Reportaža iz Splita

Lucija (10) trenira nogomet: ‘Neki se dječaci na početku naljute kad budem bolja od njih, ali kasnije se naviknu‘

Bili smo na Plazma Sportskim igrama mladih, gdje smo pričali s veselim sudionicima, ali i vrhunskim sportašima koji su došli popratiti događanje
 Nikola Vilić/Cropix

Nećemo otkriti toplu vodu ako napišemo kako djeca danas sve manje vremena provode na sportskim terenima. Boravak vani, uz loptu, trčanje i igranje, odavno je izašao iz mode. No, nismo ovdje kako bismo gunđali i kritizirali današnje naraštaje, jer u svakom zlu ima nečeg dobrog.

A to svijetlo u današnjem društvu su svakako Plazma portske igre mladih. Za one koji još, nekim čudom, nisu upoznati s ovom manifestacijom, radi se o najvećem sportsko - amaterskom natjecanju u Europi.

Krenulo je iz Hrvatske, pa zahvatilo i druge zemlje u regiji; Srbiju, Bosnu i Hercegovina, a rookie od ove godine je – Slovenija.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kako to obično bude, zastor se tradicionalno spušta na Rivi. Uz glazbu, vatromet, smijeh, veselje i poznate face uspješno su završene još jedne Plazma Sportske igre mladih. I nemojte nam zamjeriti što ćemo se ponavljati kao papagaji pa opet napisati kako su se i ove godine rušili rekordi, ali kad to jednostavno je tako. 328.870 djece i mladih iz četiri zemlje natjecalo se u deset sportova.

Imali su priliku te djevojčice i dječaci doživjeti pravi sportski duh uz profesionalnu organizaciju, ali ono što je najvrjednije je poruka ovog natjecanja koju nose sa sobom.

More i druženje

Plazma Sportske igre mladih namijenjene su svima! Djevojčicama i dječacima, a od ove godine poseban je naglasak na jednakosti. ‘Jednaki u sportu‘ naziv je kampanje koju provodi Plazma i vidljivo je kako je uspješno realizirana. Kako ne bi ispalo da su to samo neke naše riječi hvale, pitali smo najprije one najmlađe što misle o tome. Ipak, njima je teško lagati, a uhvatili smo ih na završnici graničara u Splitu na Žnjanu.

I prvi dolazak na igralište jednostavno vam je izmamio osmijeh na lice. Djevojčice i dječaci zajedno iz nekoliko zemalja, našli su se jednostavno zbog – sporta. Što vam više treba od toga?

Led je među novinarima probio Gabriel (10) iz Slovenije.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Jako mi je lijepo u Hrvatskoj, igramo se i družimo, upoznao sam i neke nove prijatelje. Iako mi graničar nije najdraži sport, više volim nogomet, ali svejedno mi se sviđa što se ovdje natječemo skupa – kratko će dječak iz Slovenije.

Nakon njega, Lucija (10) iz Čapljine krenula je u istom smjeru:

- Natječem se u graničaru, ali inače treniram nogomet. Predobro mi je u Splitu, idemo na more, igramo se i družimo.

Tebi onda nije nepoznato igrati s muškima?

- Tako je, uglavnom treniram s njima. Moj brat je krenuo prvi, pa sam ja za njim. Kad sam pitala tatu mogu li i ja igrati, on je rekao: ‘Što ne bi mogla!‘.

Je li važno da djevojčice i dječaci imaju iste prilike u sportu?

- Naravno! Samo se trebaju truditi. Nekad bude onih dječaka u nogometu koji se na početku naljute i neće više igrati kada budem bolja od njih, ali kasnije im postane normalno. Ovdje u graničaru nema ljutnje, iako sam puno puta pogodila nekog - rekla nam je Lucija.

Imaš li sportskog uzora?

- Luka Modrić! - zaključila je.

Ništa bez Modrića

U priču se uključila i grupa dječaka i djevojčica iz Kraljeva.

