GDJE SE KUPATI

TOP 10 plaža - Utočišta od ljetnih žega

Zlatni rat u Bolu simbol je hrvatskog turizma

1. Zlatni rat, Bol, otok Brač

Simbol hrvatskog turizma, šljunčana plaža Zlatni rat nalazi se na južnoj obali otoka Brača, u Bolu. Šljunčani rt (rât) dug je oko tisuću metara, a plaža je posebna po tome što mijenja oblik ovisno o vjetru. Izbočenost Zlatnog rata čini ga iznimno atraktivnom lokacijom windsurfing. Surferi obožavaju ovu plažu. Na plaži je borova šumica u kojoj ćete osim hlada pronaći i restoran te igralište za djecu. Britanski list Daily Telegraph tu je plažu proglasio najljepšom u Europi.

2. Bačvice, Split

Kultna pješčana plaža udaljena od središta Splita 10-ak minuta hoda. Uvala Bačvice dugačka je 600 metara, od čega pješčani dio zauzima 180 metara, a ostatak uvale čini betonirano šetalište. Plaža godinama ima Plavu zastavu. Piciginaši su zaštitni znak Bačvica na kojima se već tradicionalno svake godine održava Svjetsko prvenstvo u piciginu. Na plaži je niz kafića, restorana, noćnih klubova...

3. Medena, Seget

Plaža Medena šljunčana je plaža na segetskoj rivijeri, nadomak Trogira. Plaža se proteže 3 kilometra i pruž kupačima razne zabavne sadržaje, pohađanje škole jedrenja i ronjenja uz najam rekvizita i opreme, jet ski, padobran, skijanje na vodi, surfanje, jedrenje i dr. Ima 6 teniskih zemljanih terena, mini golf, trim-stazu, igrališta za mali nogomet, odbojku i košarku i odbojku na pijesku. Djeci su na raspolaganju razni sadržaji na dječjim igralištima.

4. Punta rata, Brela

Plaža Punta Rata nalazi se u Brelima, jednom od najpoznatijih hrvatskih ljetovališta na Jadranu s predivnim plažama i dugim šetnicama uz obalu. Izabrana je među 10 najljepših plaža na svijetu. Šljunčana je, a pri ulazu u more pješčana. Okružena je borovima koji pružaju utočište od sunca. Na plaži se nalazi i velika stijena koja strši iz mora. Poneki će tamo pronaći idealno skakalište. Oko plaže su brojni ugostiteljski objekti, a moguće je unajmiti i razne sportske rekvizite.

5. Vrulja, Brela

Romantična plaža Vrulja nalazi se sjeverno od Brela, turističkog mjesta na Makarskoj rivijeri. Do skrivene plaže najlakše je doći brodicom iz Brela jer je okružena liticama pa se samo izrazito spretni usuđuju pješice doći do nje. Šljunčana je, a more je zbog izvora vode kristalno čisto i hladnije nego na drugim mjestima. Dio ove plaže rezerviran je za naturiste.

6. Plaža Palmižana, Pakleni otoci

Pakleni otoci, skupina od 20-ak otočića i hridi, poznato su izletište i atraktivno odmaralište u Hrvatskoj. Jedna od najljepših uvala je na otoku Klement, gdje se nalazi plaža i nautička marina Palmižana. Smještena je u prostranoj uvali sa šljunčanim dnom, a okružuje ju gusta borova šuma. Do Palmižane ćete lako doći taksi brodom iz Hvara za 20-ak minuta. Dio plaže namijenjen je naturistima.

7. Plaža Porat, otok Biševo

Otok Biševo poznato je izletničko turističko odredište, okruženo sa 26 morskih špilja, među kojima su najpoznatije Modra i Medvidina špilja. Svakodnevno je povezan redovitom brodskom linijom s Komižom. Osim atraktivnih špilja, ovdje se skrivaju predivne uvale i plaže koje su idealan izbor ako želite izbjeći gužvu. Najljepša pješčana plaža nalazi se u uvali Porat.

8. Plaža Slanica, otok Murter

Duž razvedene obale otoka Murtera nude se brojne ka-mene, pješčane i šljunčane plaže, te one skrivene koje su namijenjene naturistima. Jedna od najpoznatijih plaža je pješčana plaža Slanica u istoimenom zaljevu na sjeve-rozapadu otoka. Dio plaže je betoniran i stjenovit. Na njoj se nalaze barovi i zabavni centar za djecu, a naročito je popularna među ljubiteljima picigina. U blizini je i kamp.

9. Plava Plaža, Vodice

Najveća i najljepša plaža u Vodicama je Plava plaža koja je dva puta nagrađena Plavom zastavom. Na njoj se nalaze razni zabavni sadržaji i brojni ugostiteljski objekti. Plaža se prostire četiri kilometra uz obalu u kombinaciji stjenovitih, betoniranih i pješčanih dijelova. Zbog pogodnih vjetrova plaža je poznata surferska destinacija.

10. Mala i Velika Raduča, Primošten

U savršenom spoju ugode u idiličnom ambijentu borova poluotoka Raduča u Primo-štenu nalaze se dvije predivne plaže, Mala i Velika Ra-duča. Na sjevernoj strani na-lazi se duga šljunčana plaža s blagim ulazom u more, idealna za djecu, dok je na južnoj strani kamenita prirodna plaža, inače poznato okupljalište mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 12:38