Savjet nutricionistice

Nije samo vitamin D! Četiri makronutrijeta čiji unos trebate pojačati ako želite zimu bez prehlada i gripe

Tijekom zime smo više izloženi raznim infekcijama, a imunitet traži dodatan unos vitamina i minerala da bi se obranio
 Shutterstock

Ubrzani način života, stresna svakodnevica, briga o poslu, djeci, obitelji općenito, društvenom životu za koji sve manje pronalazimo vremena faktori su koji oslabljuju naš imunitet. Živimo „sto na sat”, a usporimo najčešće prekasno – onda kad je već došlo do razvoja kakve bolesti. Tek tad postanemo svjesni da kočnicu trebamo pritisnuti puno ranije, prije nego nam naše tijelo i um stignu ukazati na to.

Najbolji saveznik u borbi protiv stresa i pada imuniteta je odmor, no pravilna prehrana te redoviti unos vitamina i minerala također su važni igrači za brigu o zdravlju, osobiti zimi.

- Tijekom zime smo više izloženi raznim infekcijama, a imunitet traži dodatan unos vitamina i minerala da bi se obranio. Ako ne nadoknadimo povećanu potrebu za mikronutrijentima poput vitamina D, C, E, B i željeza, organizam se ne može boriti protiv virusa i bakterija pa češće obolijevamo od prehlade, gripe ili neke druge sezonske bolesti – objasnila je mag. nutr. Vedrana Dučkić, voditeljica nutricionističkog savjetovališta Nu3vex.

image

Nutricionistica Vedrana Dučkić

Ivana Nobilo/Cropix

Upravo su vitamini D, C, E, B i željezo mikronutrijenti koje trebamo pojačano unositi prije prave zimske sezone da bi bili otporniji na infekcije, a nutricionisticu smo pitali što se dogodi ako ih ne unosimo dovoljno te u kojoj hrani ih možemo pronaći. Uz to, pronašli smo i praktičan izvor potrebnih vitamina i minerala iz Jana Vitamin osvježavajućih napitaka koji su idealno rješenje, pogotovo za one koji imaju puno obaveza, bave se sportom i svakodnevno, uspješno ili manje uspješno, balansiranju privatnim i poslovnim obvezama.

Vitamin D

Vitamin D je važan za zdravlje kostiju i normalnu funkciju imuniteta. Upravo je iz tih razloga njegov manjak u organizmu usko povezan s nastankom bolesti zuba, osteoporozom, osteomalacijom (poremećaj mineralizacije kostiju) te rahitisom.

image
Shutterstock

- Vitamini i minerali često djeluju bolje u određenim kombinacijama pa primjerice poboljšano djelovanje vitamina D možemo postići ako konzumiramo i više namirnica bogatih vitaminima A i C - ističe nutricionistica. Vitamine A skupine možemo pronaći u jetri, jajima, mesu, mlijeku, mliječnim proizvodima, mrkvi, žutoj paprici, marelici, dinji, banani, breskvi, suhim šljivama i smokvi.

Prehrana bogata vitaminom D:

Uz dovoljan unos ribe osobito tune, lososa, haringe, orade i sardine te konzumacijom raznih mliječnih proizvoda, gljiva ili jaja postići će se adekvatan unos vitamina D, kalcija i željeza. Osobe koje su vegani prehrani trebaju posvetiti veću pažnju i svakako posegnuti za kvalitetnim prirodnim izvorima i prirodnim biljnim suplementima kako bi spriječile deficit. Nutricionistica predlaže da se u tom slučaju češće konzumiraju razne vrste gljiva koje su bogat izvor vitamina i minerala.

Vitamin B

Ovaj vitamin nužan je za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, normalan rad živaca te zdravlje kože i kose.

- Nedostatak tijamina (vitamin B1) može prouzrokovati neurološki poremećaj BeriBeri, zaostajanje u rastu, psihičke smetnje, probleme s mišićima i srcem. Nedostatak Riboflavina (vitamin B2) može povećati sklonost nastanka ranica u ustima, prouzrokovati probleme u rastu, smanjiti plodnost te negativno utjecati na metabolizam svih makronutrijenata. Nedostatak Piridoksina (vitamin B6) može prouzrokovati anemiju, razne upalne procese kože, negativno utjecati na živčani sustav. Kobalamin (vitamin B12) nas štiti od anemije, a njegov nedostatak u najtežem obliku uzrokuje razne neurološke smetnje – objašnjava nutricionistica.

image
Shutterstock

Vitamine B skupine možemo pronaći u jetri, riži, mesu, ribi, mlijeku, orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću, grahu, grašku ili u obliku suplementa što direktno može utjecati na njihovu iskoristivost i apsorpciju. Nutricionistica savjetuje da se uvijek prvo konzumiraju namirnice bogate vitaminom B, a da se zatim poseže za dodacima prehrani. No, slabija kvaliteta hrane koju danas konzumiramo natjerala nas je da sve više posežemo za suplementima.

- Zbog hrane koja je sve više siromašna kvalitetnim nutrijentima, primorani smo posegnuti za nekim od suplemenata, pogotovo kod osoba kod kojih su utvrđeni ozbiljniji deficiti – ističe Dučkić.

Odličan izvor je i Jana vitamin immuno koja sadrži vitamine B6 i B12, vitamin C i cink koji svojim radom doprinose normalnom održavanju funkcija imunološkog sustava. Cink i vitamin C doprinose očuvanju DNK, kao i zaštiti od oksidacije bjelančevina i lipida u našim stanicama. Jana vitamin odlikuju se izvrsnim sastavom – na bazi prirodne mineralne vode Jana u kombinaciji s prirodnim aromama i uz malo kalorija.