- Lijepo je što svi skupa igramo, djevojčice mogu biti dobre kao i mi, neke su me i izbacile iz igre – priznao je Veljko (10), a potvrdio i Aleksandar (11).

Ljutite li se kad vas pogode?

- Ne! Navikli smo na to – ubacio se i Vukan (10).

U veselom i zdravom raspoloženju raspričali smo se o svemu. Iako se mnoge stvari mijenjaju, jedan sport još uvijek je broj jedan. Jasno, radi se o nogometu, ali ima i onih u košarci, rukometu, atletici...

image
Nikola Vilić/Cropix

Nabrojali smo i neke poznate hrvatske sportaše, teren se dobro poznaje:

- Luka Modrić, čuo se jedno milijun puta, ali složila se skoro i jedna nogometna postava, kad su mališani krenuli: Kramarić, Kovačić, Brozović, Perišić, Gvardiol, Livaković... i jedan uljez‘ na travnjaku, a to je hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja.

Zaključno pitanje za svu djecu, bilo je možda nepotrebno, jer odgovor se znao. Na upit: Vole li jesti Plazma kekse?‘, svi od reda su ispalili:

- Da! - uz pogled koji je govorio kako im je nejasno zašto je to pitanje uopće i postavljeno. Nema dvojbe, svi vole Plazmu, a o vrsti ne biraju.

Radost, veselje, igra i glazba, dan nakon prebacila se na splitsku Rivu, na kojoj se i službeno ugasio plamen Plazma Sportskih igara mladih.

Svi zaslužuju šansu

Zadovoljstvo nije skrivao ni Zdravko Marić, osnivač i predsjednik ove velike sportske manifestacije.

- Jako sam sretan, posebno što smo nakon dugo vremena uključili i jednu novu zemlju, Sloveniju. Drago mi je kako su Igre prihvaćene među djecom, uostalom brojke sve govore - kaže Marić.

image

Zdravko Marić i Tonči Glavina

Božidar Vukičević/Cropix

Je li zbog Slovenaca možda bilo nekih barijera s jezikom?

- Nisam to primijetio, mislim da ta nova djeca manje-više razumiju naš jezik - nastavlja.

Plazma portske igre mladih jedno su od rijetkih natjecanja gdje se zajedno mogu natjecati djevojčice i dječaci.

- Kod odabira sporta, cilj nam je bio da ga može igrati svako dijete, a jedan od glavnih poruka je da su svi jednaki i da zaslužuju priliku - govori Marić.

Koliko je zahtjevno naći smještaj za toliki broj djece usred sezone u Splitu?

image
Nikola Vilić/Cropix

- Bogu hvala, tu imamo dobru suradnju s Vladom Republike Hrvatske pa nam je Kampus dan na raspolaganje uz jeftinije cijene. Zahvaljujući tome nemamo problema – zaključio je.

Koliko su Plazma Sportske igre mladih velik događaj, potvrđuje i činjenica kako se profesionalni sportaši uvijek rado odazovu promovirati Igre i biti njihov ambasador, a jedan od njih je i Nemanja Vidić.

image

Aleksandar Kolarov i Nemanja Vidić

Božidar Vukičević/Cropix

- Fantastičan događaj. Od kad sam se priključio u ovu priču, prepoznao što on donosi regiji, oduševljen sam kako se razvija i koliko su ga svi prihvatili. Drago mi je da kao ambasador pomažem ljudima iz organizacije da se Igre razvijaju u pravom smjeru - rekao nam je.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Rado dolazite na završnicu, u grad podno Marjana, pitamo ga.

- Ovo mi je treći put u Splitu, nemam što drugo reći nego da sam uvijek dobro prihvaćen. Moram primijetiti i kako je grad jako čist – sa smiješkom je rekao bivši srbijanski nogometaš pa dodao o važnosti natjecanja:

- Potreban je amaterski sport, jer on razvija mlade generacije, a ne profesionalizam. Sve države bi trebale ulagati više u ovaj tip sporta, jer djeca su nam previše na mobitelima i društvenim mrežama, a ovakve projekte ću uvijek podržavati, jer to je važno za našu djecu. Mi smo prije provodili po pet, šest sati vani. Danas moramo biti sretni kad djeca budu pola tog vremena na zraku. Uz to, zna se kako je u ovim područjima infrastruktura uvijek bila problem, ali ovo natjecanje pokazuje kako nam je samo potrebna lopta – zaključio je ambasador Plazma Sportskih igara.

