Glazbeni spektakl

Urban, Psihomodo Pop, Amira Medunjanin te mnogi drugi nastupaju ovo ljeto u istom gradu na obali

Osim njih nastupaju još grupa Cambi i Marija Mirković, pijanistička zvijezda Lovre Marušić te brojni drugi izvođači
Damir Urban
 Bruno Konjević/Cropix

U doba ranog Rimskog Carstva u jednom gradu na samom sjeveru Dalmacije podignute su zidine s namjerom da štite grad od pomorskih osvajača. Kako su stoljeća prolazila i carstva se mijenjala, tako je i taj niski zid grabio sve bliže nebu, samo kako bi čuvao stanovnike iza svojih širokih leđa. Njegova potpuna transformacija dogodila se u 16. stoljeću kada su podignuti snažni bastioni povezani kortinama za obranu protiv Turaka, a tada su i sagrađena kopnena vrata tog srednjovjekovnog grada koja još i danas odišu jednakom mistikom i strahopoštovanje. Podignuta su visoko iznad razine mora s isklesanim likom Svetog Krševana na konju te krilatim lavom Svetog Marka, grbom i simbolom Mletačke Republike. Te zidine, čije ime više ne želimo skrivati, uvrštene su prije četiri godine na UNESCO-ov Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“. Riječ je, dakako, o Gradu Zadru i njegovom poznatom Bedemu zadarskih pobuna koji je prošle godine u potpunosti obnovljen samo kako bi ovo ljeto mogao ponovno postati vitalni dio ovoga grada.

image
Otvorenje novouređenih Bedema zadarskih pobuna
Filip Brala

Naime, u čast njegovoj povijesnoj znamenitosti ovaj će se mjesec unutar gradskih zidina oriti pjesma i glazba koja će udahnuti novi život u ovaj stoljetni grad. Sprema se tu uistinu mnogo toga, od koncerata do predstava, a sva događanja su objedinjena pod zajedničkim simboličkim nazivnikom "Zagrli Zadar".

Ciklus Suvremenost rane glazbe

Erupciju umjetnosti otvaraju šezdeset i prve Glazbene večeri u Sv. Donatu koje počinju 6. srpnja na zadarskom Forumu, u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije. Prvo ime glazbenog delirija je mlada pijanistička zvijezda Lovre Marušić koji će nastupiti kao solist u Papandopulovu Trećem koncertu za klavir i orkestar.

Ove godine fokus Glazbenih večeri stavljen je na ranu glazbu od 70-ih do 90-ih godina koja će biti objedinjena u ciklusu Suvremenost rane glazbe. Zadar će tako od 8. do 12. srpnja ugostiti Zbor moskovskog patrijarhata s programom Starog ruskog pjevanja iz 16. i 17. stoljeća, zatim izraelsko-švicarski ansambl Profeti della Quinta s programom hebrejskih psalama i molitvi, te predavanja muzikologinje Hane Breko Kustura i nizozemskog esejista i kulturalnog filozofa Roba Riemena. Ulaznice za kultne Glazbene večeri u sv. Donatu su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr.

image
Glazbene večeri u Sv. Donatu
Željko Karavida

Nakon reda kulturnog uzdizanja slijedi program koji je izravno posvećen zadarskim zidinama. Naime, 9. srpnja, na obljetnicu upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske baštine UNESCO – a, na Bedemima zadarskih pobuna održat će se cjelovečernji program koji ujedno označava početak kampanje "Zagrli Zadar".

Četiri pozornice podno bedema

Na četiri pozornice koje nose imena Drioli, Sv. Marcela, Sv. Roko i Kaštel, Grad Zadar donosi brojne programe koji spajaju modernu zabavu s renesansnom poviješću bedema. Stoga, krenimo redom.

Na početku Bedema, s južne strane na pozornici Drioli, nastupa comedia dell arte - dvije ulične izvedbe kultne Punch & Judy u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar. Nadalje, pozornica Sv. Roka na samoj sredini zidina rezervirana je za manouche jazz u izvedbi Gipsy Swing Sindikata te izložbu Intra Muros zadarskog kultnog fotografa Ante Brkana. Na pozornici Kaštel izmjenjivat će se ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo i Zadarski plesni ansambl s koreografijama starih renesansnih plesova, dok je finale rezervirano za program Rock the Walls na pozornici Sv. Marcele na kojoj će nastupiti Psihomodo Pop.

image
Psihomodo Pop
Tomislav Krišto/Cropix

Nije to kraj koncertima u Zadru! Štoviše, cijelo će se ljeto na najatraktivnijim lokacijama na zadarskom poluotoku odvijati koncerti hrvatskih glazbenih zvijezda na otvorenom, od kojih će mnogi biti i besplatni. Centralni ciklus od tri vrhunska koncerta održat će se na vječnom Forumu ispred crkve sv. Donata. Prvo će, 14. srpnja, uvijek cool Urban nastupiti u pratnji svoje vjerne četvorke, dan kasnije mikrofon preuzimaju grupa Cambi i Marija Mirković, bivša članica benda The Frajle, a 16. srpnja na red dolazi kraljica sevdaha Amira Medunjanin. Za sva tri koncerta ulaznice se mogu nabaviti online putem Eventima, a kako je broj posjetitelja ograničen sukladno mjerama Stožera, pozivamo sve da čim prije nabave svoje karte.

image
Kraljica sevdaha Amira Medunjanin
TZ Zadar

Dramske i plesne predstave

Za kraj mjeseca Zadar se pretvara u jednu veliku kazališnu pozornicu! HNK Zadar organizira tradicionalno Zadarsko kazališno ljeto s osam dramskih i jednom plesnom predstavom, a kraj mjeseca obilježit će se već sedmu godinu zaredom s tradicionalnim Zadar Jazz & Blues festivalom, koji nudi zabavnu i kvalitetnu glazbu na prekrasnoj lokaciji otvorene terase Muzeja antičkog stakla. Na festivalu koji traje od 28. do 30. srpnja prva noć će pripasti Kubancu Omaru Sosi (Aguar Triu). Njegova je glazba mješavina afro-latino jazza i ritmova iz cijelog svijeta, a koliko je kvalitetan glazbenik dokazuje nagrada za životno djelo Smithsonian Associates, ali i pet nominacija za nagradu Grammy.

Drugu večer pozornicu preuzima jedan od najboljih svjetskih trombonista, funk legenda, Joseph Bowie. On je utemeljitelj kultnog banda Defunkt i već desetak godina surađuje s jakim domaćim jazz & funk snagama, grupom The Bastardz.

Festival će završiti Dena DeRose je američka umjetnica koju kritika naziva "najboljom pijanisticom i pjevačicom još od Shirley Horn". Njeno umijeće je možda najbolje objasnio Washington City Paper koji je u kritici napisao: "Ako dođe u Vaš grad, ulaznicu za koncert nabavite čim prije jer Dena DeRose naprosto zapanjuje lakoćom svirke na klaviru i izuzetnim vokalnim talentom!"

image
Aguas Trio koji će nasupiti u Zadru
TZ Zadar
image
Zagrli ZadART
TZ Zadar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:08