Zaokret?

Europska komisija krenula u reviziju fiskalne politike: 'Nema volje za strukturne reforme'

U Bruxellesu su analizirali dosadašnje nadzore nad provedbom fiskalnih ciljeva u državama članicama
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije
 JOHN THYS / AFP

Europska komisija je krenula u reviziju svoje dosadašnje fiskalne politike.

Iako glavni ciljevi fiskalne politike u EU ostaju isti kao do sada, a svode se na održivost javnih financija, u Bruxellesu su analizirali dosadašnje nadzore nad provedbom fiskalnih ciljeva u državama članicama i odlučili su otvoriti javnu raspravu o budućnosti fiskalne politike u Uniji. Javna je rasprava pokrenuta danas, a u Europskoj komisiji pozivaju vlasti u EU i svim članicama, kao i sve ostale zainteresirane, da se uključe kako bi se krajem godine mogli skrojiti zaključci.

U Bruxellesu pritom ističu da su dosadašnja fiskalna politika i nadzor nad njom dali brojne rezultate pa su javne financije najvećeg dijela članica danas 'zdravije ' nego što su bile prije nekoliko godina. Ipak, upozoravaju da nedostaje volje za provedbom strukturnih reformi u članicama, kao i da su se okolnosti u kojima danas funkcionira EU znatno promijenile. Taj se zaključak posebno odnosi na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao i na izbijanje epidemije koronavirusa. Također, podsjećaju u Bruxellesu, sada je cilj ulagati u "zelenu ekonomiju".

"Naša zajednička fiskalna pravila su ključna za stabilnost naših gospodarstava i gospodarstva eurozone. Osiguranje financijske stabilnosti preduvjet je gospodarskog rasta i kreiranja novih radnih mjesta", poručio je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije.

"Ekonomske politike u Europi moraju se baviti izazovima s kojima se danas suočavamo, a oni očigledno nisu isti kao prije jednog desetljeća. Stabilnost ostaje ključni cilj", zaključio je Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo.

Dio novinara i analitičara već je ocijenio da se radi o zaokretu u fiskalnoj politici u EU, koja se više ne bi trebala temeljiti na mjerama štednje. No, u Bruxellesu to ne potvrđuju, već samo kažu da žele fleksibilniju fiskalnu politiku, koja će više odgovarati izazovima vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:15