Flota svemirskih brodova

Dan nakon povijesnog leta u svemir cijena dionice Virgin Galactic pala 17%

Kompanija u kojoj Richard Branson drži 24 posto najavila prodaju dionica u vrijednosti 500 milijuna dolara, no izgleda da se svim dioničarima ne sviđa ideja razrjeđivanja vlasništva
Sir Richard Branson
 Patrick T. Fallon/AFP

Uspješno nedjeljno putovanje u svemir milijardera Richarda Bransona završilo je "padom na zemlju" dionice Virgin Galactic, kompanije koju je osnovao 2004. godine i u kojoj drži 24 posto dionica.

Do kraja dana u ponedjeljak dionica je pala 17 posto premda je uoči otvaranja tržišta rasla osam posto. Razlog tome je najava prodaje dionica kompanije u vrijednosti od 500 milijuna dolara kako bi se dalje gradila flota svemirskih brodova.

Iako su ulagači u početku pozdravljali prvi testni let Virgin Galactica, postojeći dioničari ipak nisu zadovoljni izgledima da se njihov udjel razrijedi predloženom emisijom dionica, što je na kraju dovelo do rasprodaje udjela.

Dionica kompanije trenutačno vrijedi nešto više od 40 dolara, a rekordnu razinu dosegla je u veljači ove godine, 63 dolara. Sudeći prema pojavi vodiča "kako trgovati dionicom Virgin Galactica", čini se da je bila zanimljiva i mnogim hrvatskim ulagačima.

Svemirski turizam

U prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire stoji da će posao prodaje dionica obaviti investicijske banke s Wall Streeta, Credit Suisso, Morgan Stanley i Goldman Sachs, a prihod od prodaje koristit će se "za opće korporativne svrhe, uključujući obrtni kapital, opća i administrativna pitanja i kapitalne izdatke za svoje proizvodne kapacitete, razvoj flote svemirskih brodova i druga poboljšanja infrastrukture".

Bransonovo putovanje iz operativne baze Virgin Galactic do ruba svemira i natrag viđeno je kao ključna prekretnica u namjeri tvrtke da sljedeće godine pokrene komercijalne svemirske usluge. Let na kojem su ga pratila dva pilota i troje zaposlenika tvrtke nazvao je presudnim testom iskustva svemirskog turizma.

"Sa sobom imam bilježnicu i zapisao sam 30 ili 40 sitnica koje će toliko poboljšati iskustvo za sljedeću osobu koja s nama ide u svemir. Jedini način na koji ponekad možete pronaći ove sitnice je da uđete u svemirski brod, odete u svemir i doživite to sami", rekao je. Oko 600 zainteresiranih već je uplatilo depozite za ulaznice koje će ih stajati do 250.000 američkih dolara.

Red letenja

Virgin Galactic planira dva dodatna probna leta prije nego što tvrtka počne s komercijalnim uslugama 2022. godine.

Izvršni direktor kompanije Michael Colglazier rekao je za Financial Times da se tvrtka nada da će u budućnosti imati barem jedan let dnevno iz svake od svojih svemirskih luka. Prve Bransonove najave o letu turista u svemir do 2008. godine nisu se obistinile, ali komercijalna svemirska utrka do danas se prilično zahuktala među svjetskim milijarderima i pionirima svemirskog turizma.

Na svoj prvi let uskoro će se otputiti i osnivač Amazonov Jeff Bezos, u svojoj raketi New Shepard, koju je proizvela njegova tvrtka Blue Origin. Najava da će to biti 20. srpnja ujedno je ponukala Bransona da promijeni svoje planove i bude prvi, da uđe u povijest kao prvi milijarder koji je u vlastitoj letjelici otišao u svemir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:48