više od 115.000 radnika, a udio u BDP-u premašio je pet posto

Magazin ”Hrvatsko graditeljstvo 4.0”

 Jutarnji List/

Treći hrvatsko-slovenski poslovni forum pod nazivom "Ulaganja u graditeljstvo 2024." održat će se 27. ožujka u Opatiji. Isti dan, čitatelji Jutarnjeg lista će, uz redovito izdanje, moći kupiti i paket s magazinom Hrvatsko graditeljstvo 4.0. u kojem je čitateljima dostupna analiza čitavog graditeljskog sektora.

Magazin donosi teme koje će i u sljedećim godinama dominirati građevinskim sektorom. Ključni pokazatelji za sektor predviđaju sjajnu budućnost, ali samo ako se svi segmenti graditeljskog sektora prilagode trendovima. U specijalnom izdanju Jutarnjeg lista donosimo pet ključnih globalnih trendova kojima se trebaju prilagoditi kompanije i zaposlenici u graditeljskom i s njime povezanim sektorima.

Tema dekarbonizacije dominantna je u ovom sektoru, a pogotovo u segmentu proizvodnje građevinskog materijala. O smanjenju emisija stakleničkih plinova, trgovini i skladištenju C02 i smanjenju tih emisija na nulu ili na prihvatljivu razinu do propisanih rokova za magazin govore vodeći ljudi iz domaćih kompanija.

Trend modularne i montažne gradnje sve je izraženiji i u Hrvatskoj pa donosimo temu i o projektima i vodećim tvrtkama i u tom segmentu.

image

Građevinari/ilustracija

Vojko Basic/Cropix

Analiza pokazuje da 20.488 građevinskih tvrtki trenutno zapošljava više od 115 tisuća radnika. Njihov prihod premašio je 11 milijardi eura, a udio u BDP-u 5,1 posto. Koliko je problem nedostatka radnika izražen, dovoljno govori podatak da strani radnici čine gotovo 40 posto zaposlenih radnika u graditeljstvu te da poslodavci odbijaju poslove jer ne mogu osigurati dovoljan broj radnika. U svojoj analizi naša analitičarka Tajana Štriga otkriva da je s 21.175 eura bruto dodane vrijednosti po zaposleniku godišnje Hrvatska među najlošije pozicioniranim zemljama Europske unije.

Hrvatsko-slovenski poslovni forum rezultat je sve intenzivnije suradnje dvaju najutjecajnijih dnevnih listova u svojim državama, slovenskog Dela i Jutarnjeg lista. Kao glavne teme ovogodišnjeg hrvatsko-slovenskog poslovnog foruma izabrane su ujedno i aktualne teme u sektoru graditeljstva, poput investicija u građevinarstvu, dekarbonizacije industrije, novih načina gradnje radi postizanja europskog zelenog plana, digitalizacije, ali i teme povezane s problemima poduzetnika zbog nedostatka i uvoza radne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:40