Ne propustite

Nastavak hit serije: PR agentica preuzima neočekivanu ulogu i oduševljava karakterom

Televizijske poslastice u kojima amaterski detektivi tragaju za misterioznim zločinima sve su prisutnije, a volimo ih jer nam redatelji nerijetko „serviraju” glavne likove koji nas tijekom istrage podsjećaju upravo na nas same dok nastojimo razlučiti tko je krivac teškog zločina

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

 Mark Bourdillon

Što je zajedničko popularnim serijama Mentalist, Velečasni Brown, Ubojstvo, napisala je, Zaboravljeni i Agatha Raisin? Osim što sve pripadaju istom žanru - kriminalističkoj drami, navedeni televizijski hitovi dijele još jedan zajednički nazivnik, naime u svakoj seriji amateri rješavaju misteriozni slučaj. Dosad smo se imali prilike susretati sa svećenikom, profesoricom engleskog jezika, neutješnim roditeljima i mnogim drugim glavnim protagonistima koji su upravo zbog svojih istražiteljskih vještina, znatiželje i logičkog zaključivanja postali glavni istraživači u borbi protiv nepravde, no popis amaterskih detektiva može biti puno dulji.

Televizijske poslastice u kojima neprofesionalni policajci tragaju za misterioznim zločinima sve su prisutnije, a volimo ih jer nam redatelji nerijetko „serviraju” glavne likove koji nas tijekom istrage podsjećaju upravo na nas same dok nastojimo razlučiti tko je krivac teškog zločina. Spontani su, vode se intuicijom, ponekad su šašavi i nadasve karizmatični te tijekom istrage koriste nekonvencionalne metode kakve rijetko viđamo u klasičnim krimi serijama. Takvi likovi uspiju dodati dašak humora i najozbiljnijim slučajevima pa tako kriminalistička drama poprimi elemente komedije te se, na kraju, pretvori u sasvim novi žanr - dramediju, svojevrstan hibrid humoristične i dramske serije.

image

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

Mark Bourdillon

Preporuka za gledanje: Agatha Raisin, FOX Crime četvrtkom u 22 sata

Jedan takav lik s kojim se publika može itekako poistovjetiti je i Agatha Raisin iz istoimene serije. Glavna junakinja koju je utjelovila glumica Ashley Jensen, odlazi iz glamuroznog svijeta odnosa s javnošću i ulazi u misteriozan univerzum kriminala i zločina te postaje kvalificirana privatna istražiteljica. Osniva i vlastitu detektivsku agenciju te tako postaje prva privatna istražiteljica u Cotswoldsu, mirnom engleskom selu u kojem se svi stanovnici poznaju. Međutim, ubrzo postaje osumnjičena za ubojstvo te se, s ciljem da se pokaže nevinom, „baca” na pronalazak pravog ubojice.

Publika ju je brzo zavoljela zbog svoje karizmatičnosti pa nakon uspješne tri sezone, slavnu amaterku u razotkrivanju zločina možemo gledati u četvrtoj sezoni koja se u Hrvatskoj premijerno prikazuje na FOX Crime programu od 5. svibnja, četvrtkom u 22 sata.

Nova sezona napete serije

image

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

Mark Bourdillon

U četvrtoj sezoni glumica Ashley Jensen vraća se na male ekrane kao predana detektivka Agatha Raisin. Uz nju, pojavljuju se i već dobro poznata glumačka lica među kojima su i Jodie Tyack, Matt McCooey, Jason Barnett, Jason Merrells te mnoga druga slavna imena.

Nakon što je u trećoj sezoni privatna detektivka riješila nekoliko slučajeva, uključujući i najjeziviji koji se odvijao u ukletoj kući, bivša PR stručnjakinja u novim nastavcima nastavlja istraživati o jezivim ubojstvima. Ovaj put joj u tome pomaže i mlada detektivka Toni Gilmour koja se prvi put suočava s kriminalistikom zbog čega istrage postaju još napetije.

Publika u novim epizodama može pratiti i romantične zavrzlame glavnog lika koji se, podsjećamo, nalazi u ljubavnom trokutu, a čine ga James (Jamie Glover), Charles (Jason Marelles), ujedno i Jamesonov najbolji prijatelj te sama Agatha. Na kraju sezone saznajemo tko je, naposljetku, odabranik njena srca te kako se snašla u novim detektivskim pustolovinama.

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

image

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

Mark Bourdillon

Niska, šeprtljava, smeđe kose i nimalo glamurozna. Rečenica je koja opisuje lik Agathe Raisin u istoimenom popularnom romanu spisateljice M.C Beaton.

Ipak, čini se kako se scenaristi Marion Chesney, Stewart Harcourt, Chris Murray, Chris Niel i Gilbert Julia nisu pridržavali uputa autorice te su, na koncu, stvorili ženski lik sasvim suprotan njenom opisu iz knjige. Naprotiv, Agatha Raisin je elegantna vitka plavuša glamuroznog stila koja je sve samo ne šeprtljava.

Premda fizički opis gotovo uopće ne odgovara originalu, duh A. Raisin iz televizijske serije gotovo je izjednačen onome iz knjige na čemu je zaslužna upravo glavna glumica koja je utjelovljuje. Priznala je kako nije pročitala navedeno štivo, no to ju nije spriječilo da savršeno utjelovi lik Agathe Raisin.

image

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

Mark Bourdillon

- Velika sam ljubiteljica dobre kriminalistike, no radije ću pogledati vrhunsku televizijsku seriju ili film nego sjesti i pročitati knjigu navedenog žanra. Nisam pročitala roman i ne sramim se priznati da je tako. Jednostavno nisam fan čitanja – izjavila je Ashley Jensen za Mystery Scene.

Unatoč tome, kazala je kako se uspjela potpuno identificirati s likom upravo zato što je spontan, samouvjeren, radoznao i pomalo ranjiv, kakva je i sama glumica. Štoviše, uspjela je stvoriti lik s kojim se publika može poistovjetiti.

- Agatha je onaj tip prijateljice s kojom se jednostavno želite družiti. Zna sve tračeve i ne može odoljeti čašici vina. Idealan partner in crime – ističe Jensen.

image

Ashley Jensen kao Agatha Raisin

Mark Bourdillon

Inače, škotska glumica Ashley Jensen najpoznatija je po ulogama u TV serijama Statisti i Ružna Betty. Zahvaljujući senzacionalnoj glumi u prethodno navedenom serijalu Statisti, gdje utjelovljuje nedruštvenu Maggie Jacobs, glumica je 2005. osvojila British Comedy Award nagradu za najbolju televizijsku glumicu u kategoriji komedije.

Kako se uspješna televizijska glumica snašla u ulozi detektivke u četvrtoj sezoni serije Agatha Raisin, najbolje da sami procijenite četvrtkom u 22:00 sata na programu FOX Crime.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s FOX Crime Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:57