HOK-disciplinski postupak

Hrvatska odvjetnička komora pokrenula postupak protiv Doličkog, Šavorića i Smrčeka

Službeni disciplinski postupak protiv odvjetnika pokrenutu je zbog sumnje u sukob interesa.
Boris Šavorić

Tin Dolički, Boris Šavorić i Toni Smrček predmet su službenog disciplinskog postupka kojeg je pokrenula Hrvatska odvjetnička komora (HOK) zbog sumnje u sukob interesa.

- Nakon provedenih izvida, utvrđeno je za odvjetnika Borisa Šavorića postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore. Za odvjetnika Tonija Smrčeka utvrđeno je postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore. U drugom postupku, utvrđeno je za odvjetnika Tina Doličkog postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore - navodi se u objavi HOK-a i pritom se ističe kako će se u disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji provesti daljnje radnje radi donošenja odluke o tome postoji li osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika.

- Disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore (Disciplinsko tužiteljstvo, Disciplinski sud i Viši disciplinski sud) samostalna su i neovisna u svom radu, članovi tih tijela izabrani su izravno od strane Skupštine HOK i o svom radu podnose izvješće jedino Skupštini HOK. Niti jedno drugo tijelo HOK (Upravni odbor HOK, Izvršni odbor HOK, Predsjednik HOK i dr.) ne može i ne smije utjecati na rad disciplinskih tijela HOK - stoji zu objavi HOK-a.

Podsjetimo, Boris Šavorić je glavni partner u odvjetničkom društvu Šavorić i Partneri, a Toni Smrček je u vrijeme izbijanja krize u Agrokoru još radio kod Šavorića i bio je član grupe koja je pomagala Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade pri izradi lex Agrokor. Smrček je danas partner u odvjetničkoj kući Tus, Novokmet i Smrček, a za vrijeme dok su pisali lex Agrokor Društvo Šavorić i Partneri bili su i savjetnici ruske Sberbanke, kreditora Agrokora. Tin Dolički je bio Ante Ramljaka u Agrokoru i sada je savjetnik Fabrisa Peruška, a prethodno je u vjerovničkom vijeću zastupao Knighthead Capital Management.

Inače, mirovinski fondovi PBZ CO d.d. i Erste d.o.o., koji su za 199,8 milijuna kuna preuzeli 70,74 posto dionica crikveničkog Jadrana, izabrali su ovih dana upravo Borisa Šavorića za predsjedajućeg skupštine društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30