Super priča

Osmislila je inovativni biznis: Ova vlasnica dva obrta u Dubrovniku iznajmljuje i dječja kolica, a evo gdje je stekla biznis znanja

‘Uplift je sjajna i ne baš tako mala obitelj. Iz svih smo krajeva Hrvatske i svi smo mogli učiti jedni od drugih‘, kaže Barbara Lončarić Lučić

Barbara Lončarić Lučić

 Pixsell

Ne moraš biti nešto posebno pametan da bi se bavio turizmom na hrvatskom primorju. Pogotovo ako si iz prekrasnih mjesta kao što su Dubrovnik ili Hvar. Njima je stvarno lako ako imaju nekretninu, nije to neka nauka. Istina? Apsolutno krivo!

Davno su prošla vremena kad je bilo dovoljno napisati ‘zimmer frei‘ na komadu papira i ići čekati turiste na autobusnu stanicu. Ili samo sklepati neki apartman i iznajmljivati ga nekoliko mjeseci preko ljeta. Treba prije svega znati napraviti nešto drugačije da bi opstao u moru identične ponude, osluškivati tržište i biti otvoren ka promjenama, da bi svake godine opet mogao uspješno poslovati. Danas je bitno i služiti se digitalnim alatima, znati ponešto o oglašavanju na digitalnim platformama i neprestano se razvijati. Ne samo u turizmu, nego u većini djelatnosti.

Upravo zbog te potrebe za otpornošću na tržištu Mastercard je 2021. godine pokrenuo projekt Uplift, koji upravo ulazi u svoju četvrtu sezonu. Poseban fokus ide na mikro, male i srednje poduzetnike, osobito one u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, kao i vlasnike OPG-ova. Cilj projekta je poduzetnicima kroz obrazovanje dati alate za postizanje konkurentnosti u digitalnom dobu. Mastercard je u suradnji s Algebrom pokrenuo Uplift akademiju, jedinu sveobuhvatnu edukaciju namijenjenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu, a do sada su je pohađala 104 poduzetnika iz svih krajeva Hrvatske.

Traju prijave za natječaj za stipendije

Do 1. listopada 2024. otvoren je natječaj za četvrtu sezonu, a prijaviti se mogu svi zainteresirani vlasnici mikro, malih i srednjih poduzeća iz sektora turizma, ugostiteljstva, uslužnih djelatnosti te vlasnici OPG-ova.

Mastercard je za polaznike nove generacije osigurao 32 stipendije.

Polaznici će učiti kroz deset modula o temama: Leadership, Alati digitalne transformacije, Poduzetništvo i inovacije, Upravljanje destinacijom, Osnove upravljanja financijama, Turizam i ekonomija doživljaja, AI u marketinškim komunikacijama, Četvrta industrijska revolucija i industrija 4.0, Posvećenost rastu i rezultatima, Korisničko putovanje.

Zbog toga što polaznici dolaze iz svih dijelova Hrvatske, edukacija će se održavati online od studenog 2024. do ožujka 2025. Polaznici će raditi u timovima i pod vodstvom mentora razvijati projekte koje će predstaviti potencijalnim investitorima, a pobjednički tim čeka novčana nagrada.

Jedna od polaznica Uplift akademije bila je Barbara Lončarić Lučić i kaže kako je dobila puno znanja o temama koje prije nije ni poznavala. Ova vlasnica dva obrta, "Dubrovnik Walk of Fame" i "Adriatic SeaChange", pokrenula je i uslugu "Stroll’n’Roll", koja se bavi najmom kolica za bebe, što do sada nije postojalo u Dubrovniku.

- Uplift je jedna sjajna i ne baš tako mala obitelj. Iz svih smo krajeva Hrvatske i svi smo mogli učiti jedni od drugih. Bilo je to toliko vrijedno utrošeno vrijeme od strane svih, što od predavača, što od polaznika akademije. Uplift i Algebra njeguju ono što smatram najvažnijim u životu, a to je cjeloživotno učenje. Ne možemo funkcionirati u niti jednom poslu kao prije pet godina, a pogotovo ne kao prije 50 i to treba osvijestiti i biti otvoren prigrliti promjene - istaknula je "uplifterica" Barbara, koja ne miruje i dalje namjerava razvijati nove usluge u poslovanju.

Bez ludog pozitivizma nema ni poduzetništva

- Bez ludo pozitivnog pogleda na svijet ne bi bilo poduzetništva. Bez vjere u vlastitu ideju, u razvoj i u bolje sutra ne bi bilo poduzetništva. Poduzetništvo je kao oklada da će nam sutra biti bolje nego danas, ta energija nas vuče razvijati svoju ideju i ne odustati kada naiđe problem. Svi usponi i padovi postanu normalan dio života - priča vječiti pozitivac i suosnivač pivovare Varionica, Davor Simičić, koji je također prošao kroz Uplift akademiju. Smatra kako u poduzetništvu uvijek ima dobrih ljudskih priča, kolegijalnosti i prostora za zajedničke suradnje iz kojih se rađaju odlične ideje.

image

Davor Simičić

Pixsell

- Svake sezone u Uplift akademiju unosimo promjene, a u skladu sa sugestijama polaznika kako bismo optimizirali njihove želje i potrebe sa znanjima i vještinama koje im mi možemo ponuditi i s ciljem da vrlo konkretno i jednostavno naučeno mogu prilagoditi na svoje poslovanje. Tako ćemo u ovoj sezoni imati dva nova modula, riječ je o AI u marketinškoj komunikaciji i Osnovama upravljanja financijama. Uz online predavanja i standardni mentorski program, polaznici će se uživo družiti na Meet Upu u Šibeniku gdje će osim predavanja, moći intenzivnije razmjenjivati vlastita iskustva - istaknuo je Igor Kundić, voditelj Uplift akademije na Algebri.

image

Igor Kundić na Meet Upu Upliftera

Mastercard

S njim se slaže i dr. sc. Maja Brkljačić, rukovoditeljica razvoja poslovanja Algebra LAB-a, koja kaže kako se ljestvica podiže svake godine i posebno ističe mentorski program, u kojem svaki tim ima iskusnog mentora ili mentoricu, čiji će glavni zadatak biti pratiti razvoj timskog projekta.

image

Maja Brkljačić

Algebra

- Takav "hands-on" pristup karakterističan je za cijelu Uplift akademiju, a u mentorskom programu ćemo ga zaista i u potpunosti materijalizirati te pomoći polaznicima da trasiraju vrlo čvrst put od svojih ideja do njihove realizacije - istaknula je Brkljačić.

Ako ste se prepoznali i vi ste jedan od onih koji se neprestano želi educirati i ne odustaje, iskoristite priliku i osvojite besplatnu edukaciju koja može promijeniti vaše poslovanje. Prijava je dostupna na stranici uplift.hr i otvorena je do 1. listopada 2024.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 14:49