Regionalna konferencija

HealthComm Forum pokušat će naći odgovore na gorući hrvatski problem: ‘Promjene moguće samo ako postoji konsenzus za preokretom‘

S godinama pada povjerenje u zdravstveni sustav pa četvrtina ispitanika dvoji hoće li cijepiti svoje dijete

Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma i izvršna direktorica komunikacijske agencije Val grupa

 Damir Roncevic/

Povjerenje građana u hrvatski zdravstveni sektor pada treću godinu za redom. Istraživanje Nulti kvadrant je pokazalo da je 2021. zdravstvenim institucijama vjerovalo 33 posto građana, a prošle godine 29 posto. Istovremeno je tek svaki četvrti građanin zadovoljan javnozdravstvenim uslugama. Ovaj negativni trend ukazuje na nužnost redefiniranja društvenog ugovora u zdravstvu koji bi se trebao temeljiti na aktivnom slušanju i uključivanju interesa pacijenata u sustav donošenja odluka, fokusu i praćenju ishoda liječenja, ulaganju u novu tehnologiju, dostupnosti najnovijih znanstvenih dostignuća pacijentima, ulaganju u nova znanja svih zdravstvenih djelatnika, kontinuiranu suradnju svih dionika te pravovremenu i transparentnu komunikaciju.

Sve su to teme drugog izdanja regionalne konferencije HealthComm Forum koja će se održati 6. i 7. lipnja u Zagrebu pod nazivom „Projekt Zdravlje: kako do novog društvenog ugovora u zdravstvu“.

Prvi dan bit će posvećen raspravama na razini javnih politika i postavljanja nove svrhe zdravstva, dok će drugog dana posjetitelji konferencije kroz znanstvena i praktična znanja dobiti dublji uvid u najnovije alate i iskustva u području inovacija te uspješnost praksi u zdravstvu utemeljenih na vrijednostima koje daju za pacijenta. Ovogodišnji program obogaćen je i dodjelom nagrada HealthComm Awards za najbolje projekte u zdravstvenom sektoru čiji rezultati već danas utječu na stvaranje boljeg i održivijeg zdravstvenog sustava u čijem je fokusu dobrobit korisnika.

Early-bird kotizacije za konferenciju bit će u prodaji od 1. veljače.

Nina Išek Međugorac, direktorica HealthComm Foruma i izvršna direktorica komunikacijske agencije Val grupa, ističe da je najveći trend pada optimizma u posljednje tri godine vidljiv u kontekstu zdravstvenog stanja. Čak 35 posto građana smatra kako će njihovo zdravstveno stanje u budućnosti biti lošije nego u 2023.

- Kao organizatori HealthComm Foruma vjerujemo da su promjene moguće samo ako postoji konsenzus za preokretom i novim društvenim ugovorom u zdravstvu. Budućnost zdravstvenog sustava u ovoj superizbornoj godini, ujedno prvoj izbornoj godini nakon krize uzrokovane koronavirusom, mora biti u fokusu svih rasprava - zaključuje direktorica HealthComm Foruma.

Čak 85 posto smatra važnim da i kompanije (poslodavci) brinu o zdravlju i sigurnosti svojih zaposlenika, a samo 12 posto smatra kako to kompanije doista i čine. Niska razina povjerenja ima značajni utjecaj na uspješnost preventivnih programa - gotovo polovica građana ne misli da je veliki udio cijepljenih temelj za sprječavanje širenja bolesti, a svaki četvrti ispitanik rado bi izbjegao cijepljenje svog djeteta. S druge strane, mentalno zdravlje djece i mladih čak 85,5 posto građana vidi kao veliki problem koje društvo prioritetno treba rješavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:44