Ogrjevna sezona

Kako najisplativije grijati terasu? Najmanji rast cijena zabilježilo je popularno gorivo u boci

Kada govorimo o vrsti ogrjeva, imamo tri glavna kandidata –struja, plin i drvo
 Dario Lepoglavec/Engasco

Kako nogometna groznica polako jenjava, tako umjesto nje dolazi blagdanska euforija, što znači da sezona druženja na otvorenom još nije završila. Dapače. Stoga se vraćamo na jedno pitanje koje se uvijek aktualizira u zimsko doba – kako najbolje zagrijati prostor na otvorenom?

Kada govorimo o vrsti ogrjeva, imamo tri glavna kandidata –struja, plin i drvo, stoga ćemo u nastavku teksta iznijeti prednosti svakog goriva.

Krenimo prvo s električnom energijom. Svatko tko se grije na struju može potvrditi da su računi viši nego prošle godine, zbog čega su pojedini ugostitelji počeli naplaćivati uslugu uključivanja grijalica na terasama. Jedan od njih je u istupu za medije istaknuo kako će kavu s upaljenom grijalicom na terasi naplatiti 14 kuna, dok će ta ista kava unutar lokala iznositi 12 kuna.

Veći računi za struju

Velikom broju ugostitelja su, naime, računi za električnu energiju narasli i za 200 posto pa tako kilovat plaćaju 1,65 kuna u odnosu na 55 lipa koliko su izdvajali lani. S obzirom na to da prosječna grijalica po satu troši otprilike 2 kilovata, to znači da imaju trošak od 3,30 kuna po upaljenoj grijalici. Mjesečno onda dolazimo do iznosa od 500 kuna u slučaju da grijalica radi otprilike 5 sati dnevno. Naravno, ove su cifre niže za kućanstva, no i dalje se radi o višim cijenama nego lani. S druge strane, ovaj način grijanja je puno jednostavniji za korištenje nego što je ogrjev na drva - potrebno je samo provući utičnicu do grijalice i to je to.

image

Engasco stol

Druga opcija je plin. Ova vrsta energenta je također veoma jednostavna za korištenje, pogotovo ako se umjesto plinskog priključka koristi plin u boci, čija cijena nije previše skočila u odnosu na prošlu godinu. Početkom 2021. ona se kretala od 100 do 105 kuna, a sada je oko 140 kuna za bocu od 10 kilograma jer je Vlada posljednjom Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata UNP za boce ograničila na 13,94 kuna po kilogramu.

Engasco stolovi

Osim što je manji trošak goriva, grijalice na plin mogu biti veoma atraktivne što je pokazao i Engasco. Riječ je o hrvatskom proizvođaču specijaliziranom za izradu stolova prilagođenih za grijanje čiji radijus je 30 kvadratnih metara. Osim što su Engasco stolovi izuzetno energetski korisni, također su i veoma funkcionalni i estetski ugodni oku. Gosti se mogu njima poslužiti kao regularnim stolom te uživati na otvorenom dok ih ugodno grije toplina. Dolaze i u različitim oblicima, a klijent može samostalno odabrati materijale i dizajn te stol u potpunosti prilagoditi vlastitom ukusu, nevažno radi li se o industrijskom, modernom ili klasičnom stilu. Uz njega možete uživati na svojem balkonu, vrtu ili terasi unatoč niskim temperaturama, a odličan je i izbor za sve ugostitelje koji drže do svog imidža što dokazuje i lista klijenata Engasco stolova jer su sve redom high end ugostiteljski lokali iz centra Zagreba.

image

Engasco stol

Ljudevit_blagec_split_croatia/Engasco

Za kraj nam još ostaje grijanje na drva, najstariji izvor toplinske energije te ujedno i ekonomski te ekološki najprihvatljiviji sustav grijanja. Kada govorimo o zagrijavanju otvorenog prostora, ovakva vrsta grijanja je veoma atraktivna za otvorene terase i balkone jer se stanari ili gosti mogu okupiti oko žive vatre. Ipak, poveći problem vezan uz grijanje na drva jest skladištenje. U stanu je skoro pa nemoguće pronaći prostor koji će poslužiti kao drvarnica, dok je u kućama potrebno odvojiti posebnu prostoriju gdje će biti smještena drva. Uz to, cjepanice ili metrice je potrebno i dobaviti te osobno spremiti, što je još jedan dodatan minus u području komfora u odnosu na druge vrste goriva. Svi ovi faktori nikako ne igraju ni gradskim ugostiteljima koji bi od zaposlenika pritom morali tražiti i da pale te održavaju vatru tijekom cijelog dana.

Što se, pak, tiče cijene, ni drva nisu više tako jeftina kao nekad. Uspoređujući cijene na internet oglasnicima, upućeni su došli do zaključka kako je metar u odnosu na lani poskupio i do 250 kuna.

U jednom oglasu prodavač iz okolice Rijeke traži čak 550 kuna za metar kubni cjepanica bukve, hrasta i graba, dok jednako toliko očekuje i prodavač iz mjesta pored Čazme. Najviše cijene su pritom u Dalmaciji gdje kubik može ići i preko 800 kuna. Potrošnja pritom ovisi o veličini terase i učestalosti grijanja, no u svakom slučaju se radi o većem trošku nego prošle godine.

image

Engasco stol

/Engasco

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Engascom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:16