Isprobajte

Može li nas sportska odjeća motivirati da se više bavimo sportom? Istraživanja su optimistična

Sve češće težimo jednostavnijem načinu za pametniji život, a čini se kako to nikada i nije bilo lakše!
 Shutterstock

Polo majice, visoke jahačke čizme, tenisice na petu i štikle pod trenirkom, samo su neki od ikoničnih primjera kako je sport obilježio tranziciju visoke i mainstream mode u proteklih 50 godina. Takozvana aktivna odjeća i obuća pokrenula je masivnu proizvodnju tajica, tenisica koje nikada nisu bile raznolikije, traperice koje nikada nisu bile rastezljivije i učinila je ruksake uobičajenom alternativom klasičnim ženskim torbama i muškim aktovkama.

Klasična odijela i modne kombinacije koje su našim roditeljima stvar bontona će našoj djeci vjerojatno biti izbor samo za jako svečane prilike. Stoga je sasvim nevjerojatno da je usprkos suživotu sporta i mode poput dva odvojena svijeta već tisućama godina, bila dovoljna tek jedna generacija da probije duboko ukorijenjene društvene granice.

image

Polo majice su tek nedavno postale standardom u svakodnevnoj modi

Deirdre Clemente, povjesničarka mode na Sveučilištu Nevada Los Angeles smatra da su ključnu ulogu odigrale tri stvari: tehnološki napredak u proizvodnji izdržljivih tkanina, testiranje granica formalnog i neformalnog i snažan rast svijesti i želje za zdravijim stilom života - pa makar taj stil bio samo površinski.

Žene u tajicama s joga madracima postale su uobičajeni prizor na ulicama, muškarci s punim torbama za teretanu prije i poslije posla su im se pridružili. Kombinacija šetnje i odlaska na kavu također je već uobičajeni dogovor među prijateljima koji podrazumijeva da smo svi u tenisicama. Učenici u školama i studenti na fakultetima više ne namjeravaju provoditi cijele dane u hlačama i košuljama, već se češće odluče na pamučnu trenirku.

Nosiva moda

Potrebu za udobnosti i želju za fizičkom aktivnost i zdravijim životom svjetska pandemija samo je naglasila. Naslovi o brojnim posjetiteljima Jaruna, Sljemena i Plješivice tijekom vikenda punili su naslovnice. Priče o online treninzima, rasprodanim pomagalima za kućne treninge i povećanim interesom za zdraviju, lokalnu i ekološku prehranu stajale su tik uz njih.

No, neizostavan je dio pandemije bila i moda koju se svela na tek par odjevnih predmeta i, prema analizama tržišta, brojnim nosivim uređajima kojima smo motivirali se na više fizičke aktivnosti. Najpopularnijim se izborom takvog uređaja do sada pokazao pametan sat koji je istovremeno uobičajeni modni dodatak, iznimno funkcionalan i jednostavan za korištenje. Pametni su satovi i sami prošli nevjerojatnu evoluciju tijekom posljednjih par desetljeća, a danas predstavljaju neizostavan izbor mladih, urbanih i aktivnih ljudi.

image

Klasična kombinacija haljine i tenisica

Shutterstock

Novije studije pokazale su kako nas samo odijevanje u skladu s određenim životnim stilom može motivirati da prilagodimo svoje životne navike. Tako svakodnevni izbor tenisica i tajica kako bismo bili poput omiljene junakinje u filmu ili seriji može stvoriti onaj ključni dodatni "push" kako bismo se napokon pridružili pilates grupi u ulici. Isti utjecaj ima i korištenje pametnih satova.

Od statistika do rutine

Oni koji nam mogu ponuditi izrazito precizne mjere i dobar uvid u funkcioniranje našeg tijela, motivirat će nas da i više brinemo o njemu. Početna fascinacija statistikama pretvorit će se u jutarnju ili večernju rutinu. Najnoviji Huawei Watch GT 3 modela čak nudi i personaliziranog AI asistenta. Watch GT 3 prema vašim potrebama bira i kombinira više od 100 treninga u svojoj bazi kako biste ostvarili svoje ciljeve. Činjenica da su vam svi treninzi i savjeti dostupni na dlanu značajno povećava šanse i da ćete ih ostvariti i to je ključan benefit ovog pametnog sata.

image

Huawei Watch GT 3 ima više od 100 treninga i osobnog trenera

HUAWEI

Uz aplikaciju Zdravlje napredak se vidi lako i jasno pa primjerice u svakom trenutku možete provjeriti razinu zasićenosti kisika u krvi. Razina SpO2 ključna je za svakodnevno funkcioniranje našeg tijela, može varirati ovisno o tome kako se tijelo mijenja, a da to ni ne primjećujemo. Poznavanje razine SpO2 je naročito korisno na poslu za radnim stolom, tijekom treninga, a posebice na mjestima visoke nadmorske visine.

image

Svojom snagom pametnih podataka u svakoj sekundi pomaže na zdravstvenom i fitness putu

HUAWEI

Sat nudi dnevne i tjedne zapise o broju koraka, razdobljima aktivnosti, sagorjelim kalorijama, kvaliteti spavanja, razini stresa te više od sto sportskih načina rada. Tu je i potpuno opremljeni fitness pratitelj na zglobu pa možete uživati u brojnim načinima vježbanja - 18 profesionalnih načina za sportove u zatvorenom i na otvorenom uz 85 prilagođenih načina rada, s automatskim otkrivanjem vježbanja za 6 najčešćih vrsta tjelovježbe. Svi zdravstveni podaci jasno se prikazuju u aplikaciji Huawei Zdravlje na telefonu, a na odmet neće biti ni praćenje ruta na otvorenom pomoću multimode GNSS senzora lokacije.

Manje bitan nije ni dizajn za ljubitelje fine estetike. Neće iznevjeriti ni dugotrajna baterija do pet dana, a još manje vrhunske fotografije koje se mogu napraviti pomoću značajke daljinskog okidača. Svakako jednostavniji način za pametniji život.

image

Neodoljiv poklon ispod bora

HUAWEI

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Huawei Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:09