Najbolje je na igralištu

Tu titulu su službeno od ove godine dobili Šime Vrsaljko i Aleksandar Kolarov. Nema sportaša koji odbija dati podršku Plazma Sportskim igrama mladih.

Među prisutnima na Rivi bila je i zlatna Splićanka u judu. Barbara Matić, olimpijska pobjednica iz Pariza, pravi je primjer kako žene mogu biti uspješne i jake na onim terenima koji su često u javnosti rezervirani samo za pripadnike jačeg spola‘. Osim u judu, Barbara je uspješna i u ostalim područjima, pa za one koji ne znaju, radi se o magistrici elektrotehnike! Unatoč užurbanom tempu i puno obaveza, našla je vremena za podržati ovako veliki događaj.

- Djeca se danas gube u društvenim mrežama, na mobitelima, sve su manje vani, a Plazma Sportske igre mladih im pokazuju koliko je sport lijep i da u njemu ima toliko radosti. Bitno je da se bave nečim, sa sportom nema pogreške. A uspjeh će doći uz trud i ljubav prema onome što radite. Mene su pitali koliko sam trenirala za olimpijsko zlato i ja sam rekla 22 godine. Svaki trening je bitan, od onog prvo do zadnjeg – motivirala je najmlađe Barbara Matić.

image
Nikola Vilić/Cropix

Dok je olimpijska pobjednica pričala, na ekranu se vrtjela izjava jedne od mlađih sudionica. Radilo se o atletici, a simpatična djevojčica pobijedila je u svojoj utrci, pa po završetku rekla:

- Da, bila sam prva, ali nije mi to bitno. Došla sam se zabaviti i baš mi je super.

U toj jednostavnoj i kratkoj rečenici, sažela je cijeli bit Plazma Sportskih igara. Znamo da će mnogi reći kako je ona izreka: Bitno je sudjelovati, a ne pobijediti‘, pomalo i luzerska. No, često u želji za uspjehom, preskočimo korake, pa tako oni najmlađi ne nauče koliku radost daje sport. Najprije izgradimo te temelje, naučimo ih da nema ničega zdravijeg i ljepšeg od lopte, igrališta i zraka‘.

Natjecanjem je iznimno zadovoljna i Ana Kovačević, Group Brand Managerica iz kompanije Bambi, koja brine i o brendu Plazma.

image

Ana Kovačević

Bambi

- Na Plazma Sportskim igrama mladih djevojčice i dječaci natječu se u jednakim uvjetima i imaju jednake mogućnosti, što je ključna poruka naše kampanje, pa samim tim možemo reći da je glavni cilj ostvaren. Ove godine posebno smo se fokusirali na promicanje jednakosti, i drago nam je vidjeti kako se ta ideja ostvaruje u praksi – kaže Kovačević.

Nastavlja kako Djeca ne prave razliku po spolu, boji kože ili nacionalnosti, za njih ne postoje nejednakosti, osim ako su im one nametnute putem odgoja ili od strane društva.

- Inspiraciju za kampanju pronašli smo u stvarnim situacijama s kojima se, na žalost susreću djevojčice u sportu, koje se najčešće povlače zbog straha od osuđivanja i manjka samopouzdanja. Željeli smo ukazati na tu nejednakost i potaknuti promjene koje će omogućiti djevojčicama i dječacima da se ravnopravno bave sportom. Plazma je brend koji vjeruje u jednakost i ovom kampanjom željeli smo podići svijest o važnosti podrške djeci u sportu od najranije dječje dobi. Upravo ta jednakost se potiče i na Plazma Sportskim igrama mladih, pa je i logičan korak i naše dugogodišnje partnerstvo – zaključila je.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Plazme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:15