EU U RECESIJI

Euro ojačao prema dolaru, očekuje se povećanje kamata ECB-a

Istovremeno, očekuje se da će Fed idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene

Ilustrativna fotografija

 Bildagentur-online/th Foto/Sciencephoto/Profimedia

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer se očekuje da će Fed idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene, dok će ih Europska središnja banka vjerojatno dodatno povećati.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,5 posto, na 103,53 boda.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti pao 0,4 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0750 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,4 posto, na 139,40 jena.

Tečaj američke valute prošloga se tjedna kretao u uskom rasponu jer nije bilo vijesti koje bi ga mogle jasnije usmjeriti.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u SAD-u, koji bi mogli utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

Izvješće o inflaciji bit će objavljeno 13. lipnja, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Vjeruje se da će popuštanje inflacije navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

Idućega tjedna zasjedat će i čelnici Europske središnje banke, a većina analitičara očekuje daljnje povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova, na 3,50 posto.

Ipak, euro nije prošloga tjedna znatnije ojačao jer su posljednji podaci Eurostata pokazali da je gospodarstvo eurozone u prvom tromjesečju uronilo u recesiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:08