Za više energije i hidracije, umjesto šalice kave odaberite Jana vitamin + caffeine koja sadrži savršenu kombinaciju prirodne mineralne vode Jana, B vitamina i kofeina. S prirodnim aromama naranče i karamele, ova voda je obogaćena vitaminima B5, B6 i B12 koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti i prirodnim kofeinom dobivenim iz zrna zelene kave. 500 ml sadrži 70mg prirodnog kofeina što je otprilike kao 1 šalica espresso kave.

Vitamin C

Vitamin C nas tijekom hladnijih dana čuva od oksidativnog stresa i jača imunološki sustav. Pomaže u apsorpciji željeza vezanog za hemoglobin u eritrocitima, utječe na procese oporavaka, smanjuje intenzitet prehlade, gripe te drugih virusnih i bakterijskih infekcija kojima smo izloženi tijekom zime.

Razno citrusno voće, kivi, kiseli kupus i šipak samo su neki od dobrih prirodnih izvora vitamina C čija se konzumacija preporučuje tijekom zime. Nutricionistica uvijek prednost daje sezonskom voću te povrću pa čak i ako neka druga namirnica kojoj trenutačno nije sezona ima više vitamina C.

image
Shutterstock

- Paprika, primjerice, na 100 g u prosjeku sadrži 99,5 mg vitamina C, dok limun na 100 g u prosjeku sadrži 53 mg istog vitamina. Ipak, u zimskim mjesecima nam je limun lakše dostupan, a napravimo li šalicu limunade unijeti ćemo 94,4 mg vitamina C. Naravno grejp, naranča, šipak u zimskim mjesecima također predstavljaju odličan izvor ovog vitamina, a kada smo bolesni potreban nam je i veći unos tekućine pa će uz tople biljne čajeve i med ovakvi napitci biti dobrodošli. Raznolikost je uvijek najbolja preporuka – objašnjava mag. nutr. Vedrana Dučkić.

Druga opcija neka bude Jana vitamin happy s okusom naranče koja sadrži vitamine C, B6 i biotinom. Ovi vitamini doprinose normalnoj psihološkoj funkciji te su nužni za stvaranje životno važnih molekula, poput serotonina koji daje osjećaj zadovoljstva, poznatog i po nazivu „hormon sreće“, za čiju sintezu je neophodan vitamin B6. Uz nju, odličan saveznik je i Jana vitamin refresh koja sadrži vitamine C, B3, B6 i B12 koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije. Savršeno je osvježenje zahvaljujući okusu mente i limete.

Željezo

Ovaj dragocjeni nutrijent potreban nam je za stvaranje energije koju organizam koristi za svakodnevne aktivnosti te davanje crvenog pigmenta krvi. Od nedostatka željeza dvostruko više pate žene no muškarci, a prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije čak 42 posto djece mlađih od pet godina je anemično. Razlog? Kod žena je gubitak krvi uslijed menstruacije glavni razlog anemije, dok je kod djece ključan uzrok nutritivno siromašna prehrana kojoj nedostaje željeza. Simptomi nedostatka ovog nutrijenta su glavobolja, manjak apetita, vrtoglavica, opća slabost, stalni umor i smanjen rast djece u razvoju.

Namirnice životinjskog porijekla koje će vam pomoći u borbi protiv anemije:

- jaja

- školjke

- crveno meso govedine, junetine i teletine

- jetra i iznutrice

- janjetina

- tuna

image
Shutterstock

- Dobar biljni izvor željeza su zob, grah, šparoge, cikla, sjemenke bundeve, špinat, orašasti plodovi, leća. Vegani, primjerice, osim o unosu željeza trebaju paziti i na kalcij pa je preporuka da konzumiraju soju, sojine proizvode, orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće i biljna mlijeka obogaćena vitaminom D i kalcijem. Također je za osobe na veganskoj prehrani vrlo važno suplementirati vitamin B12 i omega 3- masne kiseline – ističe Dučkić.

Vitamin E

Vitamin E čuva nas od antioksidativnog stresa i pojačava djelovanje drugih vitamina, osobito vitamina A. Uništava slobodne radikale, štiti stanične opne i čuva plodnost tako što održava funkcionalnim reproduktivni sustav u oba spola, a u kombinaciji s vitaminom C smanjuje oštećenja uzrokovana djelovanjem sunčevih zraka.

Njegov nedostatak može dovesti do gubitka mišićne mase, peckanja te gubitka osjeta u rukama i nogama, pogoršanja vida, anemije, oštećenja osjetilnih živaca, poremećaja u razvitku embrija i drugih bolesti. Upravo zato je važno da se svaki dan unosi ponajprije putem hrane, a onda po potrebi i uz dodatke prehrani.

image
Shutterstock

Namirnice bogate vitaminom E:

- suncokretovo ulje

- bundeva

- crvena paprika

- kikiriki

- bademi

- suncokretove sjemenke

- špinat

- šparoge

- mango

- avokado

Dobar izvor potrebnih vitamina te minerala moguć je i putem osvježavajućeg pića Jana vitamin antiox koji sadrži vitamine E i cink koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Pruža potpuno osvježenje zahvaljujući okusu crnog ribiza.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Jane Vitamin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:14